Cu Venus, Simona Halep și-a arătat cea mai pură versiune a jocului ei. Cu Serena va avea nevoie de el și de ceva în plus
Camelia Butuligă | 19 ianuarie 2019Am ajuns în optimi nesperat într-un fel, după ce Simona a făcut niște eforturi demne de orgoliul unei adevărate campioane în primele două tururi. Azi a trecut de o altă campioană în manieră decisivă. În turul următor o va întâlni pe cea mai mare campioană din tenisul feminin al ultimelor două decenii. Nu are nimic de pierdut și totul de câștigat.
Dacă m-ar întreba cineva despre jocul Simonei Halep, i-aș da exemplu acest meci din turul trei al Australian Open contra lui Venus: este cea mai pură versiune a sa. Fluidă, combinativă, presantă și îndrăzneață, Simona strălucește când joacă cu adversare cu stil diferit de al său. Fete care dau mai plat și mai tare (dar nu așa tare încât să-i arunce racheta din mână) și al căror atu nu este deplasarea. Așa se explică rezultatele bune pe care le reușește constant contra jucătoarelor ca Venus, Pliskova sau Keys. Slăbiciunile lor se suprapun peste punctele forte ale Simonei: serviciul le este neutralizat de retur, în schimburi le este expusă deplasarea, iar insistența cu care sunt obligate să lovească mai multe mingi decât sunt obișnuite le stoarce fizic.
Aceasta a fost structura pe care Simona și-a construit tactica azi. Doar într-un singur game pe propriul serviciu a reușit Venus să nu aibă de apărat mingi de break. 10 break points a adunat Simona tot meciul, concretizând 5. Presiunea pe care a pus-o încă de la retur a dat roade, forțând-o pe Venus să riște încercând să scurteze schimburile. Astfel, Williams a adunat 33 de greșeli neforțate, față de 12 ale Simonei.
Suntem obișnuiți ca Simona să fie zgârcită cu neforțatele, dar statistica pe loviturile direct câștigătoare ne surprinde plăcut: 24 Venus, 21 Simona. Halep nu a jucat la așteptare, ținând mingea în joc până la greșeala adversarei, ci a construit activ, deschizând terenul, scoțând-o pe Venus din dispozitiv și atacând decisiv cu lungul de linie. E genul de tenis cu care a atras atenția specialiștilor când a explodat în 2013: dinamic și impetuos, împletind cu dezinvoltură firele meciului și jonglând cu mingea, terenul și adversara.
https://twitter.com/Camelia30_0/status/1086550386859749377
https://twitter.com/Camelia30_0/status/1086555095939076096
Simona: "Încerc să rămân concentrată și să dau totul in meciul cu Serena. Ambele sunt mari campioane. Sunt bucuroasa sa fiu în această poziție."
— Camelia30-0 (@Camelia30_0) January 19, 2019
Pe lângă armele tradiționale (retur, deplasare, lungul de linie), Halep a debutat la acest Australian Open cu un serviciu reinventat. Apăsat (cel la T), diabolic (cel cu exteriorul) și variat (al doilea), serviciul Simonei a furnizat fundația pe care jocul ei a putut să combine. Azi a avut 69% prime servicii intrate, 67% și 63% puncte câștigate cu primul, respectiv al doilea. Pe al doilea a avut procentaj de două ori mai bun decât Venus! Da, e bine când Simona își câștigă game-urile pe serviciu cu … serviciul.
https://twitter.com/RamonaToderas/status/1086543527998377984?s=19
Ce mă impresionează în plus față de eficiența serviciului este curajul său. Serviciul era pentru ea cea mai vulnerabilă lovitura sub presiune și în trecut Simona nu se remarca prin soliditatea acestei lovituri în momentele grele. Nu mai e cazul. Azi a servit bine mai ales sub presiune: la scoruri ca 30 egal sau când a avut mingi de break de apărat, sau când a trebuit să închidă game-ul cu Venus suflându-i în ceafă.
Va avea nevoie de acest serviciu îndrăzneț și ingenios contra Serenei, care este mult mai bună la retur decât sora sa. Serena va fi chitită să încheie repede schimburile, după cum a menționat și Patrick Mouratoglou azi, într-un mic preview tactic făcut la Eurosport. Fizic și ca deplasare Simona îi este superioară, deci Serena nu va avea nici un interes să se lase atrasă în schimburi.
Mouratoglou despre tactica Serenei contra Simonei: "Simona anticipează foarte bine, deschide terenul cu unghiuri și apoi concluzionează în lung de linie. Trebuie să atacam serviciul doi și să scurtam schimburile."
— Camelia30-0 (@Camelia30_0) January 19, 2019
E ușor ireal că vorbim despre meciul cu Serena, nu-i așa? În preview-ul comun pentru Australian Open, și eu, și Radu și Adrian am pus meciul Simona-Serena la dorințe, dar nu pot să spun că nu sunt surprinsă că se întâmplă cu adevărat, mai ales după cum a arătat tabloul pe partea aceea. Spoiler alert, pentru cei care au deschis mai târziu internetul: a fost un coșmar (1, 2). Dar după ce a strâns din dinți în primele două tururi și a scos două victorii din piatră seacă, iat-o pe Simona prezentă în optimi contra Serenei. Serena, care a dominat până acum, nepierzând mai mult de două game-uri pe set și stând pe teren minimal – e adevărat, nici n-a dat peste adversare care s-o pună la încercare (Maria, Bouchard, Yastremska).
Aș zice că Simona a intrat în acest AO jucând la 30% din capacitate, iar după aceste trei meciuri este undeva la 85%. Dar ca s-o bată pe Serena, are nevoie de cel puțin 100%. Williams urmărește recordul de 24 de Slamuri al lui Margaret Court – fiecare Slam contează, iar AO și Wimbledon rămân cele mai propice Slamuri pentru ea, deci nu se va da deoparte cu una, cu două. Are slăbiciuni totuși, jocul ei nu este la un nivel invincibil, dar Serena poate să câștige doar cu serviciul și returul, a făcut-o de atâtea ori. Simona va trebui să servească și să returneze în continuare la un nivel excepțional, iar în schimburi să încerce să o testeze pe Serena la nivel fizic.
Meciurile lor au fost mai toate legendare prin prisma spectacolului, și probabil și acesta va fi la fel. Am ajuns aici nesperat într-un fel, după ce Simona a făcut niște eforturi demne de orgoliul unei adevărate campioane în primele două tururi. Azi a trecut de o altă campioană în manieră decisivă. În turul următor o va întâlni pe cea mai mare campioană din tenisul feminin al ultimelor două decenii. Nu are nimic de pierdut și totul de câștigat.
Companiile românești ar face bine să ofere 2 ore de pauză angajaților luni, de la 10 dimineața 🙂
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 19, 2019
Schimbare de nuanță evidentă în abordarea Simonei în ce privește o întâlnire cu Serena https://t.co/r0Z6WoLsok
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 19, 2019
***
Noi așa o să fim îmbrăcați de Australian Open! 😍😍
Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit. Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română