Ana Bogdan nu rezistă cu agresiva Danielle Collins, pierde în turul 1 la AO
Treizecizero | 9 februarie 2021E greu să-i faci față lui Collins, o jucătoare care te atacă fără încetare, de parcă are ceva personal cu tine. Singura șansă a Anei Bogdan era să fure ea inițiativa, dar asta e o sarcină tare complicată pe terenurile iuți de la AO.
Ana Bogdan nu reușește să găsească răspunsul potrivit pentru jocul foarte agresiv al lui Danielle Collins, pierde în primul tur la Australian Open, rămâne cu regretul că nu a putut să-și impună deloc ritmul. A fost 6-3, 6-1 pentru jucătoarea din America, un meci în care Ana a stat bine doar în schimburile lungi, însă n-a putut să reziste atacurilor neobosite ale lui Collins, care a adunat 30 de lovituri direct câștigătoare (și doar 15 erori neforțate) într-un meci scurt – ceva mai mult de o oră.
Danielle Collins este fostă semifinalistă la Australian Open în 2019, are evoluții în general mai bune pe pământ australian decât în alte părți ale lumii. Nu mai departe de săptămâna trecută, a confirmat acest lucru cu o victorie împotriva Karolinei Pliskova, la Yarra Valley Classic.
Pentru al treilea an la rând, Ana Bogdan pierde în primul tur la Australian Open, un turneu în care a avut totuși și cel ai bun parcurs al ei într-un Slam: turul al treilea. De fapt, Ana adusese la acest meci un record solid când vine vorba de primul tur al turneelor de Grand Slam – ea avea un bilanț de 8-5 în aceste meciuri.
În plus, Ana avea un mic ascendent asupra adversarei ei: câștigase precedenta lor întâlnire, 6-2, 6-4 în sferturile de finală de la Monterrey, în 2018.
Dar asta ascendentul ăsta s-a văzut doar în primele minute.
Ana știa ce trebuie să facă pentru a câștiga cu Collins. Tocmai de-asta a început meciul liftând mult, bazându-se pe înălțimea mingilor și încercând să-și oblige adversara să lovească de la nivelul umărului – o idee eficientă în fața unei jucătoare care lovește foarte razant și are dificultăți când trebuie să-și ajusteze poziția la lovituri.
Numai că planul Anei a funcționat prea puțin. Ea a început bine, a făcut break-ul repede, s-a distanțat la 2-0 în primul set, însă n-a putut să oprească atacurile care au urmat din partea cealaltă a fileului. Lipită de linia de fund, foarte hotărâtă, Collins a luat imediat inițiativa, și-a recuperat break-ul și a continuat să atace cu fiecare ocazie.
Ce ar fi putut Ana să facă mai bine pe serviciul ei? Asta ne-am întrebat la 2-1, în condițiile în care Collins s-a năpustit în toate retururile și a câștigat fie direct din retur, fie pe următoarea lovitură.
Un posibil răspuns ar fi fost un serviciu mai apăsat. Și poate că un procentaj mai bun la primul serviciu ar mai fi tăiat din avântul americancei (pe serviciul doi, Ana a câștigat doar cinci puncte din 20 jucate. Însă Ana nu e neapărat o jucătoare de serviciu; are un serviciu bun, variat, dar cu o adversară precum Collins în față, care stă atât de avansată la retur și atacă orice, e nevoie de mai mult.
Ana știa că dacă nu pune primul serviciu în teren va fi imediat pedepsită pe al doilea, știa că dacă lovește scurt va pierde punctul, în fine, știa că are în față o adversară valoroasă și extrem de periculoasă. Și a rezistat presiunii generale timp de șase game-uri, însă de la 3-3, nivelul ei a scăzut suficient de mult cât să cedeze cu totul controlul.
În condițiile astea, Collins, locul 40 mondial, o jucătoare care are mai multe victorii la adversare de top 10, și-a făcut de cap, a mutat meciul în ritmul și în condițiile ei, și nu i-a mai lăsat Anei nimic în primul set: 6-3, cu 16 mingi direct câștigătoare pentru Danielle. Și doar patru pentru Ana.
Până aici, cele mai multe puncte scurte au trecut în dreptul americancei. Și cum foarte multe schimburi au fost închise pe a treia sau a patra lovitură, prima sarcină a Anei Bogdan a fost să prelungească schimburile.
A reușit asta în debutul setului secund, unde am văzut și primul game mai lung al meciului, un game 3 în care Ana a stat bine în schimburi, a avut trei mingi de break, însă toate au fost salvate de Collins, susținută de câțiva suporteri foarte entuziaști în tribunele Terenului 10.
Pentru Ana a urmat un alt game frustrant, de data asta pe propriul serviciu, unde s-a dus repede la 40-0, înainte ca adversara ei să facă cinci puncte la rând pentru break-ul de 3-1. Și, de fapt, asta e una dintre probleme când joci cu Collins: nu știi niciodată ce urmează. Poate face oricând trei erori consecutive, dar te copleșește apoi cu patru retururi năprasnice și cu alte atacuri sufocante.
Din păcate pentru Ana, următoarele trei game-uri ne-au arătat partea foarte bună a jocului americancei, care n-a mai cedat nimic până la final.
Ea va juca în turul 2 cu Karolina Pliskova. Și-i va da multe bătăi de cap jucătoarei din Cehia, pe care a învins-o chiar săptămâna trecută, în două seturi lungi.
A
Susține jurnalismul 30-0 în noul an
Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize! Ne ajuți astfel să menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.
Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.
Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română