Naomi Osaka și Victoria Azarenka își vor disputa titlul la US Open 2020, după două semifinale de foarte bună calitate
Treizecizero | 11 septembrie 2020Naomi Osaka și Victoria Azarenka vor fi față în față, sâmbătă, pentru trofeul US Open 2020, după ce Osaka a învins-o pe Jennifer Brady, iar Victoria Azarenka a eliminat-o pe Serena Williams.
– Naomi Osaka va juca a doua finală în trei ani la US Open și a treia finală a ei de Slam, după ce a învins-o într-un meci excelent pe Jennifer Brady. Japoneza va reveni în Top 5.
– Victoria Azarenka se întoarce în finală la NY după șapte ani; ultimii patru i-a petrecut traversând diverse probleme personale, iar la începutul anului luase în calcul retragerea. Înainte de NY/Cincy, nu mai câștigase un meci de un an.
– Azarenka a învins-o pentru prima dată în 11 încercări pe Serena într-un meci de Grand Slam. Serena rămâne în continuare departe de titlul cu numărul 24.
– Osaka conduce cu 2-1 în h2h-ul cu Azarenka (0-1 pe hard).
Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.
Plasează-ți comanda AICI.
Un turneu atât de atipic se încheie cu o finală cu totul atipică. Naomi Osaka și Victoria Azarenka vor fi față în față, sâmbătă, pentru trofeul US Open 2020, după ce Osaka a învins-o pe Jennifer Brady, iar Victoria Azarenka a eliminat-o pe Serena Williams. Cele două finaliste ar fi trebuit să se afle față în față și în finala Cincinnati, turneu jucat tot la NY exact înainte de startul US Open; dar Osaka s-a retras atunci, accidentată, cedând victoria și trofeul jucătoarei din Belarus. Miza de acum va fi una imensă: câștigătoarea va reuși al treilea titlu de Grand Slam al carierei.
Ambele semifinale au fost spectaculoase, chiar dacă au ajuns la un nivel bun pe căi diferite. Osaka – Brady a fost constant bun, cu puține erori, cu un tenis de forță și cu multe lovituri direct câștigătoare. Azarenka – Serena a început cu un set complet ratat, dar a recuperat rapid la intensitate și tensiune, transformându-se într-un meci bun, cu o răsturnare de situație neașteptată după primul set.
Este un nou sfârșit nedorit de parcurs într-un Slam pentru Serena, care de data asta nici nu mai ajunge în finală, după ce le-a pierdut pe ultimele patru jucate (pe rând, cu Kerber, Osaka, Simona Halep și Bianca Andreescu). Serena avea un bilanț de 33-5 în semifinalele de Slam jucate de-a lungul carierei și nu pierduse niciodată în 10 meciuri disputate în turneele de Slam contra Azarenkăi. Ambele recorduri nu au ajutat-o însă în acest meci.
Startul nu putea fi mai reușit. După meciuri în care s-a încălzit greu, de data asta Serena a pornit lansat, ajutată și de începutul complet ratat al Azarenkăi, care a cedat prompt primele două servicii. Pentru câteva minute, a părut că o avem în teren pe Serena din 2013 și pe Azarenka din 2019. Setul s-a scurs ca o clipire: 6-1.
Începând cu startul setului secund, după ce Vika a salvat o minge de break la 0-1, cele două parcă au făcut schimb de ani: Azarenka a fost cea care a reamintit de nivelul din 2013, sufocând-o pe Serena cu regularitatea de pe baseline, cu retururile tot mai bune și cu defensiva excelentă. Dincolo, erorile au început să se înmulțească din racheta Serenei, în vreme ce Azarenka a făcut o singură eroare neforțată în tot setul, iar break-ul reușit la jumătatea setului a fost suficient. În vremea asta, Serena n-a câștigat nici măcar un singur punct pe serviciul al doilea! Ritmul jocului a rămas însă rapid, cu winnere de ambele părți și multe schimburi în care inițiativa și ascendentul în punct s-a mutat de pe o parte pe alta.
Echilibrul avea să se rupă în startul decisivului, când Serena a lăsat să-i scape un avantaj pe serviciu de 40-0, la 0-1. La 40-40, americanca a solicitat un time-out medical pentru o problemă la gleznă/Ahile, dar după ce i s-a aplicat un bandaj consistent, a putut relua meciul fără să pară afectată în mod vizibil. Nici Azarenka nu a fost afectată de pauză: a făcut break-ul, l-a consolidat, apoi a ținut-o la distanță pe Serena pentru restul setului, în ciuda tentativelor disperate ale acesteia de a reintra în meci. Când a servit pentru victorie la 5-3, serviciul a părut că o abandonează pentru moment. Dar Azarenka a răspuns la dubla greșeală care a dus scorul la 30-30 cu doi ași, care au închis meciul.
Fără să facă un meci rău azi, ba chiar în general peste media de formă pe care a avut-o în turneu, Serena a dat peste o jucătoare într-o formă extraordinară, formă pe care a susținut-o în tot turneul și care a ajutat-o să-și depășească un handicap major dat de h2h-ul dezechilibrat (4-18 înainte de meci), câștigând pe merit azi, cu ultimele două seturi, excelente.
Serena rămâne cu șase titluri la US Open, cu 23 în total, și cu destule întrebări vizavi de ce va urma de aici înainte. Dincolo, însă, după ce a traversat aproape patru ani tulburi, Azarenka simte din nou aerul plăcut al unei finale de Grand Slam, prima din 2013 încoace, a treia a ei per total la US Open.
Va avea însă o misiune foarte dificilă contra campioanei din 2018; pe tot parcursul turneului, Naomi Osaka a arătat drept jucătoarea de bătut. Va fi un meci în care vor fi aduse față în față două stiluri diferite și două serii de victorii: ambele sunt neînvinse pe terenurile de la New York, Osaka cu 10 meciuri câștigate la rând, Azarenka, cu 11.
Într-un meci foarte, foarte bun, care va intra pe lista scurtă a celor mai reușite ale sezonului, Naomi Osaka a înfrânt grozava rezistență a revelației turneului, Jennifer Brady, obținând un loc în finala de sâmbătă a US Open: 7-6 (1), 3-6, 6-3. Este o confirmare a statutului pe care Naomi și l-a construit în acești ultimi trei ani, drept una dintre cele mai bune jucătoare de hard din lume, și un rezultat firesc, judecând după traseul japonezei în acest turneu.
Însă n-a fost nici pe departe ușor: dacă mai era nevoie, Jennifer Brady a convins că își merită locul într-o astfel de fază a unui turneu de Grand Slam. Ajunsă în semifinale fără set pierdut, Brady a jucat fără ezitări, fără rețineri și fără teamă de adversară și de ocazie, a împins-o pe Osaka și a obligat-o să aducă un tenis la nivel înalt. Ceea ce Osaka a făcut: 35 de lovituri direct câștigătoare, doar 17 erori și, per total, un joc aproape impecabil.
Brady a ajuns în semifinale fără set pierdut, iar cine n-a văzut-o pe traseu avea să se convingă repede de ce. Jennifer are cel mai bun forehand din turneu – 109 lovituri direct câștigătoare trimise de pe acea parte în cinci meciuri -, e mai fit ca oricând, servește excelent și are capacitatea și consistența în execuții ca să lovească prin orice defensivă. Problemele, sau provocările, pentru ea în acest meci erau două. Pe de o parte, faptul că se afla în ape neexplorate anterior, o semifinală de Slam, ceea ce adesea apasă și afectează exprimarea debutantelor. Pe de altă parte, avea în față o jucătoare care, cu cât lovești mai tare mingea, cu atât se simte mai bine, preia forța și viteza adversarei, o regurgitează și o expediază bumerang înapoi. E stilul care-i convine lui Naomi cel mai mult, lucru pe care nici nu l-a ascuns în aceste zile la New York, bucurându-se atunci când i-au ieșit în cale jucătoare care lovesc plat, precum Kontaveit sau Rogers.
Brady s-a achitat impecabil vizavi de provocarea emoțiilor și s-a exprimat foarte bine în teren. Diferențele au fost minore și au ținut mai mult de gestionarea momentelor cheie din decisiv, de un plus de experiență într-un astfel de meci și de valoare, elemente pe care Osaka le-a materializat în favoarea ei.
Setul întâi a mers cu serviciul, ambele jucătoare făcându-și convingător serva, cu execuții limpezi și puternice, un tenis curat și direct, fără timpi morți și fără complicații. O singură minge de break a apărut în acest prim set, pe care Brady, care se cățărase înapoi în game-ul de la 4-3 de la 0-40, a ratat-o pe un serviciu al doilea lent, la îndemână de atacat. S-a ajuns inevitabil în tiebreak, unde Osaka a fost formidabilă, începând cu un schimb lung, cel mai lung al setului, cu care a făcut 2-0, și desprinzându-se de acolo, pentru un scor net: 7-1.
Setul doi amenința să aibă un scenariu identic și să ajungă și el în tiebreak, până când, la 3-4 pe serviciul japonezei, Osaka a clipit. Un game început cu un fileu norocos în favoarea lui Brady (a avut patru în primele două seturi), iar când oportunitatea s-a prezentat, Brady n-a mai ratat, concretizând break-ul. Simbolic, diferența în raliul de la mingea de break a fost făcută tot după un schimb lung și palpitant, de 18 lovituri.
Dar dacă o semifinală de Slam e ca o etapă de munte în Turul Franței, setul decisiv e ca o ascensiune de o dificultate foarte ridicată. Aerul e mai rarefiat, iar spațiile de eroare se împuținează. A fost suficient un singur game slab, singurul al meciului, făcut de Brady, ca lucrurile să-i fugă de sub control. La 1-1, Osaka s-a văzut împinsă la 30-30, dar a rezolvat game-ul cu două winnere splendide. La 1-2, Brady a făcut acel game de serviciu sub nivelul meciului, iar Naomi a profitat imediat; ironic, având și o minge câștigată cu ajutorul fileului. La 1-4, spre lauda ei, Jennifer a refuzat să clacheze, salvând trei mingi de dublu break, oferindu-și alte șanse și ducând lupta până la capăt. În ciuda unor mici probleme cu aruncarea mingii în game-ul în care a servit pentru meci și a emoțiilor inerente, Naomi n-a oferit vreo șansă ca meciul să se prelungească, asigurându-și victoria la prima minge de meci.
Osaka are acum un bilanț de 20-3 la US Open, revine în Top 5 și pare a fi favorită certă la câștigarea unui nou titlu. Cât despre Jennifer, va fi interesant de văzut cum va folosi acest moment și dacă-și va susține saltul valoric și în restul sezonului.
Un meci foarte plăcut ochiului, un nivel calitativ foarte înalt, susținut pe termen lung. Dacă ar fi avut și un strop de dramă în ce privește evoluția scorului, ar fi fost cu siguranță un meci de ținut minte.
Articol în curs de actualizare
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română