Un nou set de turnee au fost anulate azi, după ce ATP și WTA au anunțat că extind perioada de întrerupere a celor două circuite până la 31 iulie, în contextul crizei globale cauzate de pandemia Covid-19. Turneele care nu se vor desfășura la datele din calendar sunt Hamburg, Newport, Bastad, Los Cabos, Gstaad, Umag, […]
Un nou set de turnee au fost anulate azi, după ce ATP și WTA au anunțat că extind perioada de întrerupere a celor două circuite până la 31 iulie, în contextul crizei globale cauzate de pandemia Covid-19.
Turneele care nu se vor desfășura la datele din calendar sunt Hamburg, Newport, Bastad, Los Cabos, Gstaad, Umag, Atlanta și Kitzbühel (ATP), Bastad, Laussane, Jurmala (WTA). Conform WTA, turneele de la Karlshrue și Palermo s-ar putea juca la alte date. Hamburg caută, de asemenea, o eventuală reprogramare între USO și RG.
Turneul WTA de la București, ale cărui date obișnuite de desfășurare sunt tot în iulie, nu s-ar fi desfășurat oricum, potrivit lui George Cosac, vicepreședintele FRT, din cauza faptului că discuțiile privind prelungirea licenței cu proprietarul turneului nu au fost purtate în timp util.
Decizia de amânare se aplică și pentru toate turneele din circuitul ITF.
Dacă noua dată propusă va putea fi respectată, atunci turneele de restart vor fi cele de la Washington (ATP) și San Jose (WTA).
Cu o decizie luată pentru iulie, atenția se mută așadar pe turneele din august și, implicit, spre US Open. Conform CEO-ului ATP, Andrea Gaudenzi, deadline-ul pentru o decizie finală în ce privește turneele din august va fi 1 iunie. Decizia în ce privește US Open aparține USTA, federația americană de tenis, iar Gaudenzi spune că aceștia s-ar putea hotărî ceva mai târziu. În funcție de contextul din țările lor, turneele au diferite date limită până la care pot decide dacă pot organiza sau nu turneul. Chiar dacă vom afla ulterior că la datele de desfășurare ale turneului s-ar fi putut, teoretic, juca, timpul necesar pentru organizarea în bune condiții ale turneului variază până la câteva luni, motiv pentru care deciziile de amânare se iau din timp. De aceea, printre altele, Wimbledon a decis încă din aprilie că nu-și poate asuma organizarea turneului în iulie.
Cum menționam în precedentul grupaj de update-uri privind starea actuală a tenisului, US Open intenționează în continuare să-și respecte datele oficiale (31 august – 13 septembrie), însă studiază toate variantele posibile pentru a evita o anulare, inclusiv idei neobișnuite, precum mutarea turneului în locația unde se desfășoară Indian Wells.
Deși alte competiții naționale – notabil, ligi importante de fotbal din Europa, în frunte cu Bundesliga – se pregătesc să reînceapă, tenisul este într-o cu totul altă postură. Natura sa de sport global, care depinde de deplasări rapide, de ultim moment, dintr-un loc în altul în lume, face mult mai dificilă o reîntoarcere la circuit, chiar și una în condiții speciale. Chiar dacă turneele reușesc să se organizeze fără spectatori, problemele logistice rămân. Asta pentru că diversele țări în care se organizează turnee de tenis nu sunt, în acest moment, și nu vor fi prea curând în același timeline când vine vorba de restricțiile de călătorie. Or, o situație în care jucătorii ar fi blocați în varii stadii de carantină sau s-ar lovi de alte tipuri de restricții ar face imposibile participarea lor la turnee și stilul lor de viață pe care se bazează, de fapt, circuitul.
„De exemplu, Australia e într-o cu totul altă fază acum decât este Marea Britanie. Suedia a ales o altă abordare. Să zicem că am putea avea un turneu azi în Suedia. Dar putem deplasa 100 de jucători în Suedia? Nu, aici intervine dificultatea”.
Ca multe alte companii de pe planetă, și ca mai toate competițiile sportive sau alte organizații implicate în sport (de la federații la presă), cele două circuite de tenis au și alte griji: ele trebuie să balanseze grija pentru o revenire la tenis în condiții cât mai sigure cu problemele financiare care se vor acutiza, pe măsură ce timpul trece.
„Ideea e că nimeni nu știe cât va dura totul. Dacă ne putem întoarce pe terenuri relativ curând, cred că vom fi în regulă cu toții. Dar dacă situația se prelungește, o să înceapă să fie dificil, pentru că, evident, banii se vor termina”, spune Gaudenzi.
Specific, atât ATP, cât și WTA au mare nevoie să-și poată organiza Turneele Campionilor, ATP Finals de la Londra și WTA Finals de la Shenzhen. O eventuală anulare a edițiilor din acest an va fi o veste foarte proastă, din punct de vedere economic, pentru ambele foruri, chiar dacă ATP stă o idee mai bine în acest moment.
Roland Garros a decis să ramburseze biletele pentru turneul din acest an, alegând să nu permită folosirea lor în cazul în care turneul va avea loc în septembrie, la noile date propuse (27 septembrie – 11 octombrie). Această decizie deschide calea turneului spre o posibilă ediție fără spectatori; o alegere neprietenoasă, dar care ar mai recupera din pierderile financiare. Federația Franceză, cea care organizează RG, este într-o postură și mai delicată decât AO, Wimbledon sau USO, pentru că a investit foarte mult din fonduri proprii în îmbunătățirile aduse bazei în care se desfășoară turneul, incluzând acoperișul de pe Philippe Chatrier.
Organizatorii Davis Cup de la Madrid s-au arătat și ei sceptici că ediția din acest an, a doua în noul format, se va putea ține.
Foto: Hamburg Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română