Muguruza continuă să impresioneze, Medvedev ajunge într-o zonă selectă a clasamentului
Radu Marina | 15 martie 2021Garbine Muguruza și Daniil Medvedev mai au ceva în comun, afară de titlurile câștigate în weekend: au fost poate cei mai buni de la Australian Open, exceptându-i pe câștigătorii turneului. Acum, ei concretizează această formă. Muguruza a câștigat cel mai important titlu al ei din 2017 încoace, Medvedev a devenit primul jucător din afara Big 4 care ajunge în primii doi din lume din 2005 încoace.
Din a treia încercare. Garbine Muguruza e noua campioană a turneului de la Dubai
La o săptămână după ce a fost învinsă clar în meciul pentru titlu la Doha de Petra Kvitova, Garbine Muguruza, singura jucătoare din 2021 care a jucat trei finale WTA (Yarra Valley, Doha și acum Dubai), s-a revanșat câteva zile mai târziu cu un parcurs remarcabil la Dubai, turneu de categorie WTA 1000.
Muguruza a câștigat primul ei trofeu după mai bine de doi ani, reușind să o învingă în finală pe surpriza turneului, cehoaica Barbora Krejcikova, 7-6, 6-3, cu mingi de set salvate în primul set. Acesta este al 8-lea titlu al carierei pentru Garbine, care traversează una dintre cele mai bune perioade ale carierei sale.
Mulți ani, despre Muguruza s-a vorbit ca fiind o jucătoare care, odată pe an, reușește să ajungă la un nivel atât de înalt încât devine aproape de neatins – în general în turnee de Grand Slam. Astfel de perioade foarte bune, urmate aproape inevitabil de segmente foarte slabe i-au definit, cumva, cariera și au făcut-o să fie percepută drept o jucătoare de dispoziție, care se axează pe turneele mari.
Însă în acest sezon lucrurile par diferite. Vorbim de o Muguruza complet schimbată, care joacă și câștigă mult și, cel mai important, reușește să mențină aceeași intensitate a jocului său meci de meci și turneu de turneu. Așa se explică și rezultatele ei din acest an. Muguruza a jucat până acum o finală la Yarra Valley, cu doar 10 game-uri pierdute în drumul spre finală, optimi de finală la Australian Open (un rezultat mai bun decât sună), unde a avut mingi de meci contra lui Naomi Osaka, într-unul din cele mai bune meciuri făcut de ea în acest an, și o finală la Doha. Lipsea un titlu, care a venit acum la Dubai, după un singur set pierdut în șase meciuri.
În drumul către acest al treilea titlu WTA 1000 al carierei (al 8-lea în total), Muguruza a trecut de Irina Begu, Amanda Anisimova, Iga Swiatek, Aryna Sabalenka (revenire de la set și break), Elise Mertens și Barbora Krejcikova. Practic, în fiecare tur a jucat cu cineva fie în formă, fie cu un potențial masiv.
Garbine pune acest succes pe seama maturizării. Consideră că a ajuns deja la o vârstă și la un anumit nivel în care simte că nu mai “trebuie” să-și demonstreze ceva. Și atunci, asta o face să se simtă mai bine și mai liberă pe teren.
,,Sunt foarte motivată, am muncit mult, am o echipă bună în jurul meu. Cred că sunt într-un punct important al carierei mele, având în vedere vârsta, dar și realizările mele. Nu mai trebuie să demonstrez că e nevoie să câștig un Grand Slam sau că trebuie să ajung pe locul 1 mondial. Toate astea s-au încheiat. Acum e timpul să uit toate aceste lucruri, care atunci când eram mai tânără îmi aduceau multe dubii: oare voi câștiga? oare voi ajunge pe locul 2 sau pe locul 1? Toată presiunea asta a dispărut deja. Bineînțeles că îmi doresc să fiu din nou în aceste poziții, dar nu mai simt niciun fel de presiune că trebuie să ajung acolo. Știu că am făcut-o o dată și o voi mai putea face și de acum încolo”, a explicat ea, la Dubai, despre cum se simte în acest an, ce e schimbat și ce anume a făcut diferența.
Sara Sorribes Tormo, la primul trofeu WTA
Sara Sorribes Tormo a câștigatprimul său titlu WTA la Guadalajara (WTA 250), după o finală cu Eugenie Bouchard. A fost 6-2, 7-5 pentru Tormo, care își continuă, de altfel, sezonul bun, după ce în începutul de an ajungea în sferturi la Abu Dhabi (WTA 500).
Înaintea acestui turneu de la Guadalajara, Sorribes Tormo nu reușise să treacă niciodată de semifinalele vreunui turneu WTA. A făcut-o la Gudalajara, după victorii la Greet Minnen, Leonie Kung, Astra Sharma, Marie Bouzkova și Eugenie Bouchard.
În ceea ce o privește pe Bouchard, cu această înfrângere, ea ajunge la șapte finale pierdute din totalul de opt jucate în carieră. Este, totuși, un rezultat pozitiv pentru o jucătoare care ani de zile nu s-a regăsit și care, acum un an, era clasată în afara topului 300. Acum, cu acest rezultat, se va apropia de revenirea în top 100.
Zece pentru Daniil Medvedev, plus un pic de istorie
Daniil Medvedev, noul număr 2 mondial în clasamentul ATP începând de astăzi, tocmai și-a confirmat acest statut cu un nou trofeu câștigat, al 10-lea al carierei la Marseille (ATP 250).
Medvedev l-a învins în finală pe Pierre-Hugues Herbert, într-un meci în care venirile la fileu ale francezului i-au pus mari dificultăți lui Daniil. După victoria cu 6-4, 6-7, 6-4, rusul și-a trecut în cont al doilea trofeu în 2021, după ATP Cup, cucerit alături de echipa Rusiei De altfel, de câteva luni încoace, cu excepția turneului de la Rotterdam, unde a fost învins în primul tur de Dusan Lajovic, Medvedev a ajuns în finală la orice turneu a participat (Paris, ATP Finals, ATP Cup, Australian Open, Marseille).
,,Știam că voi urca pe locul 2 în lume de luni, indiferent ce s-ar fi întâmplat săptămâna asta. Dar e bine ca atunci când urci în clasament, să faci ceva grozav înainte, să reușești ceva. Știu că acest trofeu nu mi-a oferit punctele pentru a deveni numărul 2, dar e minunat să câștig un turneu chiar înainte de a deveni numărul doi” a spus Medvedev despre acest trofeu cu dublă semnificație.
Astfel, începând de azi, Medvedev a spart o barieră aproape istorică. A devenit primul jucător care nu se numește Federer, Djokovic, Nadal sau Murray și care urcă pe locul doi în clasamentul ATP, pentru prima dată din 2005 încoace.
Asta vine și cu o presiune suplimentară pentru rus, care intră și într-un altfel de club, cel al jucătorilor care au stat pe locul 2 fără să fi câștigat un titlu de Slam; Marcelo Rios a adunat cele mai multe săptămâni în această calitate, 27.
Nikoloz Basilashvili încheie cu trofeu o săptămână incredibilă la Doha; Cristian Garin câștigă acasă, în Chile
Înainte de Doha (ATP 250), Basilashvili câștigase doar două meciuri din ultimele 16; în particular, sezonul 2020 a fost unul de coșmar pentru el. Dar pentru că sistemul de calcul al clasamentului s-a schimbat, asta i-a permis să rămână printre primii 50 de jucători ai lumii. Iar când lucrurile s-au mai așezat pentru el și a putut juca din nou liber, nu s-a mai oprit din câștigat: a venit la Doha fiind poate jucătorul cu cea mai slabă formă, dar a plecat, la final, cu trofeul.
Într-unul dintre cele mai puternice turnee ATP 250 ale acestui sezon, care a avut la start 3 jucători din top 10, Basilashvili a trecut, pentru al patrulea său titlu ATP, de John Millman, Malek Jaziri, Roger Federer (cu minge de meci salvată), Taylor Fritz și Roberto Bautista Agut.
În finală, georgianul l-a învins, 7-5, 6-2, pe Bautista Agut, cel care trecuse în sferturi de Dominic Thiem, favoritul principal și de Andrey Rublev în semifinale. Rublev, câștigătorul din săptămâna precedentă de la Rotterdam, a avansat în semifinale la Doha fără să joace vreun meci, după ce ambii săi adversari s-au retras.
Un alt jucător în formă foarte slabă în 2021 a fost Cristian Garin, care nu câștigase niciun meci în noul sezon. Odată ajuns acasă, la turneul de la Santiago (ATP 250), Garin a reînceput să lege victoriile, reușind să câștige primul său trofeu, chiar în fața propriilor suporteri. Garin a devenit primul chilian care câștigă un turneu acasă din 2009 încoace (Fernando Gonzalez, Vina del Mar).
În drumul către acest trofeu, Garin a pierdut doar un set, dar nici nu a avut de înfruntat vreun jucător din top 100. I-a învins pe Alejandro Tabila, Juan Pablo Varillas, Daniel Galan și Facundo Bagnis în finală (6-4, 6-7, 7-5).
Dubai, Acapulco și St. Petersburg – ce vedem săptămâna asta
Săptămâna viitoare, revenim în zona turneelor foarte mari, odată cu Miami. Dar avem ce vedea și până atunci. Săptămâna asta se joacă trei turnee de nivel 500:
Dubai, ATP 500. Chiar dacă numele mari sunt mai puține anul acesta, turneul masculin din Dubai rămâne unul dintre punctele interesante ale acestei părți a calendarului. În lipsa a doi dintre campionii obișnuiți din ultimul deceniu, Federer și Djokovic, cap de serie 1 este Dominic Thiem, urmat de Andrey Rublev, care va încerca al cincilea său titlu de 500 la rând.
Ar fi trebuit să-l avem la start și pe Roger Federer, dar elvețianul a decis că are nevoie de mai mult timp la antrenament după revenirea de la Doha. De asemenea, ar fi trebuit să-l avem la start și pe Andy Murray, dar britanicul, altminteri în nevoie de meciuri la acest nivel, s-a retras după ce a devenit tată pentru a patra oară. Djokovic, la rându-i, este încă în refacere după accidentarea suferită la AO, dar e așteptat să revină la Miami.
Acapulco, ATP 500. După ce Rafael Nadal s-a retras de la Acapulco, primii doi favoriți sunt Stefanos Tsitsipas și Alexander Zverev. Alt jucător care obișnuia să contribuie la spectacolul de la Acapulco, Nick Kyrgios (campion în 2019), lipsește de data asta.
St. Petersburg, WTA 500. Turneul, mai cunoscut pentru extravagantele lui festivități de premiere, obișnuia să se joace în februarie, dar s-a mutat în acest an. Lipsește dubla campioană Kiki Bertens, dar e la start Ekaterina Alexandrova, favorită 1, care-i destul de aproape de o expertă indoor în ultimii anii.
Ana Bogdan a pierdut deja în primul tur, învinsă de Aliaksandra Sasnovich, dar o mai avem pe tabloul principal pe Jaqueline Cristian, care a venit din calificări și a primit-o, într-un meci accesibil, pe Vera Lapko (Belarus). O victorie i-ar aduce o întâlnire cu Jelena Ostapenko (6).
Pe tabloul de dublu, Raluca Olaru și Nadiya Kichenok sunt favorite 1, iar Monica Niculescu și olandeza Kerkhove sunt deja în sferturi. Tot în turul 1 mai e și Laura Paar, alături de germana Wachaczyk.
Monterrey, WTA 250. Favorita 1 de anul acesta este Sloane Stephens, care-i foarte departe de nivelul maxim atins în urmă cu câțiva ani. Irina Bara a pierdut în calificări, iar Mihaela Buzărnescu e pe tabloul de dublu.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română