Simona Halep o învinge pe Dayana Yastremska într-un meci solid, merge în sferturi la Roma
Treizecizero | 18 septembrie 2020Simona Halep a învins-o în turul trei la Roma pe Dayana Yastremska, 7-5, 6-4, obținând calificarea în sferturile de finală ale turneului din capitala Italiei pentru a cincea oară în carieră. La dublu, Raluca Olaru s-a calificat în semifinale!
AI 40 la sută DISCOUNT ÎN 30-0 SHOP PÂNĂ VINERI SEARA, 18 septembrie, LA ORA 21:00.
Ca să primești reducerea, FOLOSEȘTE CODUL DE VOUCHER: ROMA
Bucură-te de șosetele colorate sau de tricourile 30-0 cu această promoție pe termen scurt.
Plasează-ți comanda AICI.
Simona Halep a învins-o în turul trei la Roma pe Dayana Yastremska, 7-5, 6-4, în prima confruntare dintre cel două, obținând calificarea în sferturile de finală ale turneului din capitala Italiei.
A fost un meci în care tenisul Simonei a arătat mult mai aproape de nivelul ei obișnuit, alegerile tactice și modul în care a jucat punctele importante decizând meciul.
Dayana Yastremska este, în mod evident, o jucătoare capabilă, care nu e departe de ziua în care să putem spune că, dacă-și atinge nivelul maxim, poate bate pe oricine. Totuși, jocul ucrainencei mai are nevoie de multe nuanțe și straturi, iar lipsa acestora o va expune mereu într-un meci cu cineva de statura Simonei Halep, îndeosebi pe zgură.
Yastremska, sosită la acest meci după două victorii în meciuri lungi și grele cu jucătoare de profil similar (Giorgi și Anisimova), n-a adus surprize în planul tactic: capabilă să lovească câștigător și de pe forehand, și de pe backhand, strategia ei era să închidă punctele în cât mai puține lovituri și să o zboare pe Simona de pe teren lovind fie tare, fie foarte tare. Ca să aibă șanse de izbândă, avea nevoie însă de un procentaj remarcabil în raportul winners/unforced.
Ucraineanca a început bine în acest sens, dar break-ul ei din start de meci, consolidat pentru 3-0, a venit și pe fondul unor ezitări la serviciu ale Simonei, care a făcut două duble greșeli pe prima ei servă. Un pic prea în spatele terenului pe primele schimburi, Simona a început rapid să lungească mingile și să ceară mai mult de la adversara ei, iar erorile au început să sosească aproape imediat. Simona a făcut imediat rebreak-ul, cu un rever în lung de linie câștigător, apoi și-a găsit ritmul pe serviciu, veste îmbucurătoare după ezitările din meciul inaugural cu Paolini. Pe următoarele trei servicii ea n-a mai cedat decât trei puncte, servind cu încredere și la 4-5, când era o oarecare presiune pe ea. Hold-ul făcut ușor de Halep a mutat această presiune pe Yastremska, ucraineanca făcând o dublă și două erori neforțate pentru 0-40 la 5-5. Cu același joc agresiv din orice poziție, Dayana a salvat primele două mingi de break, dar a greșit la ultima. Break, iar câteva zeci de secunde mai târziu, Simona găsea, cum o face parcă tot mai des, un as cu care să închidă primul set în mod simbolic. 7-5.
Simona a ținut apoi pedala de accelerație apăsată în startul de set secund, când a găsit cel mai bun segment de joc al ei din meci: a câștigat 12 din primele 14 puncte într-un forcing de câteva minute, asigurându-și un avantaj de două break-uri. O marjă de eroare care s-a dovedit binevenită. Când românca a scăzut, în mod natural, un pic ritmul de la 3-0 în sus, iar Yastremska a început să forțeze și să prindă curaj, recuperând unul din cele două break-uri, acel al doilea break s-a dovedit foarte util.
Au urmat momentele cele mai bune din meci ale ucrainencei, dar în fața versatilității Simonei pe zgură, tot nu era suficient. Yastremska e lipsită de soluții de rezervă, fie o abilitate de a se apăra la nevoie, fie de a urca în mod eficient în față. Asta însemna că ori de câte ori se ajungea în schimburi lungi, iar Yastremska era obligată de Simona să joace o minge în plus, să-și câștige de două sau de mai multe ori un punct, românca era în avantaj. Un avantaj pe care a încercat și a fost foarte aproape să-l mărească iar la 4-2. Dar într-un game splendid, de peste 10 minute, cu șapte egalități, cu multe execuții excelente și cu patru mingi de break pentru Simo, Yastremska a reușit până la urmă să-și facă serviciul.
Momentul nu i-a folosit ca potențial punct de cotitură, pentru că experiența superioară a favoritei 1 în astfel de situații de meci s-a arătat încă o dată. Simona a stat sigură pe serviciu în următoarele două game-uri și a închis fără emoții nenecesare meciul, neoferind vreo șansă adversarei să se strecoare înapoi cu un break. Două seturi strânse după scor, dar deznodământul n-a fost vreun moment în pericol real. Un meci cu un serviciu mult îmbunătățit – un procentaj de 72 la sută puncte câștigate pe primul serviciu – și cu un nivel, per ansamblu, mult superior celui din primul meci. Încă departe de a-și găsit toate vitezele pe zgură, Simona nu are, deocamdată, nevoie de asta, și-și continuă în siguranță, cu o victorie bună pentru moral, traseul pe un tablou încărcat cu jucătoare foarte valoroase.
Este a 11-a victorie consecutivă a Simonei în acest sezon, care merge în sferturile de la Roma pentru a 5-a oară în carieră. Ea are acum un bilanț de 17-7 în carieră la turneul italian.
În sferturile de finală, Simona va avea un cu totul alt tip de adversar. O va întâlni pe Yulia Putintseva, care a întors meciul cu Elena Rybakina, după ce aceasta din urmă a servit pentru victorie în setul doi: 4-6, 7-6, 6-2. Nu va fi, așadar, o primă reîntâlnire între Simona și Rybakina după finala fantastică de la Dubai, câștigată de Simona în tiebreak-ul decisivului. Simona a întâlnit-o anul acesta pe Putintseva, câștigând în turul trei la Australian Open, 6-1, 6-4 – unica lor partidă de până acum. Pe zgură, Putintseva poate fi un pic mai greu de depășit, dar în Australia Simona a arătat că n-o deranjează cu nimic stilul ocazional mai puțin ortodox al jucătoarei din Kazahstan.
Raluca e în semifinale!
Veștile bune de la Roma au continuat în proba de dublu. Într-un meci cu un final pe muchie, Raluca Olaru și Anna-Lena Friedsam au câștigat, 5-7, 7-6 (4), 10-8, și s-au calificat în semifinalele de dublu de la Roma.
A fost un meci cu multe întorsături, greu de scos la capăt, dar pe care Raluca și Anna-Lena l-au gestionat excelent în momentele lui cele mai grele, căutând permanent soluții pentru a înclina jocul în favoarea lor. Spre exemplu, au depășit momentul ratării pe propriul serviciu, la 5-4, a două mingi de set în setul secund, câștigându-l în cele din urmă în tiebreak. În supertiebreak s-a mers cap la cap; într-o tensiune evidentă, dublul româno-german a câștigat ultimele trei puncte ale meciului, de la 7-8, incluzând aici și o intrare la intercepție decisivă a Ralucăi, care a obținut mingea de meci.
Pentru un loc în finală, Raluca și Anna-Lena le vor întâlni pe Aoyama/Shibahara, favoritele 7, cele care au trecut ieri de perechea Halep/Niculescu.
Foto: Jimmie48Photography
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română