Power rankings februarie: schimbări spectaculoase în ordinea celor mai în formă jucători din lume
Treizecizero | 4 martie 2019Clasamentele oficiale tind să rămână un pic în urmă când vine vorba despre forma reală a unui jucător. Rubrica noastră îi pune în ordine pe cei mai în formă jucători ai momentului, dincolo de ce spun clasamentele oficiale.
A doua ediție a Power Rankings, ale cărei reguli prea puțin formale le-am explicat în articolul introductiv. Pe scurt, ordonăm jucătorii ținând mai puțin cont de clasament și mai mult de forma de moment a acestora, dar și de ce citim noi, dincolo de rezultate, din evoluțiile și aparițiile lor.
Să vedem ordinea din februarie:
Circuitul masculin
10. Stanislas Wawrinka
(Clasament ATP: 38, Clasament Race: 16. Bilanț în februarie: 6-3. Highlight: finala de la Rotterdam. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
Poate că erau alți jucători chiar mai merituoși, cu rezultate ceva mai bune în februarie, care au câștigat turnee, care ar fi trebuit să prindă un loc în Top 10 în detrimentul lui Stan. Djere a impresionat pe zgura sud-americană, câștigând un titlu de 500, Cecchinato, Tsonga sau Albot au cucerit și ei titluri în februarie. Dar mergem cu Stan Wawrinka pe locul 9, mai mult ca un feeling despre o primăvară în care Stan, din ce în ce mai sănătos, va fi iar un factor.
9. Kei Nishikori
(Clasament ATP: 7, Clasament Race: 4. Bilanț în februarie: 5-1. Highlight: semifinala de la Rotterdam. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 5)
Kei nu a rupt gura târgului în februarie, dar nici nu și-a pierdut cu mult nivelul arătat în ianuarie. Doar un Wawrinka inspirat l-a oprit pe japonez din drumul către finala de la Rotterdam. Va fi interesant ce poate obține Nishikori din Dubla Soarelui, dar indiferent de asta, el va rămâne un nume important în sezonul de zgură.
8. Alexander Zverev
(Clasament ATP: 3, Clasament Race: 15. Bilanț în februarie: 6-1. Highlight: finala de la Acapulco. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
După un ianuarie mediu, Sascha a revenit la un nivel ceva mai bun, curățându-și ca un veteran partea de tablou la Acapulco (notabilă victoria eficientă cu De Minaur, peste care Zverev o să mai tot dea în viitor), până a dat de un jucător într-o formă mai bună. Nimic rușinos în acel eșec cu Nick, iar Zverev are de prins pești mai mari în acest sezon, începând, de ce nu, chiar cu Indian Wells.
7. Nick Kyrgios
(Clasament ATP: 31, Clasament Race: 12. Bilanț în februarie: 6-1. Highlight: titlul de la Acapulco. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
Într-adevăr, trei dintre victoriile lui Nick de la Acapulco s-au consemnat, de facto, în luna martie, dar o să luăm în calcul pentru acest top deznodământul final al turneului de la Acapulco, deoarece a început în februarie.
Așadar, știm acum de ce e nevoie ca Nick să producă tenisul lui cel mai bun: o tragere la sorți infernală și îmbrățișarea atitudinii de eu împotriva tuturor. Va putea să facă asta și într-un Slam, într-o bună zi? Ei bine, la Acapulco a contrazis teoriile celor de pe margine, întărind fiecare rezultat important cu un altul: după victoria cu Nadal, s-a spus că n-o să treacă și de Wawrinka. Dar a făcut-o, apoi a rezistat și cu Isner, într-un meci cu un grad diferit de dificultate. Și, peste toate, a câștigat finala, ajustând excelent tactic. Și nu, nu e un succes mic. Trebuie să încetăm să desconsiderăm turneele care nu-s Grand Slam sau Masters. Înainte să câștige 20 de titluri de Slam, Federer a câștigat turnee mici. Toate au un rost.
6. Daniil Medvedev
(Clasament ATP: 14, Clasament Race: 6. Bilanț în februarie: 8-2. Highlight: titlul de la Sofia. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
Medvedev părea să nu mai știe să piardă la un moment dat, câștigând primele opt meciuri ale lunii februarie, până când Monfils a reușit să-l întoarcă în semifinale la Rotterdam. Apoi rusul a fost prins din urmă de oboseală la Dubai, unde a cedat surprinzător cu Berankis, dar să ne așteptăm la un an cu multe victorii pentru Medvedev, în special în turneele mici și medii. De văzut când își va face Daniil mișcarea într-un turneu mare. Altfel, tot mai dese comparațiile între el și un anume … Gilles Simon, Medvedev fiind perceput de mai mulți cunoscători drept o versiune îmbunătățită a francezului, plus serviciu. Are un pic sens, dacă ne gândim la cum anume a încercat Medvedev să-l joace pe Djokovic la Australian Open, unde foarte probabil a fost jucătorul care i-a opus cea mai dârză rezistență sârbului.
5. Rafael Nadal
(Clasament ATP: 2, Clasament Race: 3. Bilanț în februarie: 1-1. Highlight: turul 2 la Acapulco. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 2)
Rafa a pierdut un meci cu Kyrgios pe care ar fi trebuit, probabil, să nu-l scape din mână și pe care l-ar fi câștigat, probabil, în opt cazuri din zece. Dar nu-s multe regrete pentru spaniol, ci eventual o motivație suplimentară. Urmează Indian Wells, unul dintre turneele lui de hard preferate, iar zgura e la o lună și-un pic distanță.
4. Gael Monfils
(Clasament ATP: 19, Clasament Race: 5. Bilanț în februarie: 11-2. Highlight: titlul de la Rotterdam. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
Suntem pregătiți pentru o lume în care Gael Monfils este … constant? E încă devreme de tras concluzii, dar să fi venit vremea în care Gael s-a decis să nu mai lase timpul să treacă degeaba? Februarie așa a arătat pentru el. După ce a pierdut în semifinale la Sofia cu Medvedev, a găsit soluția pentru jocul rusului la Rotterdam, mergând apoi până la capăt pentru unul dintre rarele titluri ale carierei lui (rare, raportat la numărul de finale). Apoi a continuat cu același nivel excelent și la Dubai, unde i-a lipsit foarte puțin să-l bată iar pe Tsitsipas și să joace încă o finală.
3. Stefanos Tsitsipas
(Clasament ATP: 10, Clasament Race: 2. Bilanț în februarie: 9-3. Highlight: titlul de la Marseille. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 3)
Stefanos a gestionat bine mahmureala inevitabilă de după semifinala Australian Open. În primele două turnee, jocul, dar mai ales mindsetul lui n-au fost unde trebuia, motiv pentru care a ieșit din al doilea meci la Sofia și din primul tur la Rotterdam. S-a îndreptat repede, câștigând fără set pierdut titlul la Marseille. Apoi a ajuns în a doua finală în tot atâtea săptămâni, după victorii în meciuri grele cu talentatul Hurkacz (alt nume care se insinuează pe lista celor care promit) și cu Monfils. N-a mai avut suficient joc cât să-i strice planurile lui Federer în finală, dar una peste alta, extraordinar început de an pentru grec.
2. Roger Federer
(Clasament ATP: 4, Clasament Race: 9. Bilanț în februarie: 5-0. Highlight: titlul de la Dubai. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 6)
Începutul de la Dubai n-a fost tocmai convingător pentru Federer, care a părut ezitant în duelul cu două dintre victimele sale preferate, Kohlschreiber și Verdasco. În ambele cazuri și-a curățat nivelul cât să treacă de decisiv, apoi a găsit o viteză în plus pentru meciurile cu lupii tineri Coric și Tsitsipas, în fața cărora a fost extra-motivat și de conturile rămase neîncheiate. Una peste alta, un turneu câștigat profesionist de Federer, care a rezolvat cu ocazia asta și presiunea simbolico-mediatică a titlului 100.
Dincolo de cifra rotundă și de semnificațiile ei care, mai mult ca sigur, ne scapă în clipa asta (să ne întoarcem la discuție în vreo 4-5 ani), ce se vede pe teren la acest moment e un Federer mai bun decât în finalul sezonului trecut și ceva mai jos, dar nu cu foarte mult, față de perioada ianuarie-martie a anului anterior. Ce înseamnă asta pentru șansele lui în cele ce urmează? La Indian Wells, unde a jucat mereu foarte bine, nu poate fi exclus dintre primii doi favoriți la titlu. Bonus pentru cei care-și fac vacanțele la Madrid în preajma turneului, Federer a anunțat între timp atât confirmarea unui turneu în plus pe zgură, cât și că va mai juca și în 2020.
1. Novak Djokovic
(Clasament ATP: 1, Clasament Race: 1. Bilanț în februarie: 0-0. Highlight: – Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 1)
Djokovic n-a jucat nimic în februarie și nu s-a evidențiat decât prin odihnă și printr-un nou premiu Laureus. Dar asta n-o să-l împiedice să-și păstreze locul în clasamentul nostru, de unde n-o să coboare decât dacă vor fi motive temeinice.
Circuitul feminin
10. Sofia Kenin
(Clasamentul WTA: 33. Clasamentul Race: 14. Bilanț în februarie: 6-3. Highlight: finala Acapulco. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: mențiune)
Alison Van Uytvank, Dayana Yastremska sau Yafan Wang au câștigat titluri, dar am premiat consistența Sofiei Kenin, care a confirmat în februarie rezultatele excelente din debutul sezonului. Kenin le-a bătut pe Kasatkina, Azarenka sau Bianca Andreescu și a jucat a doua finală a ei a anului.
9. Su Wei Hsieh
(Clasamentul WTA: 27. Clasamentul Race: 11. Bilanț în februarie: 5-2. Highlight: semifinale Dubai. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
Su-Wei a fost de multe ori un ghimpe în coastele numelor importante cu stilul ei atât de incomod, dar în februarie a reușit să ajungă pentru prima dată în semifinalele unui turneu Premier 5. Pentru asta, le-a bătut pe Sevastova, Kerber și Pliskova la Dubai, înainte de a ceda foarte greu cu Kvitova. Cu Pliskova am avut peak-Hsieh: un prim set impecabil, un colaps care i-a trădat anii petrecuți cu un clasament mai puțin grozav, urmat de o revenire incredibilă, de la 1-5 în decisiv.
8. Karolina Pliskova
(Clasamentul WTA: 5. Clasamentul Race: 3. Bilanț în februarie: 3-2. Highlight: sfert Dubai. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 3)
După startul superb de sezon, Karolina a mai pierdut din viteză în februarie, odată cu reîntâlnirea cu eterna ei problemă, Simona Halep. Deși a sărit peste Doha, resursele ei fizice au părut puține în Dubai, unde meciurle grele cu Cibulkova și Riske au secat-o de puteri și de răbdare.
7. Kiki Bertens
(Clasamentul WTA: 7. Clasamentul Race: 6. Bilanț în februarie: 2-2 Highlight: sfert Doha. Poziționare în Power Ranking Ianuarie -)
Kiki a câștigat în februarie la St.Petersburg, un turneu început însă în ianuarie, după publicarea precedentei ediții a topului, așa că o recompensăm în această ediție, deși am spus că rezultatele unui turneu se socotesc în luna în care acesta a început.
6. Naomi Osaka
(Clasamentul WTA: 1. Clasamentul Race: 2. Bilanț în februarie: 0-1 Highlight: – Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 1)
Pe Naomi a lovit-o, în cele din urmă, efectul Primului Slam, dar abia după ce l-a câștigat pe al doilea. Meciul ei de la Dubai cu Kiki Mladenovic a fost un dezastru care aștepta să se întâmple, dezastru înlesnit de mai mulți factori (despărțirea de antrenor, presiunea noilor așteptări, atenția tot mai mare pe ea). Rezultatul a avut mai puțin de a face cu numele oponentei, cât cu liniștea din mintea lui Naomi. Dar am văzut cum a reacționat ea după precentul meci în care atitudinea ei a lăsat poate de dorit, cel cu Tsurenko, de la Brisbane. Așadar, am văzut prea puțin tenis cu Naomi ca să o suspectăm că nivelul ei s-a dus. Mai degrabă, s-a ascuns în februarie. În martie însă, Osaka, acum cu un nou antrenor, va avea treabă serioasă, urmând să se înfrunte cu o nouă situație în premieră: apărarea unui titlu foarte important.
5. Elina Svitolina
(Clasamentul WTA: 6. Clasamentul Race: 5. Bilanț în februarie: 5-2 Highlight: semifinale Dubai, Doha. Poziționare în Power Ranking Ianuarie -)
Elina a fost solidă în februarie, dar nimic mai mult. A câștigat meciurile pe care trebuia să le câștige, dar l-a pierdut pe cel mai important, cel cu Simona Halep, apoi văzându-se învinsă de mai inspirata Belinda Bencic, ocazie cu care încercarea Svitolinei de a câștiga trei titluri consecutive în Dubai s-a văzut oprită. Totuși, în creștere față de ianuarie.
4. Elise Mertens
(Clasamentul WTA: 16. Clasamentul Race: 10. Bilanț în februarie: 5-3 Highlight: titlu Doha. Poziționare în Power Ranking Ianuarie -)
Să-i dăm lui Elise ce-i al lui Elise. La Doha le-a învins succesiv pe Siniakova, Kr. Pliskova, Bertens, Kerber și a avut suficiente resurse pe linia de sosire ca să profite de faptul că Simona Halep n-a mai avut suficiente resurse pe linia de sosire. Cel mai important titlu al carierei pentru Mertens.
3. Petra Kvitova
(Clasamentul WTA: 3. Clasamentul Race: 1. Bilanț în februarie: 4-1 Highlight: finală Dubai. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 2)
După ce și-a tras sufletul pentru efortul depus în ianuarie, Petra a revenit la același nivel, ajungând într-o nouă finală, a treia deja a anului. O rară înfrângere pentru ea într-un meci cu trofeul pe masă nu-i scade cu mult din merite. Petra are acum oportunitatea de a ataca, în sfârșit, locul 1. Va avea nevoie însă de rezultate solide la Indian Wells și Miami, turnee la care nu a excelat în general.
2. Simona Halep
(Clasamentul WTA: 2. Clasamentul Race: 8. Bilanț în februarie: 7-2 Highlight: finală Doha. Poziționare în Power Ranking Ianuarie: 6)
Dacă locul 6 atribuit în acest clasament Simonei în februarie a părut prea sus pentru „doar” o optime de Slam, luna februarie a arătat că tenisul Simonei este, de fapt, printre cele mai bune din lume la acest moment. Efortul depus între Ostrava – Doha – Dubai a fost excelent cât să o readucă pe Simona la tensiunea circuitului și la un fitness de meci necesar pentru marile turnee. Fix la timp, pentru că o așteaptă o primăvară-vară super încărcată.
1. Belinda Bencic
(Clasamentul WTA: 23. Clasamentul Race: 4. Bilanț în februarie: 8-0 Highlight: titlu Dubai. Poziționare în Power Ranking Ianuarie – )
E impresionant că Belinda s-a întors la cel mai înalt nivel în același mod în care intrase: câștigând un titlu important cu patru victorii contra unor jucătoare de Top 10. La Dubai, Belinda le-a învins pe Sabalenka, Simona Halep, Svitolina și Kvitova în patru zile consecutive, iar tenisul ei a fost foarte, foarte bun și convingător, ea meritând cu siguranță titlul de jucătoarea lunii. E un tenis suficient de bun cât s-o aducă și pe ea în ecuația pentru Slamuri? Dacă e sănătoasă, nu-s motive să nu se întâmple asta.
***
Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!
Comandă-ți „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍
Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.
Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română