Irina Begu câștigă un alt meci greu, Ana Bogdan e învinsă de Ash Barty

Radu Marina | 2 februarie 2021

La Melbourne, într-o nouă zi generoasă pentru cei care abia așteptau vara australiană de tenis, Irina Begu continuă în optimile de finală, după o altă revenire frumoasă. Ana Bogdan a fost oprită de Ash Barty, în timp ce Simona Halep și-a aflat următoarea adversară: Laura Siegemund.

Două din patru în prima zi de la Melbourne, una din două după a doua zi a acestui „festival de tenis” organizat la Melbourne: Irina Begu a reușit să revină din nou după pierderea primului set, a câștigat un nou meci dur, de data asta cu Aliaksandra Sasnovich (5-7, 6-4, 6-4), în vreme ce Ana Bogdan n-a putut să o oprească pe Ash Barty, care a câștigat în două seturi simetrice, 6-3, 6-3.

*

Pe tabloul Gipssland Trophy, unul dintre cele trei turnee WTA 500 care se joacă în această săptămână la Melbourne Park, Irina a trecut de bielorusa Sasnovich, revenind după pierderea primului set, așa cum o făcuse și în primul tur. De data asta, Irina a fost condusă și în decisiv cu 3-1, dar a reușit să închidă perfect un meci lung (de peste două ore și jumătate), foarte bun și spectaculos.

La fel ca în meciul precedent, cu Saisai Zheng, și întâlnirea cu Sasnovich a fost o luptă grea, cu multe reveniri, game-uri prelungite și multe situații complicate, din care Irina ieșit, de cele mai multe ori, cu bine. 

Toate cele trei seturi au durat peste 50 de minute, iar în primul set au fost nouă break-uri (!). Diferența s-a făcut la 6-5, când Irina a servit pentru a rămâne în set, dar și-a pierdut serviciul la zero. 

Setul doi a avut o poveste complet diferită. Având un procentaj de peste 75% la punctele câștigate cu primul serviciu, Irina a confirmat și apoi apărat break-ul făcut în chiar primul game al setului până la 6-4, pentru a duce meciul în decisiv. Un decisiv în care ea a fost nevoită să revină de la 1-3 la 3-3, ca apoi să reziste bine presiunii la scorul de 3-4. Ambele situații au fost gestionate exemplar, a rămas aproape de Sasnovich, iar la 4-4 a dat lovitura finală, a făcut break-ul și și-a câștigat meciul după un game de serviciu solid, în care a salvat, printre altele, și o minge de break. 

Victoria asta poate fi extrem de importantă pentru Irina, care continuă, de fapt, forma bună arătată în tot sezonul trecut. Deși e o specialistă a meciurilor de trei seturi, tipul acesta de victorii, în care revine de la orice scor, rezistă fizic, întoarce meciuri grele, ar putea fi o confirmare la fel de importantă pentru ea: că poate câștiga meciuri chiar și când e condusă, chiar dacă face duble greșeli consecutive și forehandul o trădează; că poate rezista mental, indiferent de cât de grea se prezintă situația. 

Următoarea adversară pentru Irina va fi Johanna Konta, favorita 5. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, anul trecut, la turneul de la Roma, cu victoria Johannei, 6-0, 6-4. 

Tot în optimile de finala de la Gipssland Trophy, Simona Halep va juca cu Laura Siegemund, o adversară care încă o conduce la meciurile directe: nemțoaica are două victorii, ambele în sala de la Stuttgart, în 2016 și 2017, Simona doar una, tot pe zgură, la Roma.

Ana Bogdan dă o replică bună, dar nu rezistă până la capăt cu Ash Barty

În sesiunea de seară de la Melbourne Park, Ana Bogdan a fost învinsă de Ash Barty, 6-3, 6-3, în turul secund al Yarra Valley Classic, un turneu în care, alături de Barty, joacă și surorile Williams, și Kvitova, Muguruza, Pliskova sau Kenin.

Ana a început meciul bine, a stat alături de Barty în primele șase game-uri, a găsit câteva lovituri foarte bune și de pe rever, și de pe forehand, însă australianca a reușit să-și crească brusc nivelul, a închis primul set cu patru game-uri la rând, 6-3, și a rămas la fel de inspirată până spre finalul setului secund, când Ana i-a dat din nou emoții.

La 6-3 și 5-2 pentru Barty, românca a salvat două mingi de meci pe propriul serviciu, a avut șansa să-și ia break-ul înapoi și să prelungească meciul, însă liderul mondial a reușit să închidă până la urmă socotelile (6-3, 6-3), după a treia minge de meci salvată de Ana.

Barty, locul 1 mondial din vara lui 2019, a fost la primul meci oficial după un an. Australianca a întâlnit-o într-un meci demonstrativ, în weekendul precedent, pe Simona Halep.

Pentru Ana, locul 93 mondial, a fost prima întâlnire cu un număr 1 în clasamentul WTA.

Monica Niculescu și Patricia Țig se califică în sferturi în proba de dublu la Gippsland Trophy; Mihaela Buzărnescu și Alize Cornet li se alătură, Simona debutează cu victorie și la dublu

Monica Niculescu și Patricia Țig au reușit o victorie mare în fața favoritelor 4, Andreja Klepac și Elise Mertens. Monica și Patricia au trecut în două seturi, 6-3, 6-3, de două dintre cele mai valoroase jucătoare de dublu din circuitul WTA: Klepac, de șase ori sfert-finalistă în turnee de Grand Slam la dublu și câștigătoare a opt turnee WTA importante, Mertens, fost număr 2 mondial la dublu și câștigătoare la US Open în 2019, alături de Aryna Sabalenka. 

Pentru un loc în semifinale, Monica și Patricia vor juca cu învingătoarele meciului Blinkova/Kudermetova (favorite 8) – Myers/Popovic. 

Și Mihaela Buzărnescu, alături de Alize Cornet, li s-a alăturat celor două în sferturile de finală. Mihaela și Alize le-au învins clar, 6-3, 6-1, pe Hayley Carter și Luisa Stefani, favoritele 6. 

Tot pe tabloul de dublu de la Gippsland Trophy, Simona Halep și Daria Gavrilova s-au calificat și ele în optimi, după o victorie simetrică, 6-2, 6-2, contra lui Bencic și Strycova. Strycova e clasată pe locul 2 mondial în clasamentul de dublu al momentului.

Citește toate informațiile despre ce s-a întâmplat important în restul zilei la Melbourne în articolul de aici.

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi