După două zile pline de șocuri, am ajuns în sferturi! Cine a rămas în picioare și la ce să ne așteptăm pe tabloul masculin
Camelia Butuligă | 24 ianuarie 2017Iată-ne în a doua săptămână a Australian Open, cu sferturile de finală decise, și cu primii doi favoriți, Andy Murray și Novak Djokovic, eliminați din turneu. Ne uităm la cine-a rămas pe tabloul masculin și în ce stare.
Deși șase din primii opt capi de serie au ieșit deja, sferturile masculine nu sunt deloc pârjolite. Asta din cauză că Federer și Nadal sunt clasificați mai jos decât ne-am obișnuit (17, respectiv 9), după problemele lor din 2016. În afară de Mischa Zverev, toți ceilalți jucători din sferturi sunt capi de serie, cu Federer cel mai jos clasat dintre ei (ha). În ciuda ieșirii lui Novak și Andy, nu am senzația că sferturile sunt slabe calitativ. Să vedem de ce.
Azi s-au jucat optimile din partea inferioară a tabloului; să aruncăm o privire asupra meciurilor și cine-a ieșit învingător. Rafa Nadal a trecut în patru seturi de Gael Monfils; e un progres, cel puțin n-au fost din nou cinci seturi ca la Zverev. Apoi, Gael s-a îmbunătățit de anul trecut și erau șanse să facă o surpriză. La câte s-au întâmplat până acum la Melbourne, nimeni nu cred că se mai simte în siguranță. Cred că acest lucru a sporit vigilența celor care au avut norocul să nu iasă. Nadal și Federer, mai ales, cred că sunt ultra conștienți de ce oportunitate li s-a deschis prin ieșirea lui Djokovic și Murray și sunt în alertă maximă. De asemenea, faptul că au fost testați zdravăn și au ieșit teferi la liman sigur le-a dat în plus încredere că pot avea șanse la titlu. Cine-ar fi crezut la începutul anului?
Monfils este un shotmaker și un atlet excepțional, dar problema sa rămâne în continuare constanța, concentrarea și sănătatea (azi a cerut o pauză medicală chiar la începutul meciului). A avut o perioadă de joc bun în setul trei, pe care l-a și câștigat, și un break în față în al patrulea, dar nu degeaba i-am lăudat lui Nadal instinctul nemilos: șansa de a termina meciul în patru seturi l-a animat, și-a luat breakul înapoi și apoi a sprintat spre linia de sosire.
Adversarul lui Rafa din sferturi va fi mai problematic decât Gael, cel puțin în teorie: favoritul 3, Milos Raonic, într-o reeditare a sferturilor de la Brisbane, unde Rafa a pierdut în trei seturi. Scorul întâlnirilor directe este 6-2 pentru Nadal, dar asta e mai puțin relevant decât acest meci recent de la Brisbane, pe o suprafață identică cu cea de la Melbourne, unde Nadal nu a putut să consolideze un prim set câștigat. Rafa va trebui să returneze foarte bine pentru a pune ceva indoieli în serviciul lui Milos și apoi va trebui să alerge și să paseze dumnezeiește. Faptul că se joacă 3 din 5 va conta mult, și cred că-l va avantaja pe Nadal, un expert al anduranței fizice și psihice. Milos nu-și va permite să aibă prea multe căderi de joc (ca cea din setul doi contra lui Bautista-Agut), pentru că Nadal este expert în a pedepsi și a capitaliza de pe urma bâlbăielilor adversarilor. Aș spune că Raonic pleacă cu prima șansă, dar nu cu mult peste șansa unui Rafa reîncărcat, după ce a ajuns prima dată în sferturi la un Slam după 20 de luni de absență. Canadianul va trebui să execute fără ezitare, altfel riscă să fie târât într-un meci fizic, și cu cât se va lungi lupta, cu atât vor crește șansele lui Nadal.
Ulltimul sfert din partea de jos a tabloului îi opune pe Grigor Dimitrov și David Goffin, care și-au câștigat până acum cuminți meciurile, la adăpostul zarvei create de ieșirile primilor doi favoriți și a meciurilor epice făcute de Federer și Nadal. Azi au câștigat amândoi în patru seturi după ce-au pierdut primul set. Goffin l-a scos pe Thiem, iar Dimitrov, pe un Istomin obosit în sfârșit după cele 14 seturi jucate în primele trei tururi. David s-a chinuit cinci seturi în primul tur cu tânăra speranță americană Reilly Opelka, dar apoi a trecut în minim de seturi de Stepanek și Karlovic. Dimitrov a mai pierdut un set doar în turul doi contra coreeanului Chung, iar în turul trei l-a expediat destul de rapid pe Gasquet. Cei doi sunt parteneri de antrenament destul de frecvenți, deci își cunosc stilurile de joc bine. ”În ultimul timp a început să servească foarte bine”, l-a evaluat Grigor pe David. ”Este de asemenea un jucător defensiv foarte bun, se mișcă bine pe tot terenul și citește bine jocul.” Pe de altă parte, și Dimitrov pare că a accesat, în sfârșit, un nivel superior după ce l-a adus pe Dani Vallverdu în echipă în offseason. Va fi un meci interesant și deschis oricărui rezultat: cei doi s-au mai întâlnit doar o singură dată, la USO 2014, când a câștigat Dimitrov.
La noapte se întâlnesc Stan Wawrinka și Jo Tsonga, ultimul meci din sesiunea de zi, urmați de Federer și Zverev, primul meci din sesiunea de seară. După sperietura din primul tur contra lui Klizan, Stan a mai pierdut doar un set în turul trei cu Troicki. Ieri a trecut gospodărește de Seppi, în trei seturi câștigate toate la tiebreak. Până acum, Wawrinka își respectă reputația de jucător care se pornește greu și scârțâie pe ici pe colo în primele tururi. Nici Jo n-a rupt gura târgului: a câștigat un meci în trei seturi și trei meciuri în patru seturi până acum. A avut adversari pe care trebuia să-i bată, i-a bătut. Cu Wawrinka are un h2h aparent strâns (4-3 pentru Stan), dar ultimele trei meciuri au fost câștigate de Wawrinka; Jo nu l-a mai învins din 2013. Dacă Wawrinka își aduce capul cu el pe teren, este jucătorul superior la toate capitolele. Însă acest AO ne-a zguduit din toate părțile până acum, iar pe cât de predispus e Stan să dispară din meciuri, pe atât de predispus e Jo să intre în transe în care poate bate pe oricine. Și invers. Totuși, merg pe mâna lui Stan, pentru că așa mi-a zis Adrian 🙂
Eu: ”Ce tot face Stan??” Adrian: ”De Stan vorbim din sferturi încolo, nu-l trezi acum.” ???????????? #dinredacție #AustralianOpen #vorbededuh
— TreizecizeroFST (@TreizecizeroFST) January 16, 2017
După meciul legendar de cinci seturi contra lui Nishikori, putem spune că Federer a intrat în sfârșit în turneu. Într-un fel, Kei a fost adversarul ideal pentru acest lucru: rapid, cu joc curat și lovituri plate. Federer a fost mereu mai bine echipat să facă față acestui tip de jucător mai degrabă decât celor cu lovituri puternice sau cu mult spin. Apoi, faptul că mai jucase contra lui a fost un plus, față de adversarii din primele două tururi. ”Sunt în turneu acum și știu ce pot face, nu mai sunt surprins de felul cum vine mingea, de teren. Asta nu poate decât să ajute în turul următor”, a spus Federer dup meciul cu Kei. ”Am fost mulțumit de felul cum m-am concentrat pe perioade lungi în acest meci și am servit excepțional, una dintre cheile meciului. De asemenea, mi-am găsit și ritmul din spatele terenului. Am jucat mult mai bine decât în primele două tururi, când a trebuit să consum multă energie mentală ca să-mi descifrez adversarii, condițiile de joc și felul cum decurgea revenirea mea în competiție.”
Despre meciul cu Zverev, Federer a spus că pleacă cu prima șansă și că îi convine că a jucat deja în acest turneu cu un stângaci (austriacul Melzer). Va folosi experiența pentru a se pregăti pentru Zverev, și el stângaci. Fizic, Federer a spus că se simte foarte bine; în ciuda unei răceli pe care o are de două săptămâni, s-a declarat mulțumit de felul cum corpul său a rezistat și a reacționat în decisivul cu Nishikori. Cu toate astea, Federer e conștient că Zverev e în formă și pe un val de încredere. ”Eu așa m-aș simți dacă l-aș fi eliminat pe Murray”, a glumit el. ”Va fi un meci dur, diferit și plin de capcane. Mă aștept să fie așa.”
Federer on playing Zverev instead of Murray in the quartershttps://t.co/cG1yQC80eU pic.twitter.com/kgnVQdm7Et
— Christopher Clarey (@christophclarey) January 23, 2017
35 year old Federer oldest men's 1/4 finalist at Australian Open since 35 year Ashe in 1978.
— Chris McKendry (@ChrisMcKendry) January 23, 2017
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română