– Numeroase reveniri de la 0-2 la seturi în ziua a doua la US Open; niciuna mai frumoasă ca a lui Andy Murray, însă;– Britanicul, la primul său meci într-un Slam din ianuarie 2019, a salvat o minge de meci înainte de a-l învinge pe Nishioka;– Serena Williams are, de azi, cele mai multe victorii […]
– Numeroase reveniri de la 0-2 la seturi în ziua a doua la US Open; niciuna mai frumoasă ca a lui Andy Murray, însă;
– Britanicul, la primul său meci într-un Slam din ianuarie 2019, a salvat o minge de meci înainte de a-l învinge pe Nishioka;
– Serena Williams are, de azi, cele mai multe victorii din istoria US Open; sora ei, Venus, a ajuns la 22 de apariții la Open. Abia acum a pierdut prima oară în primul tur;
– Kim Clijsters a distrus mingea vreme de două seturi, dar după ce n-a reușit să închidă meciul cu Alexandrova în două seturi, accidentarea la abdomen i-a șters orice șansă în decisiv;
– Îi ținem pumnii cu toții Carlei Suarez Navarro, care are acum de câștigat un meci mult mai greu.
E ca și cum Andy a știut că fanilor le-a fost dor de el, le-a lipsit să-l vadă pe teren în turneele de Slam, așa că a căutat să compenseze. Și a făcut-o din plin, atât ca stil, cât și ca substanță, într-un maraton de aproape 4 ore și 40 de minute cu japonezul Yoshihito Nishioka: 4-6, 4-6, 7-6 (5), 7-6 (4), 6-4. Un efort incredibil din partea unui jucător care nu a mai jucat un meci de Grand Slam din ianuarie 2019 (și acela, tot un maraton), care și-a pus un șold de metal între timp și căruia un medic i-a spus că nu va mai juca tenis niciodată. Ceea ce, firește, l-a motivat mai mult ca orice altceva.
Mai important ca orice, Andy nu are nevoie să mai fie pe teren în acest stadiu al vieții lui, însă o face oricum, spre câștigul tuturor. Dovadă numărul mare de jucători de top care au ieșit din camerele de lux pe care le ocupă pe Ashe ca să-l urmărească în încercarea de a întoarce un meci ce părea de neîntors la un moment dat: Djokovic, Osaka, Tsitsipas, Thiem, Dimitrov, Zverev.
Murray a ieșit parcă stors emoțional, iar în primele două seturi abia dacă a făcut act de prezență. Nishioka nu a lipsit mult să reușească un bagel în setul al doilea. Japonezul, care a arătat din nou de ce are parte de mulți lăudători în comunitatea online de tenis, a avut multiple oportunități de a se distanța decisiv. A avut break în setul al treilea, a avut mingi de break în game-uri consecutive în setul al patrulea, a avut minge de meci la 6-5 în setul al patrulea. Și, într-un final, a avut break avans în setul decisiv. Numai pentru ca Murray să găsească un răspuns în fiecare dintre aceste ocazii. Britanicul a jucat excelent ambele tiebreak-uri, rupând ritmul cu accelerări de pe forehand, iar în decisiv, când șurubul s-a strâns pe linia dreaptă, a avut momente de sclipire, precum acel lob perfect cu care a reușit rebreak-ul, sau acel rever în cross cu care și-a obținut mingea de meci.
A zecea revenire din carieră de la 0-2 la seturi pentru Murray, ceea ce-l plasează pe primul loc la acest capitol între jucătorii activi, la egalitate cu Federer.
Evident, timpul petrecut azi pe teren nu se potrivește bine cu perspectiva unui traseu prelungit pentru Murray la acest US Open. Dar nu asta e ideea. Important e că, vreme de aproape cinci ore, Murray a fost iarăși așa cum îl știm: leneș, bombănitor, sclipitor, amărât, ironic, dispus la efort, creativ, sarcastic, și, peste toate, o inimă mare.
O inimă care nu și-a dorit nimic altceva mai mult după acest meci decât o baie de gheață, beneficiu interzis la această ediție, din motive de siguranță. Aparent, Andy a primit una de urgență.
*
N-a fost singura revenire de la 0-2 la seturi a zilei. Într-o zi întârziată de ploaie, programul a pornit greu din loc, cu multe meciuri foarte lungi la masculin. Au mai întors de la 0-2 alt fost campion de la New York, Marin Cilic, care a revenit contra lui Denis Kudla, precum și rusul Karen Khachanov, care l-a eliminat pe Jannik Sinner, după ce italianul de 18 ani a rămas fără resurse. Sinner a avut un mini-sezon de hard slab la revenire, dar rămâne unul dintre cei mai talentați tineri jucători din lume la acest moment și va fi interesant să-l vedem cum va gestiona acest prim moment de slăbiciune al carierei sale, precum și sezonul de zgură ce urmează.
De asemenea, Casper Ruud a revenit de la 0-2 la seturi contra americanului Mackenzie McDonald.
*
Vestea tare tristă a zilei a venit nu de la US Open, ci din partea Carlei Suarez-Navarro. Speriată, dar încercând să fie optimistă, jucătoarea spaniolă, una dintre cele mai apreciate de colegele ei în circuit, a postat un video anunțând că i s-a descoperit că suferă de limfomul Hodgkin, o formă de cancer a sistemului limfatic. Carla va trebui să facă chimioterapie șase luni. Mai multe jucătoare, printre care și Simona Halep, i-au transmis mesaje de încurajare, iar Garbine Muguruza, partenera ei de dublu în multe ocazii, i-a dedicat victoria de azi.
Carla își propusese să se retragă anul acesta, dar pauza prelungită i-a dat planurile peste cap. Îi dorim să o revedem cât mai curând sănătoasă și pozitivă; tenisul și lumea au nevoie de persoane atât de calde și cu un suflet atât de bun precum al Carlei.
*
Serena Williams avea nevoie de o victorie convingătoare în primul tur, după momentele în general slabe de la reluarea circuitului, și a obținut una, destul de aproape de ceea ce am numi convingător: 7-5, 6-3 contra lui Kristie Ahn. Finalista ultimelor două ediții de la USO a pornit ambele seturi cu dezavantaj de un break și a mai avut momente de oarecare nesiguranță, dar s-a redresat de fiecare dată la timp, la adăpostul unui prim serviciu pe care a avut un procentaj excelent (33 din 40, 12 ași). A suferit însă mult pe al doilea (9 din 22). Dispusă să urce des în față, în varii stagii ale punctului, Serena nu a avut neapărat un procentaj grozav (6 din 12), ratând câteva volee.
A fost prima ei victorie în două seturi de la reluarea circuitului („au trecut ani, n-am mai câștigat în două seturi din anii ’90”, a râs ea). Pentru Serena urmează în turul al doilea Margarita Gasparyan – o jucătoare foarte talentată, dar care a jucat puțin tenis în ultima vreme, mereu chinuită de accidentări.
„Serena nu mai apare în ochii celorlalte jucătoare drept invincibilă, adversarele ei nu mai sunt la fel de intimidate. Meciurile obișnuiau să înceapă de la 2-0 pentru ea. Au văzut-o pierzând câteva meciuri și a devenit mai umană”, a spus Chris Evert, la microfonul ESPN. Poate că nu e cel mai rău lucru din lume pentru Serena. Poate că un statut de underdog e tot ce îi trebuie în acest moment al carierei ei, pentru încă un traseu glorios.
Apropo de Chris Evert, Serena a depășit-o cu această victorie la capitolul meciuri câștigate la US Open – 102 la 101; Serena deține acum singură recordul pentru cele mai multe victorii la Openul newyorkez.
*
În zonele mai puțin urmărite ale tabloului, să notăm victoria tinerei de 16 ani Katrin Scott (locul 637 în lume), cea mai tânără de pe tablou acum, una dintre sportivele care au profitat de valul de retrageri și de schimbări de posesoare de wildcard ca să ajungă în main draw. Scott a trecut de rusoaica Vikhlyantseva, o fostă speranță care nu se mai regăsește de ani buni.
Tot la capitolul „vorbim rar despre ei”, să notăm victoriile a doi sportivi care și-au folosit protected ranking-ul ca să intre la acest Open, amândoi reveniți după pauze îndelungate. Atât Andrey Kuznetsov, cât și Tsvetana Pironkova n-au mai fost văzuți prin circuit într-un meci oficial din 2017, primul din cauza accidentărilor, bulgăroaica pentru că a devenit mamă. Asta nu i-a împiedicat să obțină victorii mai mult decât remarcabile: Kuznetsov l-a învins în trei seturi (!) pe Sam Querrey, iar fosta semifinalistă de la Wimbledon – una dintre cele nouă (!) mame de pe tabloul feminin – a trecut de rusoaica Samsonova, 6-2, 6-3.
Și dacă tot suntem aici, să notăm gestul spaniolului Marcel Granollers, care, din postura de first alternate, a refuzat politicos oferta de a intra la simplu în locul lui Benoit Paire, preferând să se concentreze pe dublu. Asta, deși simpla apariție pe teren i-ar fi adus un cec incomparabil cu câștigurile de la dublu. În locul său a intrat până la urmă americanul Ernesto Escobedo, care a profitat din plin de șansa primită, trecând în trei seturi de polonezul Majchrzak.
*
Iată un meci de văzut în turul al doilea: Sofia Kenin – Leylah Annie Fernandez. O campioană de Grand Slam în exercițiu și, de ce nu, o potențială viitoare campioană de Slam. Canadianca de 17 ani, cu care Simona Halep a jucat dublu la Openul Canadei nu cu mult timp în urmă, a reușit azi prima ei victorie pe un tablou de Slam – în două seturi cu veterana de 36 de ani Vera Zvonareva, într-un duel al generațiilor. E un alt rezultat în ton cu un sezon care pare să însemne breakthrough-ul pentru Fernandez, o sportivă foarte talentată și cu o atitudine excelentă, foarte dispusă la efort, ceva ce Simonei i-ar plăcea mult să vadă la Leylah, pe care a lăudat-o la vremea respectivă.
Kenin, la rândul ei, pare în revenire după o victorie clară cu Wickmayer (6-2, 6-2); e drept, veterana din Belgia a ajuns la USO în ultimul moment. Americanca a spus după meci că e o asemănare între felul în care a intrat în acest turneu și cum a intrat la Australian Open 2020: în niciuna dintre situații nu a fost mulțumită cu antrenamentele ei premergătoare startului, la ambele s-a simțit foarte tensionată înainte de meciuri. Cine știe?
*
Dacă Serena a stabilit azi recordul de meciuri câștigate la US Open, Venus îl are pe cel de longevitate. A fost al 22-lea (!) Open pe care marea campioană americană îl dispută. Din păcate, tragerea la sorți i-a fost (iar) potrivnică, lucru cu atât mai frustrant pentru ea cu cât tabloul ar fi putut oferi suficiente oportunități. Un meci cu Karolina Muchova nu e însă de dorit pentru nimeni în turul întâi; cehoaica a făcut un meci solid (27 de winners vs 22 unforced), nedându-i lui Venus (40 de ani) șansa să reintre în meci în setul secund, atunci când aceasta a avut 5-3 și a servit pentru decisiv.
E aproape incredibil, dar aceasta e prima oară când Venus pierde în primul tur la US Open.
*
După opt ani, Kim Clijsters a revenit la US Open, turneul pe care l-a câștigat în trei rânduri, 2005, 2009 și 2010. Și vreme de două seturi, tenisul ei a fost nu doar competitiv, ci suficient de bun cât s-o aducă foarte aproape de a o învinge pe Ekaterina Alexandrova, jucătoare de Top 30, cu rezultate excelente la început de an. Cu aceleași lovituri curate și explozive ca pe timpuri și cu același sunet inconfundabil produs de racheta ei, Kim a luat primul set cu 6-3 și a avut o șansă de break în al doilea.
Într-o perioadă în care meciul s-a jucat într-o viteză remarcabilă, iar nivelul a fost excelent, Clijsters a salvat trei mingi de set, toate atacând, dar a lovit prea lung la a patra, iar Alexandrova, care și-a ridicat și ea spectaculos nivelul la înălțimea ilustrei sale oponente, a obținut intrarea în decisiv. Unde, din păcate pentru ea, Clijsters n-a mai putut ține pasul, nu atât din motiv de condiție fizică, cât din cauza accidentării la abdomen suferită recent, din cauza căreia s-a retras și de la Cincy. Rusoaica s-a desprins rapid în câștigătoare, după un set necompetitiv (3-6, 7-5, 6-1).
Articol în curs de actualizare
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română