Federer domină, Nadal reușește să câștige, în ciuda problemelor la genunchi. Fedal în semifinale la Indian Wells!
Radu Marina | 16 martie 2019Dacă Rafa va putea intra pe teren sâmbătă seara, avem din nou Fedal. Roger Federer și Rafael Nadal se vor întâlni, în semifinalele turneului de la Indian Wells, pentru a 39-a oară într-un meci oficial. Nadal îl conduce pe Federer, 23-15, însă elvețianul a câștigat ultimele cinci partide. Acesta va fi al patrulea lor meci la turneul american (2-1 pentru Federer) și primul din 2017 încoace (Shanghai).
Milos Raonic – Dominic Thiem e cealaltă semifinală.
Roger Federer și Rafael Nadal se vor confrunta în semifinalele Indian Wells, a 39-a întâlnire a celor mai titrați jucători din istoria tenisului.
Federer a trecut, 6-4, 6-4, de Hubert Hurkacz, iar Rafael Nadal a avut de muncit cu Karen Khachanov, 7-6, 7-6, după o minge de set salvată în setul doi. Partidele au fost cum nu se poate mai diferite: Federer a obținut o victorie de rutină pentru a 12-a semifinală la Indian Wells. Nadal a trăit periculos: pe lângă un adversar inspirat, spaniolul s-a mai confruntat și cu o problemă la genunchiul drept, pentru care a și cerut intervenția fizioterapetului de două ori.
Contra unui adversar cu care nu s-a mai întâlnit până acum, Federer s-a ajutat suficient de mult de armele sale principale: serviciul și returul. Nu i-a fost ușor, cum bine a spus și el la finalul meciului, dând creditul cuvenit polonezului, dar a făcut totul corect, astfel încât meciul să nu stea nicio secundă sub semnul întrebării. Federer a avut prea multe soluții pentru jocul promițător, încă nefinisat al polonezului. Deși Hurkacz are un tenis complet, cu destule arme importante, selecția loviturilor i-a jucat feste, făcându-l de multe ori să joace cu teamă și fără prea multă convingere. Iar într-un meci cu un Federer aflat în zi bună cu serviciul și cu returul, o astfel de reținere atârnă greu.
Practic, aici s-a jucat meciul. Hurkacz nu s-a putut atinge de serviciul elvețianului, care a pierdut doar cinci puncte cu prima servă în tot meciul. La retur a fost suficient ca Roger să pluseze în câte un game pe set pentru a-și lua break-ul și să sprinteze către o altă victorie de rutină. De notat: Federer a câștigat 38 din cele 39 de game-uri de serviciu din turneu – singurul jucător care i-a făcut un break a fost Peter Gojowczyk, în turul doi.
Evident, a contat și că polonezului îi lipsește cu desăvârșire experiența marilor meciuri. Herbert a jucat până anul acesta (inclusiv) în mare măsură doar turnee challenger, și are nevoie de timp pentru a se acomoda cu atmosfera acestor meciuri și cu adversari de top. Indian Wells i-a adus cel mai notabil rezultat al carierei, dar și această partidă cu Federer, o experiență care ajută mult. Vom mai auzi despre el de-acum încolo.
La Nadal, în schimb, lucrurile n-au fost atât de simple. Adversarul a fost, firește, de alt calibru, însă și de data asta, Rafa a găsit o cale de a respinge atacurile rusului, reușind a șasea victorie din tot atâtea meciuri în fața lui Karen.
Ca și la ultimul lor meci, cel de la US Open, și acum, partida a avut aceeași dinamică: intensă, spectaculoasă, calitativă. Și cu același deznodământ. Khachanov face meciuri foarte bune, dar nu poate schimba (deocamdată) deznodământul meciurilor cu Rafa. Principala lui calitate este și principala lui problemă într-un astfel de matchup: dacă rusul nu reușește să facă diferența cu forehand-ul din 2-4 lovituri, iar raliul se prelungește, atunci lovitura sa de bază își pierde din siguranță, precizie și viteză. Un exemplu: în primul set a câștigat 27 de puncte atunci când raliul a avut sub 5 lovituri; Nadal doar 16. Provocarea pentru Karen într-un meci cu Nadal este, așadar, de a scurta punctele pe o perioada îndelungată de timp, ceea ce e greu de susținut când ai în față cel mai bun jucător defensiv din lume.
Apoi, pentru Khachanov mai apere o dificultate: modul în care își dozează efortul. Un alt adversar i-ar mai permite momente de respiro, pe când cu Nadal trebuie să exceleze cap-coadă pentru a avea o șansă. Lucrul acesta nu are cum să nu lase urme: atât fizic, pentru că e complicat să aplici constant un tenis atât de agresiv, cât și mental, fiind greu să investești atât de multe și să dai totul în fiecare punct. Așa se explică, poate, și acele greșeli ușoare în ambele tiebreak-uri, care l-au costat scump, dar și momentele de derută, în care părea că nu mai poate susține ritmul.
Cu mici excepții, Kachanov a făcut un meci foarte bun. A condus cu break în primul set, a salvat într-un mod impresionant patru mingi de set (la 4-5 în primul set), a avut o minge de set la 5-4 în setul doi. Și totuși, nici de data asta n-a fost suficient.
Asta ne dă o idee despre cât de valoros e Nadal – dacă mai avea cineva nevoie de vreo astfel de confirmare. Pentru rus trebuie să fie foarte frustrant să joci atât de bine (cifrele lui Karen sunt impresionante la toate capitolele) și, totuși, să nu fie suficient măcar pentru a duce meciul într-un decisiv. Dar Nadal rămâne Nadal. Cu probleme de sănătate sau fără, atitudinea lui e aceeași: va da totul, va căuta soluții, va refuza să se dea bătut.
Va avea nevoie de toate astea și sâmbătă seara, în semifinala cu Federer. De altfel, apariția accidentării la genunchi pentru Nadal schimbă complet datele problemei pentru această partidă așteptată de toată lumea. Nu a părut a fi ceva trecător. După prima intervenție a fizioterapeutului, viteza spaniolului la serviciu a scăzut drastic și el a schimbat complet strategia; a încercat să închidă punctele extrem de rapid, maxim 2-3 lovituri, semn că își dorea să stea pe teren cât mai puțin posibil. La conferința de presă, Rafa a declarat că nu garanteză nimic, nu știe ce se va întâmpla mâine și cum se va trezi, dar speră să poată juca.
În speranța că lucrurile vor merge bine pentru spaniol, ce e de subliniat despre această a 39-a întâlnire dintre Rafa și Roger este va fi primul lor meci de la Shanghai 2017 încoace, adică cea mai lungă pauză (517 zile) pe care ei au avut-o între meciuri. De asemenea, Nadal va încerca să oprească seria de cinci victorii la rând a lui Federer, o situație în care n-a mai fost până acum în îndelungata lor rivalitate.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română