Momentul lui Qiang Wang. Sau când cele mai grele înfrângeri devin cele mai importante lecții
Radu Marina | 24 ianuarie 2020„Cred 200 la 100 în tine. Crezi și tu!” Mesajul lui Thomas Drouet – antrenorul care a preluat-o pe Wang după ce fostul ei antrenor, australianul Peter McNamara, s-a stins -a ajuns la Qiang. „Întotdeauna am crezut că are ceva special. Sigur, trebuie să apreciem și să ne bucurăm de acest moment. Dar suntem într-un proces, iar obiectivul ei e să câștige un Grand Slam. Treaba nu e terminată.”
Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile, pentru 2 persoane, la Roland Garros 2020!
Alte premii: un prosop oficial Australian Open și 10 vouchere x 100 lei în 30-0 Shop. Detalii pe larg, AICI.
Nu știu ce e mai extraordinar la victoria obținută de Qiang Wang în fața Serenei Williams: că a obținut-o la câteva luni distanță de când era învinsă categoric de aceeași Serena la US Open, meci în care n-a luat decât 15 puncte? Că a venit cu lecțiile învățate, aplicând exact ceea ce mărturisea că a deranjat-o la New York? Că a dat dovadă de o luciditate și un curaj extraordinar de la prima lovitură până la ultima, chiar și când s-a văzut prinsă din urmă? Că n-a clintit, atunci când Serena a aruncat înspre ea tot ce a avut mai bun? Că a intrat în meci cu gândul de a-și lua victoria și știind că e capabilă să o obțină, atitudine pe care a păstrat-o tot meciul?
Toate astea la un loc i-au adus lui Qiang Wang una dintre cele mai frumoase și importante victorii ale carierei sale. Și i-au produs Serenei eliminarea, după un meci de peste două ore de joc, încheiat 4-6, 7-6, 5-7, cu o revenire de la 4-6, 3-5.
O înfrângere a Serenei, mai ales când apare într-un Grand Slam, produce rumoare și imediat e scoasă la înaintare statistica. Iată ce ne spune acum: e pentru prima dată din 2006 (!) când Serena e eliminată încă din turul trei la Melbourne; e a 8-a înfrângere suferită de la revenire într-un Slam; Wang devine prima jucătoare de la Na Li încoace care o învinge pe Serena; e al doilea turneu de Slam de la revenire în care Serena nu prinde a doua săptămână. Dar, după un meci ca ăsta, atât de intens, atât de echilibrat și atât de spectaculos, momentul e al învingătoarei. Așa cum mai tot meciul a fost despre ea.
Atitudinea și tenisul pe care Wang le-a adus la acest meci au fost ireale, în condițiile în care în urmă cu câteva luni ieșea de pe Arthur Ashe după 48 de minute, cu doar un singur game adunat, în optimile de finală, în fața aceleiași Serena Williams. Pentru că, la fel ca în viață, cele mai grele lovituri sunt și cele mai importante lecții.
Wang și-a învățat lecția de data asta. Prima a fost la nivel de atitudine: nu s-a mai lăsat copleșită de numele adversarei și a jucat cu o libertate fantastică, parcă spunându-și “ce poate să mi se întâmple mai rău de cât am pățit la New York?”. Tipul acesta de atitudine a eliberat-o, a pus jocul în mișcare și i-a permis să lovească într-un mod relaxat, fără braț încordat, fără picioarele grele.
Apoi a doua lecție învățată a fost la nivel tactic. Wang a povestit la conferința de presă la US Open că ceea ce a impresionat-o (și deranjat-o) cel mai mult la Serena a fost forța; nu a putut gestiona sub nicio formă forța și a părut în mod constant surprinsă de viteza execuțiilor. De data asta, deși forța Serenei a rămas neschimbată, Wang a atenuat acest aspect, reușind cu mult succes să închidă unghiurile, să se folosească de forța venită dinspre adversară, redirecționând mingea departe de zona de lovire a Serenei. Repede, luându-i din timpul de reacție, obligând-o să facă pași pentru a se poziționa corect la lovitură și sufocând-o cu lungimea generată.
Timp de două seturi, totul a fost impecabil pentru ea, ajungând la 6-4, 5-3. În tot timpul ăsta, Serena n-a putut lega, într-un singur game, trei puncte consecutive, a ratat majoritatea loviturilor după serviciu și a încercat să rezolve totul din maxim trei lovituri. Tensionată, fără încredere, lovind doar din braț și fiind surprinsă de replica primită, doar voința extraordinară a salvat-o de o înfrângere în două seturi.
Pur și simplu a refuzat să piardă, așa cum a făcut de atâtea și atâtea ori în cariera ei. La 4-5 în setul doi, când Wang a servit pentru meci, combinația de tenis impecabil și refuzul ăsta de a nu ceda au readus-o în meci, câștigând setul după un tiebreak în care a putut lega, în fine, loviturile.
Dar chiar și în condițiile în care a dus meciul în decisiv, și, teoretic, coordonatele meciului erau schimbate, iar șansele erau mai mari în dreptul ei, Serena a rămas la fel de neliniștită, cu același tenis fluctuant arătat în ultimele două seturi. Mai așezată în teren, dar fără să simtă deloc mingea – adică aceeași problemă pe care a avut-o și în meciul din turul doi, unde a dat constant senzația că nu controlează deloc mingea (ulterior, cei de la Wilson au explicat că Serena se află într-o perioadă de pretestare a unei noi rachete, aceeași rachetă pe care a folosit-o și la Auckland).
Dacă pentru Serena nu s-au schimbat multe lucruri odată cu setul câștigat, nici pentru Wang, pierderea setului n-a însemnat mare lucru, deși ar fi putut să o afecteze considerabil. Wang a fost, din nou, de neclintit: cu aceeași atitudine bună, cu aceleași lovituri razante, puternice și preponderant direcționate spre centrul terenului (tocmai pentru a închide unghiurile), chinezoaica a rămas în față iar la 6-5, când Serena a servit a doua oară pentru a rămâne în meci, Wang a făcut ceea ce nu făcuse la 5-4 în setul doi.
Și-a învățat din nou lecția, de data asta din mers, și a înțeles că nu există altă cale: ori își ia ea victoria, ori îi va săapa, iar, printre degete dacă alege să aștepte. A ales să joace curajos, să creeze, să preseze și să transmită mesajul corect spre Serena, care a încheiat meciul cu a 56-a eroare neforțată comisă.
Concluzia? Cele mai dezamăgitoare și grele înfrângeri pot fi cele mai valoroase lecții. Și în tenis, e tot ca-n viață.
Cele mai interesante reacții
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română