Drop Shots: Distracţie în Dubai, bani la Indian Wells şi diferenţa dintre armata mexicană şi cea norvegiană
Camelia Butuligă | 22 februarie 2013Drop Shots: Distracţie în Dubai, bani la Indian Wells şi diferenţa dintre armata mexicană şi cea norvegiană
Ghinion vs noroc
La Dubai, Marion Bartoli a căzut pe tablou lângă Serena Williams. Ghinion. Marion a declarat resemnată: „Nu există niciun moment bun ca să joci cu Serena. Poate la patru dimineaţa, după ce n-a dormit trei zile”. Dar cum în tenis lucrurile se schimbă peste noapte mai brusc decât într-un video „Harlem Shake” (vorbim mai târziu despre asta), Serena s-a retras de la Dubai chiar înaintea începerii turneului din cauza spatelui. Cum nimeni nu se înscrisese pe lista „alternativă”, Marion a progresat frumuşel în sferturi fără să joace turul doi şi şi-a mărit cecul cu 15 000 de dolari. Uite cum un mare ghinion se poate transforma în mare noroc.
Nu acelaşi noroc l-a avut Svetlana Kuznetsova, care a cerut un wild card la Dubai dar a fost refuzată. În loc, organizatorii au preferat să dea wild cardurile tinerelor Laura Robson şi Yulia Putintseva. Sveta a primit totuşi un wild card pentru calificări, dar a pierdut în primul tur pe tabloul principal la Roberta Vinci. Decizia organizatorilor a provocat rumoare, cu atât mai mult cu cât Dubai-ul este a doua reşedinţă pentru Kuznetsova, care se antrenează frecvent acolo. Serena a spus că dacă era în locul Svetei, n-ar fi acceptat să joace calificări: “A câştigat două Grand Slam-uri. Cum se poate ca o jucătoare aşa de bună să nu primească wild card? E cam ciudat.” Kuznetsova a apreciat susţinerea Serenei, dar a ales să ia o poziţie diplomatică: “În situaţia mea, trebuie să trec prin perioada asta mai grea. Trebuie să fiu modestă. Credeţi-mă, e foarte bizar să joc calificări. Am senzaţia că nu pot să mă mobilizez pe teren, mă întreb tot timpul: “Unde sunt? Joc calificări, serios?” Simt că merit un wild card, dar uneori sunt situaţii dificile.”
Caro & Piotr Show
În meciul din primul tur din Dubai contra lui Zheng, Caroline Wozniacki a câştigat primul set cu 6-0 în 20 de minute. Şi Piotr tot a coborât pe teren. Probabil să-i spună că trebuia să câştige în 15 minute? Am auzit atâta poloneză vorbindu-se la Dubai în timpul on-court coaching, că am început să mă gândesc serios la nişte cursuri. Tare aş vrea să înţeleg ce zic Piotr şi antrenorul Agăi. Dar până atunci, noroc cu fanii polonezi de pe internet, care ne mai spun una-alta.
De exemplu, în meciul următor cu Marion Bartoli, Piotr a făcut-o pe Bartoli „mare” într-unul din discursurile sale. Şi nu în sensul de „mare jucătoare”. În acelaşi meci, Wozniacki Sr a primit şi un avertisment pentru coaching. Bineînţeles Piotr a protestat, iar Caro s-a plâns la conferinţa de presă. Mă rog, dincolo de show-ul perechii Caro&Piotr, meciul a fost foarte bun şi Wozniacki a câştigat cu 4-6 6-1 6-4, în două ore şi jumătate, după ce Bartoli a revenit de la 1-5 în decisiv, s-a uitat urât la Piotr şi a mormăit ceva în direcţia lui.
Caroline a jucat totuşi mai curajos, păşind în teren atunci când a contat şi fiind agresivă şi pe rever. Azi în semifinale se va vedea cu altă reprezentantă de clasă a jocului first-strike, Petra Kvitova. H2H este 3-3, dar “Del Petra” (heh) a câştigat ultimele trei confruntări. Abia aştept meciul şi episodul următor din Piotr & Caro Show.
Kvitova a trecut ieri de Aga Radwanska ca un tren de mare viteză pe lângă un personal: 6-2 6-4. După cum zicea un jurnalist, Aga „s-a uitat lung şi a mers mult în meciul acesta”. Radwanska nici nu apuca să termine mişcarea de serviciu că returul deja şuiera pe lângă ea. Schimburile nu erau nici ele cu mult mai diferite. Într-adevăr, de cele mai multe ori, Agăi nu-i rămânea decât să se îndrepte resemnată spre punctul următor, cu acea expresie bosumflată care a făcut-o celebră. Sper ca acest turneu de la Dubai să marcheze începutul revirimentului pentru Kvitova, care n-a avut un 2012 grozav. Victoria contra Agăi a fost prima victorie contra unei jucătoare din top 5 din 2011 încoace.
La activităţi off-court, Caroline, care este şi microbistă şi fană Liverpool, a tras lozul cel mare: l-a întâlnit pe Diego Maradona. Prima întâlnire, după meciul cu Zheng, a fost aşa un succes încât cei doi s-au mai întâlnit odată şi au schimbat cadouri cu autograf: o rachetă pentru Maradona şi un tricou pentru Caro. Maradona nu pierde vremea la Dubai. A fost prezent pe teren şi înaintea meciului Cîrstea-Errani şi s-a fotografiat cu fetele la fileu.
Mie-mi place cum joacă Sorana. Mult. Dar recunosc că mă uit la meciurile ei la fel cum mă uit la meciurile lui Gulbis: cu un amestec stresat de speranţă şi teamă. Iată un dialog care avut loc pe Twitter între un fan şi un blogger de tenis, în timpul meciului pe care Sorana l-a pierdut la Errani în turul doi la Dubai:
“Cîrstea a făcut două winner-e incredibile: două revere în lung de linie, urmate de o dreaptă superbă în cros, care i-a adus break-ul. Când merge, jocul ei este atât de distractiv de urmărit!”
“Da, dar jocul ei merge doar în 47% din situaţii, ceea ce o face un coşmar de urmărit.”
“Yup.”
Alisa Kleybanova plănuieşte o a doua revenire
Alisa Kleybanova, fostă jucătoare de top 20 şi câştigătoare a două titluri WTA, plănuieşte să se reîntoarcă în competiţie la mijlocul acestui an, la doi ani după ce a fost diagnosticată cu cancer limfatic. Kleybanova se antrenează acum în Florida şi a declarat pentru New York Times: „Nu ştiu dacă va dura două, trei sau patru luni, dar sunt sigură că voi începe să concurez până la vară”. Alisa a mai încercat un comeback anul trecut la Miami, unde a primit un wild card şi a câştigat primul tur, dar a realizat că nu era pregătită fizic pentru un calendar plin. Kleybanova are un antrenor român, Iulian Vespan, cu care a început să lucreze în Italia cu mulţi ani în urmă. Acum pe locul 548, Kleybanova nu este sigură dacă va începe cu turnee mari, unde va primi cu siguranţă wild carduri, sau cu turnee mai mici, pentru a-şi testa jocul şi rezistenţa. „La început, mă gândesc să joc şi simplu şi dublu, pentru a avea cât mai multe meciuri”.
În ianuarie, britanicul Ross Hutchins, bun prieten cu Andy Murray, a fost şi el diagnosticat cu aceeaşi formă de cancer. Alisa i-a trimis un mail în care îşi oferea disponibilitatea de a vorbi şi de a-l ajuta în orice fel. Hutchins a declarat că povestea Kleybanovei i-a servit drept inspiraţie şi că plănuieşte să se întoarcă şi el în competiţie la Australian Open anul viitor.
Turneul de la Queens va organiza un meci demonstrativ de dublu după finală, la care vor participa, pe lângă alte vedete, Andy Murray şi Tim Henman. Încasările vor fi donate spitalului unde Hutchins face tratament.
Acapulco, turneu păzit de armată
Din cauza creşterii alarmante a infracţionalităţii în ultimul timp, turneul de la Acapulco a mobilizat un dispozitiv de securitate de 4000 de oameni, precizează tennis.com. Turneul, la care va participa şi Rafael Nadal, este un eveniment ATP/WTA care are loc între 25 februarie-2 martie la Hotel Fairmont Acapulco Princess, pe un stadion cu o capacitate de 7,500 locuri.
Acapulco a fost numit oraşul cel mai periculos din Mexic, din cauza permanentelor războaie dintre cartelurile de droguri. Personalul de pază pentru turneu este de trei ori mai mare decât toată poliţia din Acapulco şi va fi alcătuit, pe lângă angajaţi ai poliţiei, şi din forţe ale armatei.
Situaţia nu mi se pare deloc roz. ATP ar trebui să aleagă mai atent locurile unde se desfăşoară turneele. După dezastrul oraganizatoric de la Sao Paolo, acum o să avem ce, soldaţi cu mitraliere păzindu-i pe jucători la antrenament? În ritmul ăsta, în curând o să avem “Kabul Open” şi “Darfur Trophy” în calendar. Asta în condiţiile în care anul acesta turneele de la Los Angeles şi San Jose, turnee cu tradiţie, bine organizate şi iubite de fani, şi-au închis porţile permanent.
ATP aprobă mărirea premiilor de la Indian Wells
ATP a aprobat până la urmă mărirea premiilor propusă de Indian Wells – $860 000 în plus pentru fete şi băieţi, distribuiţi primelor runde- premiile totale ridicându-se anul acesta la $5,03 milioane. Propunerea IW a fost blocată într-o primă instanţă de Masters-urile europene, care s-au simţit lăsate în urmă. În urma reacţiilor indignate ale jucătorilor şi jurnaliştilor, propunerea s-a votat, dar ATP a precizat în comunicatul oficial că în urma conflictului de la IW se gândeşte la o regulă care se va aplica în viitor turneelor care vor dori să devieze de la reglementările obligatorii privind premiile.
Brad Gilbert a caracterizat toată situaţia ca fiind “o glumă proastă” şi a propus numirea unui singur comisar care să supervizeze diversele organizaţii care guvernează acum tenisul: ATP, WTA şi ITF. De asemenea el a spus că e timpul ca jucătorii să aibă un sindicat. “Sistemul trebuie dărâmat din temelii şi reorganizat. Poate aşa se vor putea elimina nişte reguli care sunt învechite.”
Turneul de la IW a mai primit o veste bună, pe lângă aprobarea măririi premiilor. Primăria oraşului a aprobat planurile de extindere ale complexului plănuită pentru 2014: un stadion 2 de 8000 de locuri, patru noi terenuri de antrenament şi o parcare mai mare. Yup, Masters-urile europene ar face bine să ţină pasul.
Faza zilei
Primul video despre tenis în stil “Harlem Shake”
La fel ca nebunia “Gangnam Style”, o nouă modă face furori acum în lumea virtuală: video-urile “Harlem Shake”. Se pare că Harlem Shake este numele unui dans de prin anii 80 din cartierul Harlem, bineînţeles. Numele a fost folosit de DJ Baauer pentru o piesă compusă în mai 2012. Buun. Până acum, nimic neobişnuit. Numai că armata norvegiană (care are mai mult timp liber decât armata mexicană, obviously) plictisindu-se probabil prin întinderile îngheţate ale tundrei şi neavând mare lucru de făcut în afară de înviorările de dimineaţă şi număratul renilor care trec prin faţa cazărmii, a folosit melodia lui DJ Baauer acum două săptămâni pentru a face următorul video:
După o săptămână, video-ul avea peste 17 milioane de vizionări şi inspirase zeci de alte replici. Acum Youtube este plin de compilaţii Harlem Shake în care cetăţeni din întreaga lume execută mişcări de dans cât mai ciudate, înarmaţi cu tot felul de obiecte, în contexte dintre cele mai variate. Este grozav! În aceste condiţii, fanii tenisului aşteptau cu sufletul la gură un video Harlem Shake pe un teren de tenis. Să avem şi noi faliţii noştri, nu? Şi iată-i, în sfârşit! Mi se pare foarte potrivit că această iniţiativă lăudabilă aparţine Academiei Gorin, unde s-a format unul dintre cei mai amuzanţi jucători din circuit, Dmitri Tursunov.
Statisticile spun lucruri trăznite
- Şase din cele nouă turnee feminine jucate până acum anul acesta au fost câştigate de top 5. În celelalte trei turnee, nu a participat nicio jucătoare din top 5. WTA= stabilitate? Unde-o să ajungem în ritmul ăsta?!
- Ok, statistica asta m-a mai liniştit: marţi, la turneul feminin de la Bogota s-au făcut 103 duble greşeli în cinci meciuri. Pfiu! Iar miercuri, Jelena Jankovic a jucat în primul tur al aceluiaşi turneu unul dintre cele mai proaste, dacă nu cel mai prost meci din cariera ei, contra americancei Julia Cohen. Şi ce este mai prost decât un meci prost? Un meci prost şi lung! JJ a câştigat după 3 ore şi 15 minute, în trei seturi, dar nefericiţii care au avut ghinionul să fie în public vor avea probabil nevoie de terapie ca să depăşească trauma.
- David Goffin, una din revelaţiile anului trecut, a avut un inceput dezamăgitor anul acesta: şase înfrângeri (dintre care patru în primul tur) şi doar două victorii. Statistica ciudată este că ultimele cinci înfrângeri au fost împotriva unor jucători stângaci. Carlos Rodriguez, fostul antrenor al lui Henin şi actualul antrenor al lui Na Li, despre ceea ce în Belgia a ajuns deja să fie numit în presă „Cazul Goffin”: „David trebuie să părăsească Belgia şi să se antreneze în străinătate dacă vrea să progreseze. El este un jucător inteligent, care-şi pune multe întrebări şi după atâtea înfrângeri, e uşor să se instaleze îndoiala. Dar trebuie să ai curaj să ieşi din sistem ca să creşti ca experienţă şi ca nivel fizic. În tenis, e mai bine să accepti în mod pozitiv presiunea unui mediu competitiv decât să devii anesteziat într-un mediu călduţ. David are tot ce-i trebuie pentru a fi un jucător mare, cu condiţia să muncească în direcţia bună.”
- Cine munceşte în mod sigur în “direcţia” bună? Managementul complexului “Melbourne Park”, unde se organizează Australian Open. Cine credeţi că va deţine recordul pentru cele mai multe apariţii pe Rod Laver Arena anul acesta? Nu, nu e vorba nici de Djokovic, nici de Azarenka, ci de formaţia One Direction. Nouă concerte programate pe Rod Laver în turneul lor din 2013. Yeah, yeah, yeeeaaaaah!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română