346 săptămâni, iar numărătoarea continuă. Simona Halep marchează șapte ani la rând între primele zece ale lumii

Treizecizero | 28 ianuarie 2021

„Am căutat perfecțiunea, asta cu siguranță. Dar, în același timp, știu că perfecțiunea nu există. Așa că mi-am putut accepta imperfecțiunile de mai multe ori și am făcut tot ce am putut să fiu cât mai aproape de perfecțiune. Poate că tinzând mereu către perfecțiune, asta m-a făcut să îmi împing limitele cât mai departe”.

Cui îi vine să creadă că au trecut șapte ani? Mai bine zis: cui îi vine să creadă că au trecut șapte ani în care Simona Halep nu a părăsit nici măcar o zi Top 10 WTA – ba mai mult, a petrecut cea mai mare parte a acestor șapte ani în primele cinci locuri din lume?

În ianuarie 2014, Simona reușea primul ei sfert de finală la un turneu de Grand Slam, la Australian Open. După saltul ei valoric din vara precedentă, marcat prin șase turnee câștigate, Simona ajunsese la poarta Top 10, iar trecerea dintre 2013 și 2014 ne-am petrecut-o visând la o eventuală intrare a ei în elita tenisului mondial. Părea atât de aproape, dar în același timp, atât de departe, pentru că știam cu toții că Simona trebuie să confirme la nivel de Slamuri ca să conteze cu adevărat. Iar după primul meci jucat în 2014, destui au crezut că această confirmare o să întârzie. Însă doar câteva zile mai târziu, la Melbourne, Simona reușea primul ei traseu consistent la un Slam, mergând până în sferturile de finală, unde a fost oprită de Dominika Cibulkova. A fost un rezultat suficient ca să facă Marele Salt. Lunea de după AO, când WTA a actualizat clasamentul, numele ei a apărut între primele zece. Iar de atunci n-a mai ieșit niciodată până în ziua de azi.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1354586554937839620?s=20

Doar două luni mai târziu după acel final de ianuarie, Simona urca deja în Top 5. Curând avea să joace prima finală de Slam, la Roland Garros 2014, iar de acolo, victoriile și poveștile s-au ținut lanț, iar urcarea ei a continuat cu un aer de inevitabil, în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite, unele dintre ele de o duritate formidabilă. În condițiile în care concurența este extrem de puternică în această epocă, iar căderile de formă sau accidentările sunt inevitabile, consistența ei la vârf e aproape greu de crezut. În fiecare dintre aceste șapte sezoane, Simona a încheiat anul în primele cinci și s-a aflat, la un moment dat, pe unul dintre primele două locuri. Seria ei de șapte ani la rând în Top 10 este – potrivit WTA – cea mai lungă de la Steffi Graf încoace; legenda din Germania a încheiat 11 ani la rând în Top 10, între 1986 și 1996.

Simona în Top 10

*De când a intrat în Top 10, Simona a ajuns în 30 de finale, cele mai multe din circuitul feminin în acest interval (urmată de Pliskova, 29 și Serena, 23). A câștigat 16 titluri (cele mai multe din acest interval, la egalitate cu Petra Kvitova).

*De când a intrat în Top 10, Simona are un bilanț de 293-97.

*A petrecut 64 de săptămâni pe locul 1. De când e ea în Top 10, alte 26 jucătoare au debutat în Top Ten, iar poziția de lider și-a schimbat posesoarea de 14 ori.

*Este a opta serie din istoria WTA, în termeni de săptămâni consecutive, după Martina Navratilova (1000), Chris Evert (746), Steffi Graf (625), Gabriela Sabatini (508), Pam Shriver (458), Arantxa Sanchez-Vicario (429), Hana Mandlikova (421).

„Mentalitatea mea ca jucătoare a fost că trebuie să fiu la un nivel atât de bun încât să pot obține rezultate. Nu m-am limitat la a mă concentra pe un turneu anume sau pe un Slam anume. M-am concentrat fiecare săptămână pe ceea ce am avut de făcut. M-am dăruit acestui sport fiecare an. Tot ce am făcut de la 14 ani încoace a fost pentru tenis, iar gândul meu a fost să văd cât de bună pot fi”, a spus Simona, într-un interviu oferit pentru WTA Insider, pe site-ul oficial al WTA, cu această ocazie, adăugând că „este o veste enormă. O onoare!”.

„Am căutat perfecțiunea, asta cu siguranță. Dar, în același timp, știu că perfecțiunea nu există. Așa că mi-am putut accepta imperfecțiunile de mai multe ori și am făcut tot ce am putut să fiu cât mai aproape de perfecțiune. Poate că tinzând mereu către perfecțiune, asta m-a făcut să îmi împing limitele cât mai departe”, a adăugat Simona, în același interviu.

Anul trecut, la Melbourne, când Treizecizero a întrebat-o cum a gestionat dificultatea și stresul pe care le presupune menținerea la acest nivel atât de mult timp, Simona spunea:

„Uneori m-am simțit epuizată, da, admit. Presiunea de a fi bună în fiecare săptămână e cel mai greu lucru de susținut. Dar după doi, trei ani, te obișnuiești cu asta. Iei fiecare săptămână ca pe o provocare și vrei să vezi cât de departe poți ajunge. Nu mai simt vreo presiune acum. Ce vine e un bonus. Încerc, pe cât de mult posibil, să fiu mereu acolo. Dar obiectivul principal nu îl mai reprezintă clasamentul. Ci titlurile și marile meciuri.”

În interviul pentru WTA Insider, Simona continuă pe aceeași idee, cu referință la cum a învățat să susțină acest nivel, indiferent ce i s-a întâmplat: „Experiența de peste ani m-a învățat. Momentele grele pe care le-am avut mi-au arătat că fiecare episod e important. Chiar dacă se întâmplă ceva rău, precum o înfrângere într-un meci ușor, sau un eșec într-o finală de Grand Slam, dacă te scuturi și te trezești dimineața următoare cu dorința de a continua să muncești, ai o șansă mai bună să devii mai bun. Dacă stai să te plângi despre meci și despre ce moment ai ratat, atunci faci câțiva pași înapoi. Nu e bine să analizezi atât de mult negativul. Trebuie să iei lucrurile așa cum sunt, să vezi ce ai făcut greșit și data viitoare să faci lucrurile mai bine. Și dacă nu cedezi în momentele grele, atunci experiența și încrederea ta vor crește”.

Ca să continue cât mai mult această consistență la vârf și în 2021, Simona plănuiește să nu schimbe nimic din abordarea care a adus-o aici. „Ambiția este să îmi propun fiecare turneu la care particip. Întotdeauna am spus că fiecare turneu e important pentru mine și că nu fac diferențe între turnee. Atunci când ajung undeva, îmi doresc să dau 100 la 100. Însă nu știi niciodată ce se va întâmpla într-o săptămână; am învățat de anul trecut că trebuie să trăiești fiecare zi”, spune dubla campioană de Grand Slam.

„Obiectivul principal este o medalie la Jocurile Olimpice, să merg acolo și să pot concura la cel mai înalt nivel. Dar fiecare turneu de anul acesta e un obiectiv pentru mine”, a adăugat ea, cu referire la planurile pe 2021.

După două săptămâni de carantină, Simona își va face prima apariție pe un teren de tenis în 2021 în turneul demonstrativ de la Adelaide, programat vineri, când o va întâlni pe Ashleigh Barty.

https://twitter.com/treizecizero/status/1353924146208645121?s=20

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!




Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi