Începe Madrid, locul preferat al jucătoarelor din România. Despre cele mai interesante teme ale turneului
Radu Marina | 28 aprilie 2021Simona Halep are două titluri și două finale într-un interval de șase ani. Irina Begu și Sorana Cîrstea au, fiecare, câte două prezențe consecutive în sferturile de finală. Anul acestora, lor li se alătură Ana Bogdan pe tabloul principal.
Chiar dacă sezonul de zgură a început oficial săptămâna trecută, turneul de la Madrid (27 aprilie – 9 mai) e una dintre bornele importante din cel mai intens și aglomerat segment al sezonului. Începând cu Madrid, suntem angrenați într-o serie foarte intensă: tripla de zgură Madrid – Roma – Roland Garros, urmată de scurtul sezon de iarbă și Wimbledon, urmate, nu mult după aceea, de turneul olimpic și de startul sezonului de hard. Vom avea multe competiții importante, desfășurate la intervale scurte de timp, cu cei mai buni jucători la start.
Anulat anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, turneul de la Madrid revine acum în condiții mai normale și, foarte important, cu public. Afară de turneele organizate în Australia, turneul de la Madrid devine prima competiție din tenis care va avea un public atât de numeros post-pandemie: 40% din capacitate, aproape 5.000 de spectatori zilnic.
Va fi o nouă oportunitate pentru a vedea la lucru grupul tot mai consistent de performere de la vârful WTA. Față de turneele mari ale începutului de an, filtrul prin care le vedem pe câteva dintre ele se schimbă: Naomi Osaka are încă o problemă cu zgura, iar Garbine Muguruza n-are o problemă cu zgura, dar tinde să subperformeze la Madrid. În fine, Ash Barty s-ar putea să fie suprasolicitată.
În turneul masculin, absența lui Djokovic simplifică lupta pentru titlu, reducând-o la o altă bătălie între Rafael Nadal și jucătorii de top mai tineri – cu Dominic Thiem având potențialul de a se amesteca în această luptă, dacă nivelul său va crește rapid după pauza luată.
Ce trebuie știut despre Madrid
– E un turneu de categorie Masters (ATP/WTA 1000);
– România are patru jucătoare pe tabloul de simplu (Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan), două pe tabloul de dublu feminin (Raluca Olaru – cu Nadyia Kichenok; Monica Niculescu- cu Alla Kudryatseva) și unul pe tabloul de dublu masculin (Horia Tecău – cu Kevin Krawietz);
– Campionii en-titre la simplu sunt Novak Djokovic și Kiki Bertens;
– În turneul feminin sunt prezente 17 din primele 20 de jucătoare ale lumii, fără Serena Williams, Sofia Kenin și Bianca Andreescu. Serena Williams a venit în Europa, a reînceput antrenamentele și va participa la Roma și Roland Garros; Bianca Andreescu va juca, cel mai probabil, doar un singur turneu înainte de Paris;
– Dominic Thiem revine în circuit. După o pauză de mai bine de o lună, Thiem va juca primul lui turneu de la Dubai încoace.
– Novak Djokovic, liderul ATP, nu va fi prezent la Madrid. Primii cinci favoriți în turneul masculin sunt Rafael Nadal, Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas și Alexander Zverev.
Care sunt temele majore de discuție ale turneului
Simona Halep și restul
Relația specială (și de succes) a Simonei Halep cu turneul de la Madrid – două titluri, două finale – plus rezultatele remarcabile pe zgură din ultimii ani o fac pe Simona cea mai relevantă jucătoare a momentului.
Simona e, oricum, parte din grupul de elită care poate obține rezultate mari oriunde și oricând. Dar acum, odată intrați în sezonul de zgură, lucrurile se schimbă o idee. Pentru că, statistic vorbind, e cea mai bună jucătoare pe această suprafață a ultimilor ani. Mai important de atât, este poate jucătoarea cu tenisul cel mai bine pliat pe această suprafață. Simona știe asta, adversarele știu și ele asta.
Campioană aici în 2016 și 2017, Simona e favorită 3 la Madrid și va juca primul tur împotriva unei jucătoare din Spania care traversează cea mai bună perioadă a carierei sale. E vorba de Sara Sorribes Tormo, care în 2021 a avut un salt impresionant, intrând în Top 50, după o serie care a inclus primul titlu al carierei (Guadalajara) și primul sfert de finală WTA 1000 (Miami, unde după câteva victorii excelente, a fost învinsă greu, de Bianca Andreescu).
Simona s-a mai întâlnit cu Sorribes Tormo o singură dată până acum. Întâlnirea a avut loc la Roland Garros, anul trecut, și s-a încheiat cu o victorie clară pentru Simo, 6-4, 6-0. De data asta, s-ar putea să fie puțin mai diferit – pentru că se adaugă câteva elemente noi: Sorribes Tormo a evoluat mult, a crescut mult în joc, e mai bine pregătită fizic, are încredere și joacă acasă, pe o suprafață pe care o iubește. Va fi de muncit, așadar.
După Sorribes Tormo, pentru Simona ar putea urma Magda Linette sau Saisai Zheng în turul doi. Elise Mertens (vs. Shuai Zhang în primul tur), favorita 13, ar putea fi adversara Simonei în turul al treilea. Tot în această secțiune de tablou se mai află și Elena Rybakina (vs. o jucătoare din calificări în R1), care deși nu traversează cea mai bună perioadă, rămâne periculoasă.
Mai departe? Aryna Sabalenka (vs. jucătoare din calificări) sau Victoria Azarenka (vs. Ekaterina Alexandrova) sunt favorite, teoretic, să ajungă la o întâlnire cu Simona în sferturile de finală. Dar toate aceste jucătoare se află acum pe o suprafață nu tocmai confortabilă lor și jocului lor (excludem condițiile speciale de la Stuttgart, acolo unde Sabalenka a făcut finală săptămâna trecută). Așa că ne putem uita și spre Daria Kasatkina sau spre Sorana Cîrstea pentru sferturile de finală.
Dacă se vor respecta capii de serie, pentru Simona ar putea urma în semifinale Naomi Osaka sau Karolina Pliskova, două jucătoare de la care, în acest moment, nu știm la ce să ne așteptăm. Pliskova (vs. Cori Gauff) joacă bine în mod tradițional pe zgura de la Madrid, dar trece printr-o criză de rezultate destul de serioasă. Naomi Osaka (vs. jucătoare din calificări) e extraordinară pe hard, dar până acum niciodată nu a reușit să aducă acel nivel înalt și pe zgură (sau pe iarbă) – la Madrid are doar 3 victorii până acum. E încă o dovadă despre cum perspectiva asupra jucătoarelor de pe tablouri se schimbă mult o dată cu intrarea pe zgură.
Apropo de Sorana, ea o întâlnește în primul tur pe Jessica Pegula (1-1 în h2h, dar două meciuri datând din 2011 și 2015), o jucătoare în foarte mare formă în acest an, dar care nu agreează neapărat zgura. Nu e o tragere la sorți din cale afară de grea, dar nici tocmai floare la ureche. Sorana, care a primit wild card pentru tabloul principal, vine cu multă încredere după titlul cucerit la Istanbul, a avut și suficient timp pentru a digera acel rezultat atât de important obținut săptămâna trecută, iar acum să sperăm că va puta relua lucrurile de unde le-a lăsat la Istanbul. De altfel, Madrid este un turneu bun și pentru ea. Sorana a reușit aici sferturi de finală în doi ani consecutivi: 2016 și 2017.
Tot în partea inferioară a tabloului, trebuie privite atent și Jelena Ostapenko (vs. Svetlana Kuznetsova), și chiar Sveta Kuznetsova, al cărei joc se pliază atât de bine pe zgură,. De asemenea, Maria Sakkari (vs. Amanda Anisimova), Anett Kontaveit (vs. jucătoare din calificări) sau Karolina Muchova (vs. Qiang Wang).
Ash Barty e o amenințare tot mai mare
Barty e favorita principală la Madrid și întrebarea care se pune e cât va mai putea menține acest nivel? După Australia, și-a asumat provocarea de a juca cât mai mult și de a nu se mai întoarce acasă prea curând. A jucat și câștigat la Miami, a jucat și ajuns în sferturi la Charleston, a jucat și câștigat la Suttgart (ambele trofee).
În doar două luni, Barty a trecut de la jucătoarea care nu mai jucase de un an un meci oficial la jucătoare cu multe meciuri și victorii mari, toate obținute într-un timp relativ scurt.
Cu doar două prezențe la Madrid, Barty are un traseu foarte interesant pentru o eventuală finală: Shelby Rogers / jucătoare venită din calificări / Iga Swiatek / Petra Kvitova (sau Kudermetova, Vondrousova) / Elina Svitolina (sau Garbine Muguruza, Belinda Bencic). Sunt, simultan, meciuri grele, dar la forma actuală a lui Ash, meciuri pe care le poate câștiga.
Meciuri notabile în primul tur: Barty – Rogers; Kvitova – Bouzkova; Putintseva – Konta; Muguruza – Stephens; Alexandrova – Azarenka; Pegula – Cîrstea; Pliskova – Gauff; Sorribes Tormo – Halep.
Irina și Ana s-au alăturat pe tablou
Alături de Simona Halep și Sorana Cîrstea vor mai evolua pe tabloul principal de la Madrid Ana Bogdan și Irina Begu, care și-au câștigat meciurile din calificări și au acces pe tabloul principal.
Venită la Madrid după sfertul de finală de la Istanbul, Ana Bogdan și-a continuat momentul bun. A trecut ieri de Katerina Siniakova, favorita 8 în calificări, 7-6, 7-5. Iar astăzi a câștigat un nou meci monstruos cu Nao Hibino, favorită 20: peste două ore, revenire de la 4-6, 0-2, prinsă din urmă în setul decisiv de la 4-1 la 4-4. În final a fost 4-6, 3-6, 6-4 pentru Ana, care va fi prezentă în premieră pe tabloul principal de la Madrid.
În primul tur, Ana o va întâlni pe Anastasija Sevastova, la rândul ei venită din calificări. Va fi a patra întâlnire dintre ele (două petrecându-se la București); Ana conduce cu 2-1, câștigând cel mai recent meci chiar anul acesta, în Australia.
Irina Begu și-a continuat dominația asupra elvețiencei Stefanie Voegele cu a patra victorie la rând, 6-3, 6-3. Cu cele două meciuri câștigate în calificări (Kalinskaya, Voegele), Irina merge și ea pe tabloul principal, acolo unde va fi prezentă pentru a opta oară.
Irina are, de asemenea, două prezențe consecutive în sferturile de finală drept cel mai bun rezultat la acest turneu. Va încerca acum să-și reia forma bună din startul sezonului. Pentru Irina, este cu siguranță cea mai importantă parte a anului: ea-și joacă speranțele de calificare la Tokyo și face asta pe cea mai bună suprafață a ei.
În primul tur, Irina o va întâlni pe Daria Kasatkina, într-un test complicat pentru Irina, prin prisma head-to-head-ului. Kasatkina conduce cu un rar 7-1. Toate cele opt întâlniri s-au petrecut între 2015 și 2019, patru dintre ele fiind pe zgură (3-1).
S-au mai calificat pe tabloul principal Kristina Mladenovic, Laura Siegemund, Ajla Tomljanovic, Misaki Doi, Tamara Zidansek, Kateryna Kozlova, Vera Zvonareva.
Ce spun jucătoarele
Simona Halep: „Aștept de doi ani să mă întorc la Madrid. Mă simt foarte special aici. Pot spune că mă simt ca acasă, cu siguranță. Sunt condiții excelente, am oameni minunați în jurul meu, care fac totul pentru a mă face să mă simt bine. Trebuie să fim recunoscători că aceste turnee au loc. E un privilegiu să jucăm în aceste vremuri, în aceste momente grele prin care trecem. Știu că va fi un meci greu (n.a. cu Sorribes Tormo), am jucat anul trecut cu ea la Roland Garros, știu că îi place zgura. Va fi o luptă meciul.”
Kiki Bertens: „Cred că altitudinea mă ajută destul de mult. Iubesc aceste terenuri, mai ales când joci pe terenul central sau celelalte două terenuri, sunt condiții asemănătoare cu cele indoor. Pentru mine, cred că astea sunt circumstanțele perfecte pentru a juca tenis.”
Naomi Osaka: „Cred că mă descurc mai bine când nu mă stresez și îmi spun că trebuie să câștig. Dar este foarte greu să lupți cu acest sentiment când îți dorești cu adevărat ceva. Știu că nu va fi ușor, ce pot să spun e că nu am mai jucat un turneu pe zgură de doi ani și nu am mai atins zgura de aproape doi ani.”
Petra Kvitova: „Madrid a fost primul turneu care mi-a arătat că pot juca bine și pe zgură. Cred că asta s-a întâmplat în 2011, când am câștigat la Wimbledon și la WTA Finals. Bineînțeles că mai câștigasem câteva turnee înainte, dar Madrid era cel mai mare câștigat pe zgură. Mi-a arătat că pot învinge pe oricine chiar și pe zgură.”
Garbine Muguruza: „Am ajuns mai devreme decât în mod normal pentru a încerca să mă adaptez la diferențele din condițiile de aici. Am încercat să mă adaptez cât mai bine la condițiile de joc. Mereu am așteptări mari când vin aici. Și poate așteptările pe care le-am avut nu s-au unit cu jocul meu, cu modul în care a trebuit să mă adaptez anumitor condiții de joc. Dar acum mi-am dat seama că nu e nevoie să fiu atât de dură cu mine, să nu mă mai pedepsesc atât. Mi-am spus că orice se va întâmpla, se va întâmpla. A fost important să realizez că nu trebuie să mai pun atâta presiune pe mine și să fiu mai liniștită când lucrurile nu merg cum îmi doresc. Înainte, luăm totul mult prea în serios. Acum mă simt mai relaxată, nu mă mai îngrijorez atât că nu joc bine. Am o zi proastă și accept asta, încerc să îmi controlez emoțiile mai bine.”
Fără Djokovic la Madrid
Liderul mondial a anunțat că nu va participa la Madrid, fără însă a explica motivul absenței. ,,Îmi pare rău că nu pot călători pentru turneul de la Madrid din acest an și nu mă pot revedea cu fanii de acolo. Sunt deja doi ani de când nu am mai fost, dar sper să revin la anul”, a declarat Nole, care a dat de înțeles, după titlul de la Australian Open, că de aici înainte va fi mult mai selectiv cu aparițiile sale în turnee.
De altfel, Djokovic nu a avut niciodată o relație specială cu turneul de la Madrid, deși l-a câștigat de 3 ori în carieră. Acesta este Mastersul pe care Djokovic l-a sărit ori de câte ori a putut de-a lungul timpului din diferite motive.
Fără Madrid la orizont, pregătirea sârbului pentru Roland Garros va consta în două turnee: Roma (ATP 1000, 9-16 mai) și Belgrad (ATP 250, 22 – 29 mai).
În aceste condiții, Nadal, Medvedev și Thiem sunt primii trei favoriți. Dacă la Nadal lucrurile sunt relativ clare și e bine poziționat pentru încă un titlu la Madrid, la Medvedev și Thiem e multă, foarte multă ceață. Să îi luăm pe rând.
Medvedev e într-o perioadă de disconfort. Nu doar că în urmă cu mai bine de două săptămâni a fost testat pozitiv cu coronavirus. Dar zgura rămâne marea lui problemă: în cele trei mari turnee – Madrid – Roma – RG – nu a câștigat nici măcar un meci până acum în cariera lui. Ar putea avea o șansă să treacă acest prag anul acesta.
Thiem e într-o situație cu totul diferită. El revine pentru a se testa în condiții de competiție după un cumul de probleme: suprasolicitare, accidentări, chiar lipsa de motivație. Thiem va juca la Madrid primul lui turneu oficial din martie (Dubai) încoace, după ce s-a retras de la Miami, Monte Carlo și Belgrad, motivând atât probleme fizice la genunchi, cât și faptul că nu se regăsește neapărat.
“După US Open, am intrat într-o stare de euforie, dar rezultatele bune au continuat și am ajuns în finală la ATP Finals. Când am reînceput antrenamentele pentru noul sezon, am simțit că am căzut într-o gaură. Când tragi toată viața ta să îți îndeplinești un obiectiv mare, renunți la tot pentru el și apoi îl atingi, lucrurile nu mai sunt la fel. E un lucru normal. Problema cu tenisul e că totul se întâmplă pe repede-înainte. Am petrecut 15 ani încercând să ating acest obiectiv, fără să mă uit în stânga sau în dreapta – iar acum l-am îndeplinit. Făcând asta, multe lucruri au căzut pe locul 2: viața mea privată, alte lucruri strict personale, găsirea anumitor repere. Trebuie să faci ceva și pentru tine, pentru creierul tău. Pentru mine a fost doar tenis și atât, așa că am vrut să schimb puțin. Acum rămâne de văzut dacă voi putea să mă ridic, eu sper că da, dar vom vedea”, a declarat el recent pentru o publicație din Austria.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română