Winners Open și-a respectat numele. Cum faci un turneu de 250 mai bun decât un turneu de 250
Adrian Țoca | 7 august 2021Tenisul din România a câștigat un turneu, iar livrarea primei ediții s-a ridicat la înălțimea standardelor. Sunt suficiente feluri în care poți da greș cu organizarea unui eveniment sportiv. Dar, după o săptămână la Cluj, în inima evenimentului, poți spune fără ezitări că Winners Open a găsit rețeta potrivită. A găsit acel mix perfect între munca de calitate, entuziasmul pentru o idee și execuție. Mai ales execuția. Mai ales viteza ei.
Un copil care a nimerit întâmplător în tribune se îndrăgostește de ce vede pe teren și decide că vrea să meargă la tenis. O jucătoare cu un clasament mic profită de ocazie ca să intre mai ușor la un turneu organizat aproape de casă și reușește, în sfârșit, saltul pe care-l căuta de atâta timp; de aici înainte îi va fi mai ușor. O familie își petrece un weekend minunat în tribune și decide apoi să-și facă vacanțele la alte turnee de tenis. Șeful unei companii locale în creștere vede la televizor turneul și decide că la următoarea ocazie va dori să se asocieze cu un astfel de eveniment; atmosfera de acolo e pur și simplu de neratat.
Sunt atâtea și atâtea moduri în care un turneu profesionist de tenis poate avea un impact pozitiv în societate, încât pare aproape desuet să mai vorbim despre de ce este necesar să avem o astfel de competiție în România. Sau mai multe. Dar, odată dat la o parte subiectul ăsta, întrebările următoare vine de la sine. Cum aduci un turneu? Cum îl faci realizabil? Cum îl organizezi? Ce buget presupune? Cât timp presupune pregătirea lui? Și, mai departe, cum faci să faci toate astea bine?
Banii nu înseamnă de fiecare dată totul. Diferența o fac, ca în atâtea alte ocazii, oamenii. Sunt suficiente feluri în care poți da greș cu organizarea unui eveniment sportiv. Dar, după o săptămână la Cluj, în inima evenimentului, poți spune fără ezitări că Winners Open a găsit rețeta potrivită. A găsit acel mix perfect între munca de calitate, entuziasmul pentru o idee și execuție. Mai ales execuția. Mai ales viteza ei.
Știi că un turneu e un succes nu neapărat când vezi meciurile sau programul (deși, ca storylines, semifinalele de la Cluj sunt absolut minunate). Succesul stă în alte lucruri, ușor de ratat dacă nu te uiți atent. Succesul e atunci când un spectator notează că, de la o zi la alta, „burlanul de evacuare de la bucătăria clubului și-a schimbat orientarea”, ca să nu mai deranjeze olfactiv spectatorii de pe terenul central. „N-aș fi crezut vreodată că o să observe cineva un astfel de lucru”, ne spune un om esențial în organizarea turneului.
Iar dacă burlanul de evacuare nu ți se pare o chestiune elementară, poate o să te convingă feedback-ul covârșitor pozitiv dat de jucătoare și de echipele lor, care au avut tot ce le trebuie la Cluj și ceva în plus. „Tot staff-ul turneului e foarte prietenos, ceva ce rareori vezi la alte turnee”, spune sora unei jucătoare venite de departe la turneul din Ardeal. Iar staff-ul este cu adevărat impresionant, de sus până jos.
Observatorii neutri, care au văzut suficiente turnee la viața lor, punctează și ei plusurile de organizare ale turneului, ajungând la o concluzie aproape similară: e un turneu care livrează peste un 250 obișnuit.
Sunt multe alte lucruri făcute cum trebuie, și care cu siguranță vor ajunge în raportul final al omului de la WTA. Lucruri precum calitatea terenurilor, îngrijite bine, așa încât să suporte excelent două șocuri, sub forma unor furtuni care au adus pe zgură o cantitate impresionantă de apă.
Sau precum panourile cu led-uri de pe Centre Court, care, la pachet cu negrul ales pentru backwall-ul din poliplan pe care îl vedeți în spatele terenului, oferă un aspect vizual premium. Apropo de imagine, o echipă generoasă de fotografi a patrulat terenurile, livrând zilnic o cantitate impresionantă de imagini (bune), un feed cum nu vezi nici la turnee mult mai mari. Winners Open se asigură astfel că prima impresie pe care și-o pot forma cei de la distanță este una cât se poate de bună.
Evenimentele în eveniment au fost world-class, pentru că e greu să îți dorești mai mult pentru prima ediție decât prezența la eveniment și mesajele de endorsement date de Simona Halep. Apoi, invitația și prezența Radkăi Leitmeritz, la pachet cu o expoziție de fotografii de tenis ale acesteia – și bonusul constând într-o sesiune foto cu trei jucătoare din turneu – a dat evenimentului un aer occidental și fresh, oferindu-i o expunere și mai mare. La capitolul ăsta, wild-card-ul venit via IMG pentru foarte talentata Alex Eala s-a transformat și el, involuntar, într-un bonus de imagine pentru Cluj.
Dar diavolul e în detalii, iar turneul clujean a reușit să se îngrijească de aproape fiecare detaliu care contează cu adevărat. Destule dintre astea pot fi puse pe entuziasmul începutului, dar e ceva mai mult de atât. Senzația e că n-au fost făcute compromisuri de calitate, tocmai pentru că planul e unul cu bătaie mai lungă.
Sunt, firește, și lucruri care ar fi putut fi făcute mai bine. Spre exemplu, unghiul ales pentru filmare de pe Center Court nu flatează de fiecare dată atmosfera reală de pe teren, tribuna putea fi ceva mai abruptă, pentru că sunt locuri de unde nu vezi ușor cea mai apropiată linie a terenului, iar prezența vizuală a turneului prin oraș ar fi putut fi, poate, o idee mai pregnantă. Dar când pui în context alte lucruri, realizezi că rezultatul final e absolut grozav. Au existat elemente de risc precum timpul foarte redus avut la dispoziție pentru organizare și implementare (trei luni!), concurența cu alte evenimente locale majore, precum Electric Castle, TIFF și Untold (ceea ce duce la o bătaie formidabilă între organizatori pe resursele logistice) și, mai ales, restricțiile vremurilor actuale, care implică teribile dureri de cap pentru a acomoda toate regulile, dureri de cap care au fost prezente până în ultima secundă.
Patrick Ciorcilă: „Mulți, chiar și cei de la WTA ne-au întrebat mirați dacă știm la ce ne-am înhămat”
Patrick Ciorcilă, directorul turneului, cel mai tânăr director de turneu de tenis din lume, explică cum s-au pus cap la cap toate aceste energii, ce eforturi au fost necesare pentru ca Winners Open să fie posibil într-un timp atât de scurt și care sunt pașii necesari pentru ca un turneu WTA să prindă viață.
Când și cum v-a venit ideea turneului? Și cum v-ați decis să o faceți, ce v-a convins că este o oportunitate foarte bună?
Cochetăm cu ideea organizării unui turneu WTA din toamna anului trecut. După lunile de izolare, am organizat un turneu mai mic, tot sub numele de Winners Open, fără public. Am primit foarte multe mesaje de la oameni care și-ar fi dorit să participe și ne-au dat seama de apetitul publicului român pentru tenis. Am văzut asta și la meciul demonstrativ al Simonei Halep organizat la ultima ediție Sports Festival când am avut în BT Arena aproape 10.000 de oameni care au făcut sala să vibreze. Iar misiunea noastră nu este doar aceea de a organiza un festival de sport, ci aceea de a promova sportul, educația sportivă și performanța prin cât mai multe evenimente. România este una dintre cele mai performante țări din circuitul WTA din lume și e normal să avem o competiție înscrisă în circuit.
Care au fost primii pași efectivi?
Prima dată am luat legătura cu Federația Română de Tenis care ne-a ajutat în acest demers. Apoi am început discuțiile cu reprezentanții WTA și cu dl. Steve Simon, CEO-ul WTA. Au urmat multe luni de negocieri intense. A fost ca un rollercoaster, dar în final mă bucur că am reușit să ajungem aici.
Ce presupune să iei o licență WTA?
Presupune eforturi foarte mari, dar pe noi ne-a ajutat contextul creat de pandemie. Dat fiind că foarte multe turnee din Asia nu au mai putut fi organizate, noi am avut oportunitatea de a prelua, pentru un an, o licență WTA care ar fi trebuit să fie în Shenzhen.
Chiar și așa, eforturile au fost foarte mari. Discuțiile au durat cel puțin 6 luni până când WTA s-a asigurat că echipa Sports Festival este capabilă să raspundă tuturor cerințelor drastice, atât din punct de vedere organizatoric, cât si al restricțiilor Covid. Multe eforturi umane, întâlniri online și un buget substanțial pe care a trebuit să îl punem la dispoziție pentru a folosi această licență. Noi am făcut toate eforturile pentru ca această primă ediție să fie un success și să creeze premisele unui nou turneu WTA în Cluj.
Ce înseamnă să pregătești un turneu de tipul ăsta? Care au fost cei mai complicați pași?
Sunt foarte multe lucruri care trebuie stabilite și sincronizate. Primul prag de care ne-am lovit a fost atunci când am primit guideline-ul WTA: un document de sute de pagini care a trebuit studiat din scoarță-n scoarță. Însă faptul că toate lucrurile, până la cel mai mic detaliu, sunt reglementate, te și ajută în luarea rapidă a deciziilor. Știi din start că ce ai voie și ce nu să faci.
Nu a fost ușoară nici partea de logistică. Complexul Winners Sports Club, unde are loc turneul, a fost transformat. Terenurile au fost redimensionate, am adus 30 de tone de zgură proaspătă. O tribună mobilă de 1.200 de locuri a fost ridicată pe terenul principal de joc.
Foarte greu a fost să stabilim regulile de acces și circuite separate pentru public, jucătoare, zona VIP, etc. Asta și pentru că trăim vremuri atipice din cauza pandemiei. Am avut și avem suportul autorităților locale, însă reglementările legale se schimbă de la o lună la alta. Este extrem de greu să te adaptezi și să schimbi regulile jocului din mers. Am avut multe reacții pozitive, dar și negative, din cauza faptului că am decis inițial, conform legilor în vigoare, să permitem accesul doar persoanelor vaccinate. În momentul în care am scos la vânzare biletele, a trebuit să decidem între full-access sau 30% din capacitate, pe baza de test. Am dorit să oferim cât mai multor oameni șansa de urmări live un turneu WTA aici, acasă, dar și jucătoarelor atmosfera minunată care este dată de o tribună plină. Pe ultima sută de metri, legea s-a schimbat din nou. N-am resetat pentru a oferi acces și pe bază de test, iar locurile pentru public vor putea fi ocupate în proporție de 75%.
De când vă pregătiți pentru această primă ediție și cât de mare este echipa voastră?
În toamna anului 2020 am început discuțiile, însă munca efectivă am început-o în luna mai, când am semnat contractul. Am avut așadar doar 3 luni la dispoziție pentru a organiza un turneu de talie internațională și a fost o adevărată mobilizare de forțe. Mulți, chiar și cei de la WTA ne-au întrebat mirați dacă știm la ce ne-am înhămat. Am mers însă înainte și iată că ne aflăm în turneu, cu toate lucrurile în bună ordine.
Echipa de bază este mică, iar core team-ul este format din doar 5 oameni. Ne-au ajutat foarte mulți cei de la WTA, iar dacă adunăm toți oamenii implicați pe partea management, reguli covid, logistică, comunicare, voluntari, copii de mingi, și mulți alții, ajungem la aproximativ 600 de persoane.
Care e bugetul necesar?
Costurile organizării turneului de tenis Winners Open se ridică la peste 1 milion de euro. Este un efort financiar enorm. Am fost nevoiți să găsim într-un timp record parteneri puternici care să susțină această nebunie a noastră. Și suntem fericiți că avem mulți parteneri puternici alături. Principali sunt Superbet, UiPath, Banca Transilvania și Porshe Brand România care ne ajută pe partea de mobilitate. Avem 16 mașini electrice Taycan cu culori la fel de electrizante. E un adevărat spectacol pe patru roți.
Care sunt obiectivele pe termen mediu și lung cu turneul, raportat și la Sports Festival?
Evident, ne dorim ca Winners Open să devină un turneu WTA cu tradiție și, de ce nu, cu mai multe puncte. Noi am avut o primă ediție în 2020, în sistem prize money. A fost primul turneu de tenis organizat în România după lunile de izolare și un foarte bun antrenament pentru sportivele noastre. Acum, am intrat în circuitul WTA, iar continuitatea acestui turneu depinde de noi, dar și de spectatori, care vor deprinde cu siguranță regulile nescrise ale tenisului profesionist, precum faptul că în timpul meciurilor este nevoie de liniște, telefoanele trebuie ținute pe silențios, că e de preferat ca aceștia să ajungă în tribună înaintea meciurilor, sau că nu se poate intra în timpul unui punct. Ne dorim să arătăm lumii pasiunea noastră pentru tenisul alb și să demonstrăm că putem organiza competiții de această anvergură.
Sports Festival rămâne proiectul nostru de suflet și ne dorim să revenim în 2022 în forță, cu o super ediție care va include un demonstrativ de excepție cu Simona Halep și meciul de retragere al lui Adrian Mutu.
Cum au primit clujenii vestea organizării turneului? Ce crezi că înseamnă un turneu WTA pentru oraș?
Am primit mii de mesaje și comentarii. Toată lumea a așteptat acest turneu, indiferent dacă au decis să îl vadă live sau la televizor. Winners Open este un mare punct câștigat de Cluj-Napoca, un oraș care susține sportul și educația sportivă. Iar prin acest turneu facem cunoscut lumii întregi numele lui și readucem România pe harta tenisului profesionist. Avem jucătoare străine din top 100 WTA care au venit pentru prima dată în România și ne dorim să plece de aici cu amintirea unui turneu bine organizat și a unor locuri și activități frumoase pe care le-am pregătit pentru el.
De ce credeți, la Winners Open, că e important pentru tenisul românesc să aibă un turneu WTA în calendar?
Tenisul feminin este unul dintre sporturile în care România are rezultate excepționale, iar trendul este ascendent. Pe lângă Simona Halep, o avem acum pe Gabriela Ruse, care a avut rezultate excepționale sezonul acesta. A câștigat primul titlu WTA la Hamburg, iar apoi a ajuns în a doua finală, la Palermo. Ea a și primit un wild card la Winners Open. Mai avem și jucătoarele care ne-au reprezentat la Jocurile Olimpice și alte sportive valoroase. La astfel de rezultate, cred că România merită și trebuie să fie prezentă în calendarul WTA.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română