Cu inima! Spania lui Rafa Nadal și a lui Roberto Bautista Agut e noua campioană a Cupei Davis
Radu Marina | 24 noiembrie 2019Spania este noua campioană a Cupei Davis! La capătul unei săptămâni plină de tenis, cu mici stângăcii, dar și mult spectacol și emoții de tot felul, Davis Cup Finals se încheie cu victoria Spaniei asupra Canadei, scorul general fiind 2-0.
Spania este noua campioană a Cupei Davis! La capătul unei săptămâni plină de tenis, cu mici stângăcii, dar și mult spectacol și emoții de tot felul, Davis Cup Finals se încheie cu victoria Spaniei asupra Canadei, scorul general fiind 2-0. Punctele au fost aduse de Roberto Bautista-Agut, prin victoria în două seturi în fața lui Felix Auger-Aliassime, și Rafael Nadal, care a trecut, tot în doua seturi, de Denis Shapovalov.
Echipa Spaniei devine astfel campioana mondială la tenis masculin, adjudecându-și al șaselea trofeu în Cupa Davis (2000, 2004, 2008, 2009, 2011, 2019) și primul al acestui format inovator, experimentat în premieră săptămâna asta la Madrid. Odată cu finala Cupei Davis se încheie, oficial, și sezonul de tenis 2019, acesta fiind ultimul eveniment major al anului. Urmează retrospective și discuții despre ce ne așteptă în noul sezon – care deja se anunță remarcabil. Dar întâi să vedem cum s-a scris povestea acestei finale:
Roberto Bautista-Agut – Felix-Auger Aliassime: 7-6(3), 6-3
Spre deosebire de partidele din grupe ori meciurile din sferturi și semifinale, finala a adus câteva schimbări importante pentru ambele echipe. Felix Auger-Aliassime l-a înlocuit pe Vasek Pospisil pentru primul său meci de la această ediție a Cupei Davis, în vreme ce Roberto Bautista-Agut, întors în echipa Spaniei ieri, a decis că poate să joace, deși tatăl său a decedat în urmă cu câteva zile, iar ieri a avut loc înmormântarea.
Dincolo de miza întâlnirii, schimbările acestea s-au produs și pentru că ambele echipe au avut probleme cu racheta numărul 2: după plecarea lui Roberto din echipă, locul lui a fost luat, vrând-nevrând, de Pablo Carreno Busta, care avea să-și agraveze accidentarea în sferturile de finală. Apoi, în semifinale a fost, la rându-i, înlocuit de Feliciano Lopez, care cu greu a putut face față și în meciul de simplu și în meciul de dublu.
În ceea ce privește echipa Canadei, lucrurile n-au fost cu mult diferite. Vasek Pospisil a dus tot greul din grupe până în semifinale, atât la simplu, cât și la dublu, iar în semifinala cu Rusia s-a accidentat destul de grav la genunchi, în meciul de simplu.
În alte cuvinte, putem spune că la acest prim meci al finalei s-a plecat de pe poziții de egalitate: Auger-Aliassime la debut în acest format al Cupei Davis, fără să mai fi jucat un meci oficial de la Shanghai și cu ceva probleme la gleznă, Roberto Bautista Agut fără a fi, nici pe departe, în cea mai bună stare după lovitura primită în această săptămână.
De fapt, așa se explică și faptul că meciul n-a avut neapărat un ritm. Au fost multe game-uri la zero de ambele părți – mai ales în primul set –, s-a jucat fragmentat și ambii jucători au intrat greu în partidă. Bautista-Agut a fost însă mai prezent, mai clar în decizii și mult mai solid de pe linia de fund – lucru care s-a reflectat în aproape fiecare moment de mare încărcătură al meciului. Jocul ordonat, curat și așezat al spaniolului l-a determinat frecvent pe Auger-Aliassime să accelereze *prea mult*, să caute lovituri pretențioase, să fie mai agresiv decât e cazul. A făcut-o la 3-4 în tiebreak-ul primului set și avea să-l coste setul. A făcut-o în al doilea game al setului doi (două duble greșeli, o eroare mare cu forehandul) și mai apoi la 2-3 (fără ritm la serviciu, alte erori ușoare cu lovitura de dreapta) și avea să-l coste meciul.
Dincolo însă de evoluția propriu-zisă a partidei, ceea ce reușit astăzi Bautista-Agut este mai mult decât o simplă victorie. Faptul că s-a ridicat, a revenit în echipă, a intrat pe teren, s-a adunat și a câștigat un meci cu o miză atât de mare și cu o încărcătură aparte, te lasă fără cuvinte; pur și simplu fără cuvinte. Pentru că povestea lui e de o tristețe înfiorătoare – mama lui a decedat anul trecut, tatăl lui în urmă cu câteva zile, cu doar o săptămână înainte de nunta sa – și pentru că după fiecare astfel de lovitură a găsit, încă o dată și încă o dată, puterea de a se ridica. Un luptător.
Rafael Nadal – Denis Shapovalov: 6-3, 7-6 (7)
Și pentru că am adus vorba de luptători, Rafa Nadal este, fără mari dubii, eroul acestei săptămâni. Neînvins de peste 15 ani (!) în Cupa Davis și cu o serie-record de peste 30 de victorii în această competiție (simplu, dublu), Rafael Nadal a dus în spate echipa Spaniei la Madrid, a salvat-o ori de câte ori s-a aflat într-o situație complicată. Iar în final a adus punctul decisiv Spaniei, care e din nou campioană în Cupa Davis.
În sferturile de finală, Spania a fost condusă de Argentina, Rafa a restabilit ordinea prin victoria din meciul al doilea și mai apoi meciul de dublu, unde l-a avut alături pe Marcel Granollers. În semifinale, Spania a fost condusă de Marea Britanie, Rafa a închis socotelile cu alte două victorii muncite, la simplu și la dublu (de data asta, avându-l alături pe Feliciano Lopez).
În finală, misiunea lui a fost ușor simplificată de Bautista-Agut. Însă chiar și așa, Rafa a fost tot Rafa, așa cum îl știm cu toții, așa cum a fost toată săptămâna la Madrid: prea puternic, prea clar, prea concentrat, prea intens, pentru bun orice adversar. De altfel, aici e de subliniat un lucru: cât de bine a jucat Shapovalov, ce nivel de tenis a accesat, cât de des l-a pus în dificultate pe Rafa, cu câtă luciditate a salvat două mingi de meci în tiebreak, cât de puțin a greșit per total – și totuși n-a putut trimite meciul într-un decisiv. Nadal a fost Nadal iar aceast trofeu câștigat de Spania a fost posibil grație perseverenței și luptei acestui super-campion. Sezonul său e acum completat cu un nou trofeu, după cele două Slămuri câștigate în 2019 (Roland Garros, US Open), două titluri Masters (Roma, Rogers Cup), finala jucată la Australian Open și locul 1 la finalul anului.
Finala a fost, așadar, despre Spania. Dar trebuie acordat meritul cuvenit și echipei Canadei. O echipă fără experiență , cu jucători foarte tineri, care a învins săptămâna asta, pe rând, nume sonore, echipe experimentate și chiar mult mai valoroase, prin prisma clasamentului jucătorilor (Italia, SUA, Australia, Rusia). Și care are tot viitorul în față. Până acolo, Rafa, Roberto, Spania, jos pălăria.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română