Comeback-Irina lovește din nou: Irina Begu salvează trei mingi de meci cu Leonie Kung și merge și ea în sferturi la Praga
Radu Marina | 14 august 2020Irina Begu trăiește periculos, revine de la 6-7, 3-5, salvează două mingi de meci cu Leonie Kung și avansează în sferturi la Praga.
Ghinion pentru Ana Bogdan, însă; Ana a trebuit să se retragă la 5-2 în primul set cu Pliskova.
Într-un meci oprit aseară din cauza întunericului la scorul de 7-6 pentru Leonie Kung, Irina Begu a reușit (a câta oară în carieră?) o nouă revenire spectaculoasă: a întors-o pe elvețianca Kung de la 6-7, 3-5 la 6-7, 7-5, 7-6, salvand printre altele si trei mingi de meci in tiebreak-ul setului decisiv.
Irina obține astfel o victorie valoroasă, care o duce în sferturile de finală ale turneului de la Praga după un meci cu o intensitate excelentă și cu un dramatism remarcabil al evoluției scorului, în 3 ore și 28 de minute. Iar peste câteva ore ea revine pe teren pentru meciul din sferturi, acolo unde o are ca adversară pe Sara Sorribes Tormo, meciul fiind programat ultimul, pe terenul central, după meciul Simonei Halep.
Cu poticneli, cu momente de joc extraordinare, dar și cu mici căderi venite exact în cele mai nepotrivite momente, Irina s-a trezit cu primul set pierdut la limită și condusă clar în setul doi, fiind nevoită să servească pentru a rămâne în meci. Dar apoi s-au întâmplat două mari lucruri: (1) a rămas calmă, ceea ce i-a permis să scoată la înaintare acel tenis atât de bun, arătat cu Sevastova și o bună parte din acest scurt sezon, și (2) a pus în aplicare acea capacitate a ei de a reveni în meciuri, oricum și oricând.
De la 3-5 în setul doi, Irina a câștigat următoarele patru game-uri la rând, a reintrat în meci și a schimbat complet dinamica partidei – prin același tenis curat, foarte stabil și extrem de eficient pe zgură, surprinzând-o pe Kung prin accelerări, cu efectele diferite, prin schimbări de direcție și printr-o defensivă remarcabilă, transformată în multe ocazii în ofensivă.
Setul decisiv a însemnat, o vreme, o continuare a ceea ce a fost de la 3-5 în setul doi. Irina a arătat multă claritate în joc și maturitate în multe situații complicate (a salvat câteva mingi de break în debut), dând constant impresia că știe că e absolut necesar să rămână în față, să aibă inițiativa și să termine ceea ce a început. Așa a ajuns să conducă cu 5-2 în decisiv și să servească pentru meci la 5-3.
Astăzi puțin a lipsit ca revenirea să fie ratată. Irina a fost egalată în setul decisiv și s-a văzut în situația de a înfrunta trei mingi de meci în tiebreak. Dar, în cele din urmă, a facut ceea ce știe ea mai bine: a lăsat în spate momentele mai complicate, a revenit încă o dată și a obținut victoria, după un tiebreak pur și simplu dramatic. Mai dramatic decât întregul meci.
Întâi, Irina a început cu un dublu break, urcând la 3-0. De aici a urmat o serie excelentă a lui Kung, care a ajuns la 6-4. Irina a revenit din nou, a salvat cele două mingi de meci și cu un dram de noroc (o dublă greșeală a lui Kung), a mai salvează o minge de meci la 6-7, iar apoi a făcut două puncte impecabile, care i-au adus, în cele din urmă, victoria.
Capacitatea Irinei de a reveni în meciuri e parte din ceea ce este ea pe terenul de tenis. Felul în care a supraviețuit azi cu Leonie Kung intră pe o listă lungă a unor meciuri pe care Irina le-a întors într-un mod uluitor, deși s-a aflat pentru multă vreme pe marginea prăpastiei și totul părea pierdut.
Câteva dintre cele mai importante reveniri reușite de Irina în întreaga ei carieră
*Australian Open 2018, primul tur: Irina o întoarce pe Ekaterina Makarova care a condus cu 6-3, 4-0 și revine în setul decisiv de la 3-5. Scorul final a fost 3-6, 6-4, 7-6 pentru Irina.
*Miami Open 2016, turul doi: Sabine Lisicki s-a văzut egalată, condusă și învinsă de Irina după ce a condus cu 5-0 în setul decisiv. Condusă cu 0-5 setul decisiv, Begu a câștigat următoarele șase game-uri consecutive, impunându-se în cele din urmă în tiebreak, 6-4, 1-6, 7-6(2).
*Madrid 2016, turul doi: Prin revenirea în fața lui Garbine Muguruza de la 5-7, 5-6 (și serviciu pentru Muguruza) la 5-7, 7-6, 6-3, Irina reușea prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 5.
*Hobart 2019, turul doi: Irina revine în meciul cu Anna Blinkova de la 4-6, 2-5, câștigă cu 4-6, 7-6, 6-2.
*Roland Garros 2016, turul doi: Irina întoarce într-un meci-thriller cu Coco Vandeweghe. În decisiv, americanca a servit pentru meci la 5-4 și a fost la doar două puncte distanță de victorie. A fost 6-7, 7-6, 10-8 pentru Irina, într-unul din cele mai intense și dramatice meciuri pe care le-a jucat vreodată.
*Roland Garros 2018, primul tur: La doi ani distanță de la maratonul cu Vandeweghe, Irina a mai pus de o revenire cu Anna Karolina Schmiedlova, pe care a întors-o de la 5-2 în setul decisiv. 6-4, 5-7, 9-7 a fost scorul cu care Irina și-a câștigat meciul.
Înapoi pe teren azi, în sferturi
Pentru un loc în semifinale, Irina se va reîntoarce astăzi pe teren, acolo unde o va avea ca adversară pe Sara Sorribes Tormo, jucătoare cu care nu s-a mai întâlnit până acum. E de așteptat ca, după un meci precum cel cu Kung, întins pe două zile, cu reveniri și cu multe resurse consumate, partida cu Sorribes Tormo, nu va fi prea ușoară. Și nici adversara nu ajută prea mult, Sorribes Tormo fiind o jucătoare defensivă, care se agață de orice minge și nu se lasă prea ușor scoasă de pe teren.
Ana Bogdan e oprită în sferturile turneului de la Praga de un ghinion incredibil, se retrage în meciul cu Kristyna Pliskova
Un meci început impecabil de Ana Bogdan, care a dominat-o categoric pe Kristyna Pliskova vreme de un set, a fost încheiat cu o retragere la 5-2 pentru Ana, după apariția unei întinderi musculare, care nu i-a mai permis să continue meciul.
Game-ul câștigat la 3-1 de Ana, după o revenire de la 0-40, cu cinci puncte câștigate consecutiv părea să fie game-ul care stabilește direcția în care merge primul set: Ana s-a urcat pe un val de încredere, după ieșirea din încercuire, și a fost impecabilă; Pliskova a căzut, a fost dominată clar și a pierdut următoarele două game-uri la rând. Totul mergea în favorea Anei; ea era cea care dicta, ea avea inițiativa și ea stabilea ritmul.
Până când s-a întâmplat asta: la 5-1, Pliskova a pus o scurtă din retur, Ana a făcut un efort să o ajungă, dar efortul a dus la o întindere musculară. Ana nu a mai putut călca în picior (același picior pe care îl avea bandajat, în zona superioară, încă de la începutul meciului) și a cerut intervenția fizioterapeutului, însă fără mare folos, așa că Ana a trebuit să se retragă.
Un set jucat perfect contra unei adversare la care pierduse de patru ori din tot atâtea ocazii și un parcurs bun la Praga e încheiat, din păcate, de un ghinion teribil – un ghinion care, să sperăm, nu o va afecta pentru următoarele turnee sau în pregătirea următoarelor competiții.
Foto: Jimmie48Photography
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română