Federer joacă o a doua finală de Masters la rând, dar va trebui să-i desfacă serviciul lui John Isner ca să câștige iar la Miami
Radu Marina | 30 martie 2019Va fi trofeul cu numărul 101 pentru Federer sau cel cu numărul 15 pentru Isner, campionul en-titre de la Miami. Canadienii învinși de cei doi în semifinale – Shapovalov și Auger-Aliassime – rămân și ei printre marii câștigători ai acestui turneu
După șapte ani de la ultima finală jucată împreună – Indian Wells 2012 –, Roger Federer și John Isner se luptă din nou pentru un titlu Masters – de data asta la Miami, celălalt segment al Sunshine Double. Aceasta este a 50-a finală Masters pe care Federer o joacă – cele mai multe din istorie (Nadal – 49, Djokovic, 47) – și a 5-a pentru Isner.
Drumul celor doi către finala de la Miami (a cincea pentru Federer, a doua pentru Isner) a fost cum nu se poate mai diferit: Federer a revenit la un nivel foarte ridicat, Isner a câștigat în stilu-i caracteristic, cu tiebreak după tiebreak. După sperietura pe care a tras-o în turul doi cu Radu Albot (meci în care s-a văzut dus în decisiv, unde a avut de înfruntat o minge de break la 3-3), Federer a mai pierdut în următoarele patru meciuri doar 25 de game-uri. În timpul ăsta, Isner încă nu a pierdut set, câștigând 9 tiebreak-uri din 10 seturi jucate.
Ambii au avut de trecut în semifinale de cei doi tineri canadieni în mare formă, care au impresionat (și) la acest turneu. John Isner i-a oprit parcursul excelent lui Felix-Auger Aliassime, revenind în ambele seturi de la 3-5, respectiv 2-5 – asta și cu puțin ajutor din partea canadianului și ale sale duble greșeli consecutive, venite exact când a trebuit să servească pentru set. Iar Roger Federer nu i-a dat nicio șansă lui Denis Shapovalov, care a părut copleșit de prezența elvețianului, cel pe care-l consideră idolul său.
Avem, așadar, o finală între doi jucători care, cu mici excepții, au defilat în stilul lor: Federer, atent și expeditiv; Isner, dominant în tiebreak-uri. Dincolo de asta, este o finală între doi dintre cei mai buni jucători de serviciu din lume, lucru care ar putea, la prima vedere, să nu atragă neapărat. Dar plusul ar putea veni de la Federer, care e mai mult decât un simplu posesor al unui super serviciu, fiind capabil să schimbe dinamica meciului prin tot felul ajustări și artificii.
Asta nu înseamnă că lucrurile se vor schimba semnificativ. Serviciul lui Isner e prea redutabil ca bătălia să aibă alte coordonate decât cele obișnuite. Astfel că, vrând-nevrând, vom avea tipul de finală unde balanța ar putea înclina înspre cel care va clipi mai rar, sau deloc. Mai pe șleau, Federer va căuta în permanență o breșă în serviciul lui Big John, iar acesta va căuta să se impună în tiebreak-uri.
De altfel, Roger mărturisea înaintea finalei că în astfel de meciuri se simte ca un portar în fața unui penalty. „Sincer, mie îmi place să mă uit la astfel de jucători, cu un serviciu așa puternic, să văd dacă servesc ași în fiecare secundă. E interesant pentru că e ca o lovitură de departajare în fotbal, doar că se întâmplă în tenis. Eu voi încerca să fiu portarul duminică. Voi face tot ce pot și voi încerca să întorc cât mai multe mingi posibile”.
În acest sens, meciul jucat cu Kevin Anderson în sferturi e de mare ajutor pentru Federer. Cu Anderson, pe care l-a învins categoric (6-0, 6-4), Federer a fost fără cusur la retur, câștigând 40% puncte pe prima servă a sud-africanului și aproape 70% (!) pe a doua. Diferența este că serviciul lui Isner e mult, dar mult mai greu de stăpânit, iar Federer e primul care recunoaște asta. “El (n.a. John Isner) are, cu siguranță, un serviciu pe care pur și simplu nu-l poți citi. Poți doar spera că se vor alinia astrele, că tu vei începe să ghicești unde va alege să servescă, că el va rata câteva servicii, iar în felul acesta îl poți pune în situații mai puțin confortabile din când în când, și în final poate reușești să găsești o cale”, spunea Federer după victoria obținută în fața lui Shapovalov.
În ceea ce-l privește pe Isner, afară de serviciul său extraordinar, finala asta îl găsește neașteptat de încrezător și relaxat. După victoria din semifinale, John a subliniat că nu este deloc susprins că, pentru al doilea an la rând, e în finală la Miami, spunând că el crede că poate câștiga orice turneu pe care-l joacă, știind cât de bine poate servi uneori.
De fapt, asta nu ar trebui să pară chiar surprinzător, și nici finala nu ar trebui să ne sune ca o formalitate pentru Roger, câtuși de puțin. Isner are suficient de multe argumente de partea sa în această finală și pare să se simtă bine cu Federer pe teren: l-a învins în ultimul lor meci oficial (Paris 2015), a avut minge de meci anul trecut la Laver Cup într-un meci absolut electric, se simte bine la Miami, și, cel mai important, 12 din cele 14 titluri ale sale au venit în SUA.
Finala, care va avea loc duminică de la ora 20, ora României, va fi a șaptea întâlnire dintre Federer și Isner (5-2 la întâlnirile directe). Ar putea fi titlul 101 pentru Federer, care va urca de săptămâna viitoare pe locul 4 indiferent de rezultat. Sau trofeul cu numărul 15 pentru Isner, care și-ar putea egala cea mai bună clasare (locul 8), în caz de victorie.
***
NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!
Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România.
Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos, format din trei modele complementare.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română