Belinda Bencic încheie săptămâna de vis de la Moscova cu un titlu pe lângă calificarea la Turneul Campionelor
Radu Marina | 20 octombrie 2019Belinda Bencic încheie o săptămână perfectă la Moscova cu al patrulea titlu WTA câștigat, în urma victoriei (3-6, 6-1, 6-1) în fața Anastasiei Pavlyuchenkova, încununând astfel calificarea la Turneul Campioanelor (obținută prin accederea în finală) într-o manieră remarcabilă. Pentru Belinda, care e ultima jucătoare calificată la Shenzhen și va juca, în premieră, la WTA Finals, […]
Belinda Bencic încheie o săptămână perfectă la Moscova cu al patrulea titlu WTA câștigat, în urma victoriei (3-6, 6-1, 6-1) în fața Anastasiei Pavlyuchenkova, încununând astfel calificarea la Turneul Campioanelor (obținută prin accederea în finală) într-o manieră remarcabilă. Pentru Belinda, care e ultima jucătoare calificată la Shenzhen și va juca, în premieră, la WTA Finals, trofeul de la Moscova (Premier) este al doilea câștigat în acest sezon, după cel de la Dubai (Premier 5).
Săptămâna Belindei în Rusia e, la trasul liniei, de vis, dar ceea ce a reușit ea n-a fost tocmai ușor: a jucat fiecare meci cu o presiune mare pe umeri, știind că singura cale de a ajunge la Shenzhen e calificarea în finală. Iar lucrul ăsta s-a simțit mai ales în primele runde, unde în turul doi a revenit de la 0-3 în decisiv cu Polona Hercog, iar în sferturile de finală a revenit de la 1-4 în primul set cu Kirsten Flipkens și a salvat două mingi de set în tiebreak. Meciul cel mai ușor a fost, de fapt, cel care i-a și asigurat calificarea în finală, implicit și prezența la Shenzhen: două seturi relativ scurte (6-3, 6-4) cu o Kristina Mladenovic rămasă fără prea multă energie după ce o eliminase pe Kiki Bertens cu un tur înainte.
Tot scurt a fost și meciul din finală, chiar dacă au fost trei seturi. După un prim set în care Bencic a părut cumva absentă, dând senzația că pentru ea turneul s-a încheiat odată cu atingerea obiectivului de a fi prezentă în China, o cădere bruscă a Anastasiei, care și-a cedat serviciul în debutul setului doi, a fost suficientă pentru a o activa. Practic, în ultimele două seturi, cel mai lung game a fost game-ul de debut al setului doi, cu Pavlyuchenkova cedându-și serviciul. După acel moment, meciul s-a rupt și a devenit, inexplicabil, complet dezechilibrat: Belinda de neatins la serviciu și cu un joc de pe linia de fund impecabil; Pavlyuchenkova dezordonată, cu reperele pierdute și fără a mai avea vreun cuvânt de spus cu serviciul.
Dacă ne uităm la anul avut de Pavs, acest final de sezon rămâne unul foarte bun pentru ea, cu cele două finale reușite la Osaka și, acum, Moscova. Firește, se putea mai bine, dar dacă ne gândim că după Australian Open ea nu a mai legat mai mult de două victorii până la turneul de la Osaka, când a și început colaborarea cu Sam Sumyk, aceste rezultate rămân foarte bune.
Pentru Bencic, sezonul 2019 înseamnă un salt impresionant din afara Top 50 (în ianuarie) până în Top 10 la finalul anului. În 2019, ea a jucat, în premieră, o semifinală de Slam și s-a calificat, tot pentru prima dată, la Turneul Campioanelor – acolo unde e de urmărit cu atenție, date fiind forma și încrederea cu care va ajunge la Shenzhen.
Jelena Ostapenko își redresează sezonul pe ultimii metri, câștigă trofeul de la Luxembourg și se întoarce în top 50
Un an început cu șase înfrângeri din opt meciuri jucate, cu o cădere din top 25 în afara Top 75 și fără a câștiga mai mult de două meciuri pe turneu la nicio competiție la care a participat în 2019 până la turneul de la Linz este încheiat acum cu nouă victorii în ultimele zece meciuri jucate, o finală (Linz) și un titlu (Luxembourg). Cine ar fi crezut că sezonul Jelenei Ostapenko, considerat catastrofal până acum două săptămâni, se va redresa în ultimele două turnee ale anului într-o asemenea manieră? Pe undeva, pare ceva tipic Ostapenko: totul sau nimic, surprinzător, ca și jocul ei.
Jelena Ostapenko este, așadar, din nou campioana unui turneu WTA, după o victorie categorică, 6-4, 6-1, în fața Juliei Goerges, favorită 2 la Luxembourg și campioana de anul trecut. Este al treilea titlu al carierei pentru letonă, titlu care vine după o pauză de doi ani de la ultimele (Roland Garros, Seul) și o readuce printre primele 50 de jucătoare ale lumii.
În acest interval de doi ani, foarte multe lucruri s-au schimbat pentru Ostapenko. De la antrenori (a schimbat cinci antrenori), la rachete (a tot experimentat diferite modele), la rezultate (dintr-o jucătoare de top 5, campioană de Slam, a ajuns, o vreme, o jucătoare care nu mai știa ce să facă pentru a câștiga un meci) și până la modul (diferit) de a vedea și înțelege tenisul.
Ultimul aspect e, de fapt, și cel mai important, pentru că se referă la maturizarea ei, lucru de care ea a vorbit, în premieră, anul acesta la Doha. În timpul turneului din Qatar, Ostapenko a povestit, pe larg, despre cât de greu i-a fost să confirme, să gestioneze presiunea și să rămână pe linia de plutire. La fel ca Sabalenka, și Ostapenko a ajuns să trăiască aceleași stări: frica de eșec și teama de a greși, ajungând în situația de a juca pentru a nu (mai) pierde, nu pentru a câștiga. Or, multă vreme această lipsă a fricii a fost punctul forte al Jelenei; se hrănea din asta, își domina adversarele prin modul brutal și lipsit de orice fel de teamă în care lovea.
Cu timpul, pe măsură ce căderea s-a produs și presiunea a mai dispărut, a început să vadă lucrurile mai clar – atât în teren, cât și în afara lui, încercând să-și adune iar câțiva oameni pe care să se baze și care să o înțeleagă. Marele plus este prezența lui Marion Bartoli, fosta campioană de la Wimbledon, care a fost de acord să o însoțească la Linz ca antrenoare, pe o perioadă de probă.
Alegerea lui Marion n-a fost tocmai o întâmplare, deși ele două sunt prietene foarte bune. “Cred că Marion e prima care admite că nu a fost cea mai talentată jucătoare din tenis, dar etica muncii și inteligența ei ca jucătoare au fost extraordinare. Inteligența și perseverența au făcut-o campioană de Slam. Am simțit că am nevoie să învăț de la ea cum să gândesc pe teren. Mă ajută foarte mult”, a spus Ostapenko după victoria din semifinale, în fața Annei Blinkova.
Cu Bartoli alături, Ostapenko a reușit într-un timp relativ scurt să mai șteargă din dezamăgirea acestui sezon, reconstruindu-și clasamentul și încrederea. Dar, mai presus de toate, ea dă semne de revenire în ceea ce privește nivelul ei de tenis – pentru că dacă ar fi să schițăm o concluzie a acestor două săptămâni, trebuie spus că tenisul propus de letonă a arătat de ce, totuși, e campioană de Grand Slam și una dintre cele mai spectaculoase jucătoare de privit, atunci când loviturile (în frunte cu serviciul) îi merg.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română