Simona Halep a dus jocul de retur la nivelul următor în tenisul feminin. Acum, dovedit științific | Analiză
Simona Halep e singura jucătoare din top 10 care își ajustează foarte des poziția la retur. Celelalte nouă jucătoare din studiu au o poziționare similară la retur: rămân aproape de linia de fund pe primul serviciu și fac doar mici pași în spate sau înainte, în teren, pentru a returna serviciul doi. Impactul (și al) Simonei este că importanța returului va crește în următorii ani, dar mai ales poziționarea la retur se va schimba și vor apărea tipare mai distincte.
Când Simona Halep a triumfat la Wimbledon, în 2019, a oferit, printre altele, și un curs despre retur. Sau cum poți să anihilezi cu returul chiar și cel mai bun serviciu din istoria tenisului feminin - o armă deținută de Serena Williams, învinsa ei din acea finală. Și tocmai pe iarbă, suprafața care favorizează, fără urmă de îndoială, jucătoarele cu serviciu puternic.
În timpul Australian Open 2021, cei de la Game Insight Group (GIG), antrepriză care încearcă să pună tenisul în context prin știință, au publicat un grafic legat de returul celor mai bune jucătoare din circuitul WTA. E vorba de primele 10 jucătoare ale lumii, iar concluzia echipei de experți, formată din câțiva membri ai Tennis Australia în parteneriat cu colegi de la Universitatea Victoria, e fascinantă: nouă din 10 jucătoare au aceeași poziționare la retur, indiferent de meciul pe care îl joacă sau de adversara pe care o întâlnesc. Una singură iese în evidență; și pare să fi dus returul la un alt nivel – prin poziționare și execuție