Simona Halep și Irina Begu se întâlnesc într-o nouă semifinală românească!
Treizecizero | 14 august 2020Irina Begu a câștigat un al doilea meci consecutiv întins pe două zile: după ce a învins-o pe Leonie Kung, salvând trei mingi de meci, Irina a eliminat-o și pe Sara Sorribes Tormo. Premiul? O reîntâlnire cu Simona Halep
Sâmbătă: Irina Begu – Sara Sorribes Tormo 6-2, 4-6, 6-2
La reluarea meciului de sâmbătă la prânz, Irina Begu a dus treaba la capăt, completând a doua ei victorie la rând în meciuri care au necesitat câte două zile pentru a fi terminate. A trebuit să joace decisiv din nou, dar a adus aceeași combinație de intensitate și clarviziune pe care am regăsit-o la ea și în zilele precedente. Pe linia dreaptă a meciului, Begu a luat inițiativa încă o dată și a putut depăși rezistența robustei jucătoare spaniole, obținând ultimul loc în semifinale la Praga, după un alt efort remarcabil, atât fizic, cât și mental.
„Toate munca din ultimele luni se vede în această săptămână. Pentru acum însă – supraviețuire, acesta e cuvântul. E foarte greu contra ei, e ca un zid, pune toată mingile în teren și trebuie să muncești mult. Iar când nu ai atâta energie, e un pic dureros. Dar sunt fericită că am putut să joc agresiv la final. E o săptămână bună pentru mine”, a spus Irina.
„E prietena mea, ne știm foarte bine, am stat în aceeași cameră atâta timp, am jucat de multe ori. E mereu greu contra ei, o admir foarte mult, dar vom vedea. Trebuie doar să mă bucur de meci”, a adăugat Irina, în ce privește întâlnirea de mai târziu cu Simona Halep, din semifinale.
Va fi o reîntâlnire la doi ani de la ultimul lor meci, de asemenea într-o semifinală, la Shenzhen, în 2018, turneu pe care l-au câștigat împreună la dublu în acel an. Per total, Simona conduce în H2H cu 6-0.
Vineri: Irina Begu – Sara Sorribes Tormo 6-2, 0-1, 15-0, meci întrerupt
După ce a jucat și încheiat meciul din optimi cu Leonie Kung în două reprize, disputate în două zile diferite, Irina va trebui să facă același lucru pentru meciul din sferturi cu Sara Sorribes Tormo. Dacă joi meciul a fost întrerupt de întuneric, acum o furtună le-a trimis pe jucătoare mai repede la vestiare.
Diferența va fi că, de data asta, Irina nu va mai trebui să încerce să revină de la un dezavantaj de un set. Ea o conducea pe Sorribes Tormo în momentul întreruperii, grație unui joc per total excelent: 6-2, 0-1, 15-0, cu jucătoarea din Spania la serviciu.
Situația specifică a acestui meci cerea o abordare specifică pentru a-l scoate cu bine la capăt. Fără prea mult timp de odihnă la dispoziție după maratonul fizic și emoțional din meciul cu Kung, Irina a revenit pe teren după aproximativ două ore și jumătate. Cu resurse fizice mai împuținate, era destul de clar că avea să se joace și contra cronometru, cu ploaia fiind iminentă. În condițiile astea, Irina avea nevoie să fie foarte concentrată, să joace fiecare punct în parte cu maximă atenție, să nu risipească oportunități, dar nici să nu forțeze și să se trezească cu un dezavantaj greu de recuperat, care să fie și demoralizant. Să se grăbească, dar încet, cu alte cuvinte. E o linie fină, dar pe care Irina a găsit-o foarte bine. Contra unei jucătoare cu un joc robust, echilibrat, dar în general destul de liniar, Irina a făcut un prim set absolut splendid, dominând la toate capitolele. Nu doar că n-a dat cadouri, dar s-a impus cu o agresivitate măsurată, presărată cu execuții splendide. Am văzut la ea probabil toate loviturile din manual, unele dintre ele foarte pretențioase sau sclipitoare, precum smash-uri din poziții grele, forehanduri agresive, scurte fine impecabile, sau serii de lovituri la fileu ca la dublu.
Scorul de 6-2, 0-1* aproape că nu-i face dreptate Irinei. Game-ul din startul setului secund, pierdut pe propriu serviciu, a venit mai degrabă întâmplător, după o pauză destul de lungă, în care ea a primit și vizita trainerului. Când jocul s-a reluat, Irina a reușit un winner absolut grozav, un forehand din alergare, scoasă mult din teren, trimis ca o rachetă în terenul ibericei, execuție care a făcut-o pe Alexandra Dulgheru să exclame la microfonul Digisport: „Ceeee dreaptă la Irina! Ca o plajă lungă și însorită din Grecia!”.
Imediat după acel punct, Irina i-a spus arbitrului că nu poate continua în condițiile de tunete și ploaie iminentă, iar meciul a fost suspendat exact la timp ca ploaia să nu le prindă pe jucătoare pe teren.
Sâmbătă, programul zilei începe de la ora 12:00, ora României, cu continuarea meciului Irinei. Urmează apoi prima semifinală, dintre Elise Mertens și Kristyna Pliskova, iar apoi meciul dintre Simona Halep și Irina Begu/Sara Sorribes Tormo. Meciul patru al zilei va fi excelenta semifinală de dublu dintre Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova și Monica Niculescu/Raluca Olaru, un duel foarte tare, care parcă ne reamintește și de meciurile foarte intense de Fed Cup dintre România și Cehia, din ultimii ani.
Vineri: Simona Halep – Magdalena Frech 6-2, 6-0
După două meciuri dificile, parte pentru că adversarele au opus o rezistență puternică, parte pentru că nivelul ei nu e încă acolo unde și-ar dori, Simona Halep și-a făcut viața mult mai ușoară în sferturile de finală de la Praga.
Simona a învins-o pe Magdalena Frech cu 6-2, 6-0 în prima lor întâlnire, și s-a calificat în semifinalele turneului din capitala Cehiei. Este a treia semifinală din patru turnee WTA jucate de Simona în acest an. Numărul doi mondial va trebui să aștepte până mâine ca să-și afle adversara, învingătoarea dintre Irina Begu și Sara Sorribes Tormo, ultimul sfert de finală, rămas întrerupt din cauza ploii.
Spre deosebire de Krejcikova și de Hercog, Frech nu avea experiența anterioară a unui meci cu Simona, care să o ajute și să o facă să se simtă mai sigură pe teren. Altă diferență față de cele două adversare anterioare e că Frech nu are nici arme cu care să o rănească în mod special pe Simona. În plus, meciul s-a jucat în sferturi, or, pe măsură ce un turneu de tenis avansează spre fazele superioare, diferențele de valoare și de clasament dintre două oponente sunt mult mai clare, iar surprizele, mai dificil de întâmplat, pentru că jucătoarele de top își găsesc ritmul și sunt mai puțin vulnerabile, comparativ cu primele runde. Așa s-a întâmplat și azi cu Simona, superioară la toate capitolele. Afară de câteva mici ezitări în primele game-uri și când au venit primele șanse de a încheia setul inaugural, jocul româncei a fost aproape fără greșeală. După ce a ratat trei mingi de set la 5-1, Simona a avut mingi de break de salvat la 5-2, dar a șters orice urmă de îndoială asupra deznodământului aproape imediat, cu o pereche de revere câștigătoare și un as cu care a pus capăt setului. În cel de-al doilea, Simona a fost și mai bine pe serviciu, pierzând doar patru puncte pe serva ei.
Agresivă, în control complet de pe baseline și deschizându-și în voie terenul ori de câte ori a vrut, Simona a arătat și un body-language mult mai pozitiv, mai alertă și mai sprintenă, semn că începe să-și regăsească sentimentele bune pe teren. E drept, Frech s-a aflat la al șaselea ei meci într-un turneu pe care l-a început în calificări, iar Simona a avut înțelegere pentru poloneză la interviul de după meci, adăugând că știe că adversarei ei nu i-a fost ușor azi din acest punct de vedere.
„Sunt fericită că pot să joc mai bine de la o zi la alta. A fost o zi bună și o primesc. Cred că am lovit mingea mai tare decât zilele trecute și am lovit bine voleul drive”, a spus Simona la interviul de după meci, adăugând că oricare dintre cele două potențiale adversare din semifinale sunt foarte puternice. La conferință, ea a confirmat că se simte din ce în ce mai bine de la o zi la alta, că meciurile din primele două tururi au ajutat-o să-și recapete ritmul și să se reobișnuiască cu competiția, dar că încă mai are de tras ca să joace mai bine. „Trebuie să mai muncesc, dar sunt încrezătoare că jocul mai bun va veni”, a spus Simona.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română