Bianca Andreescu reușește să se califice în finala US Open! Bianca vs Serena Williams, într-o finală istorică: primul titlu de Slam sau Slamul 24
Bianca Andreescu, în vârstă de 19 ani, și Serena Williams, în vârstă de aproape 38 de ani, vor juca finala US Open 2019. O finală istorică pentru ambele, din motive diferite.
Bianca a reușit performanța carierei, învingând-o pe Belinda Bencic, 7-6, 7-5, pentru a se califica în prima ei finală de Grand Slam, chiar la debutul la US Open! La rândul ei, Serena a învins-o net pe Elina Svitolina, 6-3, 6-1. Cele două se vor revedea la puțin timp după finala lor Canada, de luna trecută, care a fost terminată prin retragerea Serenei în setul întâi.
Serena Williams câștiga primul ei US Open în 1999. Bianca Andreescu nu era nici născută atunci. Acum va avea șansa de a o înfrunta pe Serena într-un moment în care aceasta caută – din nou – Slamul 24. Va aduce la ora finalei cu cea mai bună jucătoare din istorie o serie de 13 victorii consecutive și sentimentul, pe care începem să-l avem tot mai mulți, că poate câștiga orice meci.
*
Pentru Bianca și Belinda, acesta era cel mai important meci al carierelor lor. Era, totodată, și prima lor întâlnire. Și nivelul de joc a fost pe măsura ocaziei și a potențialului lor; două jucătoare croite pentru meciuri mari, fiecare având sezoane grozave.
A fost un duel între tenisul șampanie al Biancăi și abilitățile excelente ale Belindei de a absorbi forța cu care vine mingea și de a o redirecționa adesea impecabil. În aceste condiții, în primul set au fost puține lucruri care să le separe. Belinda a servit foarte bine, cu procentaje excelente și pe primul, și pe al doilea, și a atacat cu succes serva a doua a Biancăi.
Game-urile mai lungi au fost toate pe serviciul lui Andreescu, dar aceasta are o abilitate extraordinară de a crea puncte grozave atunci când e sub presiunea scorului sau a tabelei. Bianca a salvat multiple mingi de break și a părut că pur și simplu nu se poate îndoi sub greutatea momentului, găsind mereu soluții de a ieși din impas, adesea unele creative. A șasea minge de break salvată a fost și minge de set, dar Andreescu a reușit să ducă setul în tiebreak. Aici, Belinda a resimțit efectele șanselor ratate, într-un set altminteri jucat foarte bine de ea. A început cu dublă greșeală, a rămas rapid în urmă și, în ciuda unui mic reviriment, nu a mai putut reintra în acel tiebreak. Bianca lua primul set, unul de un nivel excelent.
Dar Bencic a făcut o treabă foarte bună menținându-și nivelul ridicat la începutul setului secund, în vreme ce Bianca și-a pierdut intensitatea pentru o vreme. Serviciul ei a început să cedeze, iar Bencic a făcut, în sfârșit, break-ul mult căutat. Curând, ea avea să-l dubleze, conducând cu 4-1 și 5-2. Dar setul nu era gata. Poate o clipă de relaxare a elvețiencei, sau poate aceeași abilitate a lui Andreescu de a-și ridica nivelul la greu. Cert e că Bianca a răspuns fantastic, cu o serie de cinci game-uri care a pus capăt semifinalei. O semifinală care s-a dovedit și cel mai greu test în acest traseu al Biancăi la US Open.
Ambele vor intra în Top 10 de săptămâna viitoare, dar numai una zâmbește azi. Belinda va căuta multe explicații pentru acest eșec – peste care va trebui însă să treacă cumva – în vreme ce Bianca se pregătește de o finală istorică.
*
Serena a dominat-o categoric pe Elina Svitolina, învingând-o în 70 de minute, 6-3, 6-1, într-un meci în care Serena a totalizat 34 de lovituri direct câștigătoare.
Ucraineanca începuse promițător, atacând serviciul secund al Serenei și dictând în câteva schimburi. Dar după ce a salvat câteva mingi de break în game-urile de început, Serena a preluat ferm frâiele meciului, sfârșind prin a-l domina copios, în special în setul secund.
Pentru Svitolina, aici se termină al doilea Grand Slam consecutiv în care a ajuns în semifinală. Ca și la precedentul, ea a pierdut clar semifinala, dar Elina, care va urca pe 3, are motive de optimism pentru felul în care încheie acest an.
Serena Williams a jucat prima ei finală la US Open în 1999. Douăzeci de ani mai târziu, o va juca pe a 10-a la New York. Este o nouă oportunitate pentru Serena de a-și împlini visul câștigării Slamului cu numărul 24; ar însemna egalarea recordului deținut de Margaret Court. Este un obiectiv care i s-a tot arătat Serenei, dar nu s-a lăsat atins: de la revenirea după naștere, revenire petrecută anul trecut, Serena a mai ajuns în alte trei finale de Grand Slam, dar le-a pierdut pe toate, fiind fie surclasată, fie trădată de propriile emoții, fie ambele la un loc.
Jocul ei, tot mai bun în ultimele runde, îi dă motive să spere că de data asta lucrurile vor sta altfel. După demonstrația din primul tur, cu Maria Sharapova, nivelul ei a coborât, dar în ultimele două meciuri Serena a fost impunătoare. Dovadă raportul winners/unforced errors. În primele trei tururi, el a fost de 68/55. În ultimele trei, acest raport e de 97/49.
Recordul Serenei în finalele de Grand Slam este de 23-9. Ea va împlini 38 de ani ceva mai târziu în această lună. Finala US Open a însemnat un moment de mare bucurie, dar și scena a câteva înfrângeri dramatice, în care Serena nu și-a mai putut stăpâni emoțiile, clacând în finalele cu Kim Clijsters, cu Sam Stosur sau cu Naomi Osaka.
Nou în Shop-ul 30-0!
Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉
Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.