Andy Murray se întoarce cu bine pe teren. Barty pune presiune pe Osaka. Federer găsește iar una din „acele” victorii
Radu Marina | 20 iunie 2019Înainte de Wimbledon: Andy Murray revine în circuit cu victorie, Federer supraviețuiește cu Tsonga, Naomi Osaka e eliminată la Birmingham, iar Ash Barty poate deveni lider mondial
Revenirea lui Andy Murray în circuit. La șase luni distanță de la ultimul meci oficial, și după o operație suferită la șold, Andy Murray și-a făcut revenirea în circuit cu o victorie într-un meci de dublu, alături de Feliciano Lopez, la Queens. Cei doi i-au învins, 7-6, 6-3, pe columbienii Juan Sebastian Cabal și Robert Farah, favoriții principali ai turneului și echipa care ocupă locul 1 în clasamentul Race în acest moment.
Dincolo însă de acest meci câștigat, în urmă căruia l-am revăzut în câteva ocazii pe acel Murray cu retururi fabuloase, intercepții inteligente și o selecție a loviturilor ieșită din comun, adevărata victorie stă în faptul că Andy e din nou pe un teren de tenis și joacă fără dureri. Asta e cea mai mare bucurie după ziua de azi: recuperarea, fie și doar pentru dublu (momentan), a unui jucător care iubește prea mult acest sport pentru a nu-și mai oferi și alte șanse.
Inițial, la Australian Open, Andy și-a anunțat retragerea din tenis. De fapt, n-a spus-o niciodată cu un aer definitiv; ceea ce spunea Andy atunci e că nu mai poate continua să joace cu acele dureri și că nu vrea să-și compromită și stilul de viață, pentru că nu doar cariera din tenis era afectată, ci și calitatea vieții de zi cu zi. Doar că meciul cu Roberto Bautista Agut din turul doi – un meci fantastic de cinci seturi – și reacțiile ulterioare l-au convins pe Murray să-și mai dea o șansă, în cazul în care mai avea opțiuni la dispoziție. Astfel că, la scurt timp după Melbourne, pe 29 ianuarie, Andy a suferit o intervenție chirurgicală la șold – o reconstrucție a șoldului – o intervenție care în cazul lui Bob Bryan a fost un adevărat succes, el revenind în tenis. Într-o bună măsură, a fost o decizie cu un grad mare de risc:
“Dacă nu mă voi recupera bine după operație, nu voi mai juca. Există o posibilitate mare să nu pot juca după această operație. Îmi doresc să joc, dar nu cu șoldul pe care îl am acum. Această intervenție îmi va îmbunătăți calitatea vieții. Voi avea mai puține dureri, și voi putea face lucruri normale, cum ar fi să mă încalț”, spunea Andy după operație.
La câteva luni după intervenția suferită, recuperarea lui Andy a decurs bine, s-a putut întoarce la antrenamente și, cel mai important, a scăpat de durerile chinuitoare: “Mă simt relaxat. Nu mă așteptăm să fiu în această poziție. Nu știam cum va fi, dar acum e absolut minunat; viața mea s-a schimbat complet față de cum eram înainte. Aștept cu nerăbdare să mă întorc la tenis, dar în același timp nu știu la ce să mă aștept, tocmai de asta nu am mari așteptări. Faptul că sunt din nou pe un teren de tenis, mă simt confortabil și nu mai am dureri e suficient pentru mine”.
Faptul că, în sfârșit, poate juca fără dureri i-a readus și plăcerea de a juca – pe care o pierduse în ultimul an și jumătate din cauza durerilor continue. “În ultimele 18 luni au fost numeroase perioade în care am vrut să mă opresc. Nu mi-am mai dorit să joc. Nu mai simțeam plăcerea de a juca tenis, fie că era vorba de antrenament, meciuri – nici măcar dacă reușeam să câștig nu mă făcea să mă simt mai bine. Acum e frumos, e diferit. Îmi doresc să continui să joc.“
Cât despre obiectivele următoare, Andy rămâne precaut, dar încrezător. “Obiectivul meu este să joc la simplu. Așa îmi doresc și asta vrea să fac. În urmă cu 6-8 săptămâni am discutat cu echipa mea și am decis că cea mai bună variantă pentru a mă testa și a vedea cum mă simt e să joc câteva meciuri la dublu. Vreau să văd cum mă simt într-un astfel de meci, unde evident corpul e mai puțin testat, nu te deplasezi la fel de mult ca într-un meci de simplu, dar tot trebuie să faci mișcări rapide, să ai reacții rapide”, mărturisea Andy, care a anunțat la conferință că va juca alături de Herbert la Wimbledon, în ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai puternice echipe de pe tablou.
Roger Federer supraviețuiește, trece cu bine testul Jo-Wilfried Tsonga. De nouă ori campion la Halle, Federer a găsit, cumva, o cale de a ieși la suprafață într-un meci extraordinar de greu cu Jo-Wilfried Tsonga, care l-a împins serios. A fost una dintre acele numeroase victorii cumva subestimate ale lui Federer, în care elvețianul știe să se folosească de cele mai mici șanse posibile care i se oferă, pentru a câștiga.
Întâi, francezul a întors meciul de la 6-7, 1-3, iar în decisiv a avut șansa de a se desprinde la 4-2. Tsonga a aruncat înspre Federer cu zeci de lovituri de dreapta a căror viteză a atins constant 160 km/h, a fost imperial în repetate rânduri la serviciu și i-a pedepsit elvețianului orice venire nepregătită la fileu, fiind un pericol pe aproape fiecare serviciu al lui Federer. Dar când meciul a intrat în linie dreaptă, Federer a fost genial (vezi cele patru puncte consecutive cu care a reușit break-ul la 5-5), iar Tsonga a clipit (vezi ratarea de la 5-6, deși a avut punctul în mână).
Cu toate astea, trebuie salutat acest tenis bun pe care Tsonga l-a adus azi în fața lui Federer. După doi ani grei, cu o operație suferită la genunchi, o recuperare dificilă și o cădere drastică în clasament (a ieșit, la un moment dat, din top 200), Tsonga se întoarce, treptat, la nivelul cu care ne-a obișnuit. Azi am primit o confirmare importantă din partea lui.
Pentru Federer în schimb, victoria de azi în fața francezului i-a adus a… 17-a (!) calificare în sferturile turneului de la Halle, acolo unde caută titlul cu numărul 10. În următorul tur, Federer îl va întâlni pe Roberto Bautista Agut, pe care-l conduce la întâlnirile directe cu 8-0.
Naomi Osaka e eliminată la Birmingham, Ash Barty îi poate lua locul. Învinsă clar (2-6, 3-6) de Yulia Putintseva, care a bifat prima victorie în fața unui lider mondial din carieră, Naomi Osaka poate fi depășită în clasamentul WTA de Ash Barty, neînvinsă de nouă meciuri.
Lider mondial de peste 20 de săptămâni, Osaka pierde pentru a doua oară la rând în fața Yuliei Putinseva (ultima dată s-a întâmplat la Hobart în 2018, la fel de clar ca și acum), jucătoare care spunea la finalul partidei că a știut din primul moment că pentru a avea o șansă în fața japonezei trebuie să fie foarte solidă de pe baseline, să alerge mult și să dea totul înapoi.
Așadar, cu această înfrângere a lui Naomi, există o posibilitate ca de săptămâna viitoare liderul mondial din circuitul fetelor să se schimbe.
Campioana de la Roland Garros și-a început sezonul de iarbă excelent, cu două victorii clare, fără a pierde set: în primul tur a trecut de Donna Vekic, o altă jucătoare care se descurcă bine pe iarbă, iar astăzi i-a lăsat doar patru game-uri americancei Jennifer Brady. Ca Barty să ajungă lider, ea trebuie să câștige titlul la Birmingham. Drumul până acolo nu-i nici pe departe unul facil: în meciul următor o va avea ca adversară pe Venus Williams, adică o provocare mare pentru absolut orice jucătoare ținând cont de suprafața pe care se dispută meciul.
Venus Williams încă bifează premiere. Ar putea părea greu de crezut că o jucătoare prezentă în circuitul WTA de mai bine de 20 de ani și care a câștigat cam totul în tenis mai poate bifa premiere, însă prezența lui Venus la Birmingham și calificarea ei în sferturi e o noutate pentru ea.
Deși în mod tradițional surorile Williams preferă să nu joace niciun turneu pregătitor înainte de Wimbledon, anul acesta Venus a cerut în ultimul moment un wild card la Birmingham, un turneu la care nu a jucat niciodată. Acesta a fost, de altfel, doar al patrulea turneu WTA pe iarbă din întreaga ei carieră.
La prima prezență la Birmingham, Venus – una dintre cele mai titrate jucătoare din istoria tenisului pe iarbă – confirmă relația extraordinară cu această suprafață: după două victorii categorice (6-3, 6-4 cu Alieksandra Sasnovic; 6-3, 6-2 cu Qiang Wang, favorita 6), ea avansează pentru a treia oară în acest an în sferturile unui turneu WTA, rezultat care o va readuce în top 50 de luni.
Angelique Kerber o oprește, încă o dată, pe Maria Sharapova. Angelique Kerber a ajuns la Mallorca cu gândul de a “obține cât mai multe victorii înainte de Wimbledon”, unde e campioană en-titre – un obiectiv firesc, dat fiind faptul că vine după o accidentare și nu a mai legat două victorii din aprilie, și pe care pare să-l îndeplinească. După un început ezitant de turneu și o victorie chinuită cu Ysaline Bonaventure, azi a fost impecabilă în fața Mariei Sharapova, reușind, probabil, unul dintre cele mai bune meciuri ale ei din acest an.
Kerber, care are acum o serie de nouă meciuri câștigate pe iarbă, a fost mult prea ordonată și exactă în fața unei Sharapova aflată la primul turneu după șase luni de pauză și o operație suferită la umăr. Precum anul trecut la Australian Open, și de data asta Kerber n-a avut nicio emoție cu Maria, obținând a patra victorie consecutivă în fața rusoaicei (5-4 acum la întâlnirile directe): într-un meci în care a cedat doar cinci game-uri, Kerber a făcut doar cinci (!) erori neforțate și 18 lovituri direct câștigătoare, în timp ce Sharapova a avut 31 de erori neforțate și 22 de lovituri direct câștigătoare.
Pentru încă o victorie, Kerber va trebui să treacă de Caroline Garcia, jucătoare care, de asemenea, are în spate câteva victorii bune pe iarbă. Câștigătoare săptămâna trecută la Nottingham, Garcia ajunge la șapte meciuri câștigate consecutive, după ce săptămâna aceasta, la Mallorca, le-a învins pe Victoria Azarenka și pe Paula Badosa.
Vestea proastă a zilei: o nouă accidentare a lui Del Potro. Plus alte evenimente, în brief-ul Social Media
***
Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0! Comandă-l de AICI. Ediție limitată!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română