Recap | Finale pentru români, bucurie pentru frații Cerundolo, Rublev câștigă Rotterdam, Federer se întoarce
Radu Marina | 7 martie 2021Într-o săptămână cu două turnee tari, Petra Kvitova, Clara Tauson, Andrey Rublev și Diego Schwartzman au luat acasă trofeele.
Horia Tecău s-a întors într-o finală ATP
Pentru prima dată din octombrie 2019 încoace, Horia Tecău a revenit într-o finală ATP la dublu. N-a făcut-o alături de Jean Julien Rojer, vechiul său partener – o colaborare care a ținut mai bine de șase ani și s-a încheiat anul trecut – ci alături de Kevin Krawietz, un jucător valoros de dublu, câștigător la Roland Garros în 2019 și 2020.
Horia și Kevin au făcut echipă pentru prima dată la Rotterdam, turneu unde Tecău se simte incredibil de bine, aceasta fiind a 5-a lui finală, după cele din 2012 (cu Lindsted), 2014, 2015 și 2019 (cu Rojer).
Cei doi au fost învinși în finală de o altă pereche redutabilă, cea formată din Nikola Mektic și Mate Pavic, scor 7-6, 6-2. Momentul cheie al finalei a fost la 4-2 în primul set, când Tecău și Krawietz nu au reușit să consolideze break-ul proaspăt reușit. S-a ajuns astfel în tiebreak, unde ambele echipe au avut câte un set point înainte ca sârbii să-l tranșeze cu 9-7.
La total, pentru Horia aceasta a fost a 59-a finală (!) pe care a disputat-o în circuitul ATP, respectiv a 15-a finală de turneu ATP 500.
Fără să fie capi de serie, Tecău/Krawietz au trecut pe rând de echipele Rojer/Melo (4), Khachanov/Rublev și Kontinen/Roger-Vasselin.
Monica Niculescu s-a întors într-o finală importantă la dublu
N-a fost singura prezență românească într-un meci cu trofeul pe masă în această săptămână. Monica Niculescu a reușit să se califice într-o finală WTA de dublu pentru a 28-a oară, de data asta, alături de Jelena Ostapenko.
Monica și Jelena au pierdut finala în fața favoritelor doi Demi Schuurs/Nicole Melichar, 6-2, 2-6, 10-8, dar lesne de înțeles că revenirea Monicăi într-o finală de turneu foarte puternic înseamnă mult. Pentru o jucătoare măcinată de accidentări în ultimii ani, care înaintea acestui turneu pierduse toate meciurile jucate la simplu și reușise să lege doar două meciuri într-un turneu la dublu, performanța Monicăi la Doha reprezintă o gură imensă de oxigen.
Mai mult, rezultatul e și mai relevant, în condițiile în care perechea Niculescu/Ostapenko s-a format chiar la Doha și cele două au jucat împreună pentru prima dată.
Rezultatul obținut de Moni la Doha o va duce, de luni, la granița Top 50; de luni, Niculescu va urca pe locul 51 mondial în clasamentul de dublu.
Un nume de ținut minte: Cerundolo
În vârstă de 19 ani, argentinianul Juan Manuel Cerundolo a prins un loc în calificările turneului de la Cordoba (ATP 250), disputat în urmă cu o săptămână.
Clasat pe locul 335 la acel moment, Cerundolo nu jucase niciodată vreun turneu ATP (primele lui două turnee în 2021 au fost la nivel de 15K, în Antalya; la nivel de ATP Challenger, argentinianul câștigase doar șapte meciuri).
După trei victorii în calificări fără set pierdut, Cerundolo a intrat pe tabloul principal și s-a mai oprit din câștigat abia în momentul în care a pus mâna pe trofeu: a trecut, pe rând, de Thiago Seyboth, Miomir Kecmanovic, Thiago Monteiro, Federico Coria și Albert Ramos Vinolas în finală – ultimii patru adversari fiind jucători de top 50 sau 100 ATP.
Prin titlul câștigat, Cerundolo a devenit al 5-lea cel mai slab clasat jucător din Era Open care câștigă un titlu ATP. Iar ca această poveste fascinantă să fie pe deplin completă, Francisco Cerundolo, fratele său, mai mare cu 3 ani, s-a calificat în finala turneului de la Buenos Aires (ATP 250), disputat în această săptămână.
Precum fratele său la Cordoba, și Francesco a ajuns în prima sa finală de turneu ATP venind, de asemenea, din calificări, trecând, pe rând, pe tablou de Federico Coria, Benoit Paire, Pablo Andujar și Albert Ramos.
În finală a dat peste un Diego Schwartzman mult prea bun (6-1, 6-2), dar pentru familia Cerundolo sunt, cu siguranță, niște zile greu de uitat.
Andrey Rublev a câștigat Rotterdam
Rusul Andrey Rublev își continuă seria excelentă la turneele de rang mediu, câștigând al patrulea său turneu în ultimele șapte luni, după 7-6, 6-4 în finala cu Marton Fucsovic, la Rotterdam.
Din septembrie încoace, Rublev a câștigat titlurile la Hamburg, St. Petersburg și Viena și a făcut parte din echipa Rusiei, câștigătoare a ATP Cup luna trecută.
Rublev a trecut în drumul spre finală de Marcos Giron, Andy Murray, Jeremy Chardy și Stefanos Tsitsipas și are acum un bilanț de 13-1 în 2021, cu singura înfrângere, cea cu Daniil Medvedev, din sferturile Australian Open.
Petra Kvitova a oprit-o din nou pe Garbine Muguruza la Doha
Pentru a doua oară în carieră, Petra Kvitova câștigă turneul de la Doha (WTA 500), după o victorie categorică în finală, 6-2, 6-1, în fața lui Garbine Muguruza. A fost al cincilea meci câștigat la rând de Petra în fața lui Muguruza, pe care a învins-o și în finala din 2018 a acestui turneu.
Kvitova ajunge astfel la 28 de titluri la total, după o săptămână aproape perfectă în Qatar. În drumul către al doilea titlu la Doha, cehoaica a trecut de Anastasia Pavlyuchenkova (6-1, 6-3), Anett Kontaveit (6-3, 3-6, 6-2), Jessica Pegula (6-4, 6-4) și Garbine Muguruza.
Pentru Muguruza, aceasta e a treia finală consecutivă pe care o pierde și a doua anul acesta, după Yarra Valley. De la ultimul ei trofeu cucerit au trecut deja trei ani.
În celălalt turneu feminin al săptămânii, Clara Tauson a reușit performanța scurtei ei cariere, câștigând primul ei titlu WTA. Daneza de doar 18 ani a jucat la un nivel remarcabil toată săptămâna, pe care a început-o cu o victorie la favorita 1, Ekaterina Alexandrova, și a încheiat-o cu o victorie, 6-4, 6-1 în fața elvețiencei Viktorija Golubic în finală.
Tauson va intra în Top 100 după această performanță.
Începe Dubai. Ana Bogdan și Irina Begu, calificate pe tabloul principal
A început turneul de la Dubai, primul turneu WTA 1000 din noul sezon. Lipsește Simona Halep, deținătoarea titlului, după ce s-a retras în urmă cu câteva zile, explicând că încă nu e recuperată după problemele la spate avute în Australia.
Dintre numele mari sunt prezente la Dubai Elina Svitolina, principala favorită, Karolina Pliskova, Aryna Sabalenka, Petra Kvitova, Garbine Muguruza, Kiki Bertens.
Patricia Țig și Sorana Cîrstea au fost direct acceptate pe tabloul principal, iar lor li s-au alăturat astăzi Irina Begu și Ana Bogdan, care au trecut de calificări. Patricia o va întâlni în primul tur pe Jelena Ostapenko, iar Sorana Cîrstea va juca cu o jucătoare din calificări.
Irina și Ana, două dintre jucătoarele cu un început bun de an, au trecut de calificările de la Dubai după câte două meciuri: Irina a trecut de Bethanie Mattek-Sands în trei seturi și de Barbara Haas (6-0, 4-0, retragere), iar Ana Bogdan le-a învins pe Cagla Buyukakcay și Kamilla Rakhimova.
Mihaela Buzărnescu și Irina Bara, prezente în Mexic
În paralel cu turneul de la Dubai (WTA 1000), se va desfășura și competiția de la Guadalajara (urmată, apoi, săptămâna următoare de turneul de la Monterrey). La Guadalajara (WTA 250) sunt prezente pe tabloul principal Mihaela Buzărnescu și Irina Bara.
Mihaela va juca în primul tur contra lui Coco Vandeweghe, aflată la primul ei meci din martie 2020 încoace, după mai multe accidentări și operații suferite. Iar Irina Bara o va avea ca adversară pe Marie Bouzkova, favorita doi.
Principala favorită la Guadalajara e argentinianca Nadia Podoroska.
Roger Federer revine în circuit
După aproape 13 luni de pauză și două operații suferite la genunchiul drept, Roger Federer se reîntoarce în circuit. Federer e prezent pe tabloul de la Doha (ATP 250), acolo unde va juca pentru prima dată din 2012 încoace și unde s-a impus deja de trei ori, în 2005, 2006 și 2011.
Primul meci oficial al lui Roger după mai bine de un an de zile, va fi contra învingătorului meciului Jeremy Chardy – Dan Evans. Pe Chardy, Federer l-a învins de patru ori în cinci meciuri, iar pe Evans l-a învins, de asemenea, în trei rânduri din tot atâtea întâlniri.
La Doha, favoritul principal e Dominic Thiem, care îl poate avea ca adversar în turul doi pe rusul Aslan Karatsev, semifinalistul de la Australian Open.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română