Sorana Cîrstea: „Nu trebuie să te compari cu nimeni altcineva. Mi-a luat mult timp să înțeleg asta, dar când am făcut-o, lucrurile s-au schimbat în bine pentru mine”
De departe cele mai interesante declarații ale Soranei au venit când a fost întrebată cum și-ar contextualiza cariera. O declarație foarte onestă și asumată, care, pusă cap la cap cu declarațiile făcute în timpul Australian Open, ne dau o explicație destul de clară pentru revirimentul ei din ultimul an și jumătate.
După victoria cu Daria Kasatkina, Sorana Cîrstea a pus în context rezultatele ei foarte bune din sezonul de zgură într-o discuție cu Courtney Nguyen și Ben Rothenberg, pentru podcast-ul lor, No Challenges Remaining.
Sorana, care are un bilanț de 12-2 pe zgură în acest an și va juca duminică, cu Tamara Zidansek, pentru al doilea ei sfert de Slam al carierei, a vorbit despre întoarcerea în săptămâna a doua la Roland-Garros după 12 ani, despre longevitatea în tenis și despre succesul recent.
Dar de departe cele mai interesante declarații ale Soranei au venit când a fost întrebată cum și-ar contextualiza cariera. O declarație foarte onestă și asumată, care, pusă cap la cap cu cele făcute în timpul Australian Open, ne dau o explicație destul de clară pentru revirimentul ei din ultimul an și jumătate.
Despre succesul ei în sezonul de zgură
„E un pic amuzant pentru că nu am fost foarte încântată la intrarea în sezonul de zgură. Simțeam că joc din ce în ce mai bine pe hard, și reacția mea a fost: ‘acum, când mi-am găsit ritmul pe hard, trebuie să trec pe zgură?’. Dar uite că a fost bine. Nu am schimbat multe, am păstrat același mindset ca pe hard.
M-a luat și pe mine un pic prin surprindere această serie, nu mă așteptam să încep zgura atât de bine, să câștig primul turneu jucat, iar apoi, după Madrid – pe care nu l-aș calcula, pentru că m-am accidentat acolo – să fac finală la al doilea turneu. La fel, aici am jucat destul de bine. Nu aș spune că zgura e suprafața mea preferată, dar cu siguranță că mă bucur de ce mi se întâmplă.”
Despre revenirea în săptămâna a doua la RG după 12 ani
„Am un mindset diferit acum față de atunci, și cred că în tenis trebuie mereu să ai o perspectivă diferită. Trebuie să ai memorie scurtă, pentru că dacă te gândești prea mult la trecut, sau poate prea mult la viitor, asta te va frustra. Dacă m-ai fi întrebat acum 12 ani dacă o să mai joc în 2021, aș fi spus cu siguranță că nu. Dar nu știi niciodată. Sunt sănătoasă, mă bucur de ce mi se întâmplă, cred că joc la un nivel bun, unul dintre cele mai bune din cariera mea, sunt matură, și iau lucrurile zi cu zi acum. Nu mă gândesc prea departe și tot acest proces e mult mai plăcut. Cu siguranță că mă bucur mai mult de ce mi se întâmplă acum decât am făcut-o acum 12 ani. Asta cred că vine cu maturitatea.”
Perspectiva ei în ce privește longevitatea pe terenul de tenis
„Cred că stilul meu de joc e destul de agresiv, nu petrec atât de mult timp pe teren, probabil că am jucat poate două meciuri de trei ore în toată cariera. Cred că stilul acesta îmi ajută corpul. Nu mă simt foarte obosită. Am fost și un pic norocoasă pentru că am fost ferită de accidentările mari. Le-am avut și eu pe ale mele în timp, dar nimic major. Cred că acum fac toate lucrurile cum trebuie. Nu calculez vârsta din pașaport, mental și fizic mă simt ca și cum aș avea douăzeci și ceva. Nu mă gândesc prea mult la vârstă, e doar un număr.”
Cum și-ar contextualiza cariera. Dacă ar vorbi acum cu o tânără jucătoare din România, ce sfat i-ar da
„Poate că primul sfat ar fi că fiecare are propriul lui ritm, propria lui cale. Și nu te poți compara cu nimeni altcineva. La începutul carierei mele am trecut de multe ori prin situația asta, să fiu comparată mereu cu alți jucători.
Uitându-mă în urmă, mi se pare absolut inutil să te compari cu altcineva, pentru că fiecare are calea lui, timingul lui, modul lui de a face lucrurile, viața lui. Ceva ce poate funcționează pentru tine nu funcționează pentru altcineva, așa că trebuie să-ți găsești lucrurile care merg pentru tine. Nu trebuie să te uiți în stânga și în dreapta la ce fac alții, dar trebuie să te uiți în stânga și în dreapta pentru lecții, pentru lucruri pozitive. Nu ca să te compari.
Cred că mi-a luat mult timp să înțeleg asta, să nu fiu frustrată de aceste lucruri, să nu fiu supărată că există sportivi de vârsta mea, sau mai tineri, care se descurcă mai bine, să nu mă compar cu ce fac alții. Genul ăsta de gânduri se joacă un pic cu mintea ta. În momentul în care am realizat că joc pentru mine, că am cariera mea, că am calea mea, viața mea, lucrurile au început să se schimbe în bine. Am început să mă bucur de joc, am găsit libertatea de a juca, am găsit iar bucuria de a călători, de a fi într-un hotel, bucuria lucrurilor mici. Pentru mine, asta e cel mai important lucru: nu te compara cu cariera altcuiva.”
Foto: Jimmie48Photography