Nimic nu e decis în grupa albă: Svitolina impresionează iar, Wozniacki se redresează, dar toate cele patru au în continuare șanse
Radu Marina | 23 octombrie 2018Caroline Wozniacki a început să arate de ce era considerată înainte de start principala favorită la titlul din Singapore, folosind din plin condițiile favorabile pentru un succes important cu Petra Kvitova. Dar nici Caroline, nici Petra, nici celelalte două jucătoare din grupă nu-s sigure de calificare sau de eliminare.
Primul meci al zilei de la Singapore, cel dintre Caroline Wozniacki și Petra Kvitova, a semănat mult, atât ca desfășurare, cât și ca deznodământ cu ce s-a întâmplat ieri în meciul dintre Osaka și Stephens. Același contrast de stiluri și aceeași senzație că e greu spre imposibil să ții piept, pe o astfel de suprafață, unor jucătoare atât de solide în defensivă, oricât de diverse și puternice ar fi armele cu care arunci înspre ele. Petra și Osaka au încercat totul, au dus meciurile în decisiv muncind pe brânci, dar în final au sfârșit prin a fi sufocate de consistența adversarelor și de propriile erori.
Dacă la Stephens – Osaka scorul a fost 7-5, 4-6, 6-1, la Wozniacki – Kvitova a fost 7-5, 3-6, 6-2. O evoluție a scorului aproape în oglindă, desfășurată în aceleași etape: un prim set intens câștigat de jucatoarea cu tenisul mai așezat, o răzvrătire din partea jucatoarei mai agresive în setul doi și un decisiv sec, dominat clar de jucatoarea mai lucidă și mai stabilă în teren.
Înaintea acestui meci, Kvitova avea o serie de patru meciuri câștigate la rând în fața danezei (în care cedase un singur set), ultima victorie obținută de Wozniacki fiind chiar la Singapore, în grupe, în urmă cu patru ani. Doar că încă o dată se dovedește că această combinație de teren lent și jucătoare tip counter-puncher poate fi letală oricui. Iar meciul de azi ne-a dovedit cu vârf și îndesat acest lucru.
Wozniacki este o jucătoare redutabilă cam pe orice suprafață (mai puțin pe zgură, unde nu excelează), dar misiunea devine incomparabil mai grea pentru adversarele ei când meciul se joacă pe o suprafață foarte lentă ca cea de la Singapore – o combinație de lemn și acrilic, care încetinește mult jocul, favorizează schimburile lungi și avantajează jucătoarele care au făcut din defensivă o adevărată armă.
Fiind deja la al doilea meci la Singapore, s-a simțit că ambele jucătoare încearcă să nu repete greșelile din primul meci; Wozniacki a crescut în intensitate și a jucat cu mai multă atenție mingile importante, în timp ce Petra a fost mai răbdătoare și a adăugat mai mult top spin loviturilor sale, ceea ce a lipsit cu Svitolina. Lucrurile acestea s-au putut observa la mijlocul primului set: prima care a făcut break-ul a fost Wozniacki, la 4-3, după un punct jucat impecabil, tipic ei (atentă, retur lung, s-a folosit mult de forța Petrei și a direcționat mingea spre lateralele terenului) iar apoi a venit rândul Petrei să strălucească și să arate că și-a învățat lecția: a salvat o minge de set la 5-3 și și-a luat serva înapoi după un game de retur în care a arătat multă răbdare, a atacat doar atunci când a trebuit și și-a ajustat loviturile, mergând pe lungime și mai puțin pe forță.
A fost o recuperare importantă reușită de Petra, de la 3-5 la 5-5 (plus șanse de break de a se desprinde la 6-5), însă meritul pentru că a ieșit din acea încercuire îi revine lui Wozniacki, care atunci când a avut nevoie, a găsit cele mai bune servicii, fie la exterior, fie spre corpul Petrei. Iar odată ieșită din situația complicată, daneza a făcut ceea ce știe ea mai bine: a presat, a forțat eroarea și și-a pus la treabă reverul, care i-a adus puncte prețioase pentru a fugi cu primul set.
După un prim set în care Kvitova a încercat multe – inclusiv veniri la fileu, o tactică care s-a dovedit un succes anul trecut pentru Venus Williams la acest turneu – dar n-a reușit să fie cu adevărat eficientă, a dat deoparte toate tacticile încercate în primul set și și-a făcut jocul ei obișnuit, a lăsat să iasă la suprafață tenisul ei natural. A fost un risc asumat pentru care a și fost răsplătită cu un set doi în care numărul de winnere l-a depășit pe cel al erorilor neforțate.
Dar în final însă, în setul decisiv, n-a mai putut menține acest raport (a încheiat meciul cu 40 de winnere și 40 de erori neforțate). Dacă jocul danezei a rămas la fel de compact, al Petrei s-a destrămat vizibil. La 1-3 au apărut și primele semne de epuizare, dar și frustrare pentru că nu reușește să lovească prin Wozniacki; nu a mai putut-o răni în vreun fel pe daneză, oricât de multă presiune a pus cu returul și oricât de repede a luat mingea, încercând să surprindă.
Wozniacki a fost din nou un zid mișcător care și-a făcut treaba excelent. Nu a impresionat, dar a făcut lucrurile corect, cât să obțină prima ei victorie la Singapore din acest an, în fața unei jucătoare care a pus-o des în dificultate.
În cel de-al doilea meci al zilei, Elina Svitolina a reușit a doua ei victorie în grupe la Singapore, 6-3, 2-6, 6-3 cu Karolina Pliskova, după încă o evoluție grozavă, care a adus aminte, pe alocuri, de forma arătată în acest început de an.
De fapt, cel mai evident semn că Svitolina își revine este dat de agresivitatea ei; și-a regăsit echilibrul între ofensivă și defensivă, ceea ce a și cântărit decisiv în meciul de astăzi cu Pliskova (Svitolina a încheiat meciul cu 29 de lovituri câștigătoare, cu patru mai puțin decât Pliskova, și 17 erori).
Contra Pliskovei, Svitolina a început perfect, luând lucrurile de unde le lăsase cu Kvitova. A construit cu răbdare, a așteptat întotdeauna cea mai potrivită minge pentru a ataca, și nu a lăsat-o pe cehoaică sub nicio formă să intre în vreun fel în set, salvând toate cele opt mingi de break avute de Pliskova în primul set.
Pliskova avea nevoie de un start bun în setul doi, grație serviciului a și reușit să-l aibă, iar odată ce serviciul a început să funcționeze, lucrurile s-au simplificat substanțial pentru ea. Și-a făcut cu ușurință serviciul, a rămas mereu în față și a fost suficient o cădere mică din partea Svitolinei pentru a face și break-ul, la 3-2. Break care a fost suficient pentru setul doi, dat fiind modul în care Pliskova a servit pe tot parcursul setului doi: nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a pierdut doar trei puncte cu serviciul.
Lucrurile s-au schimbat radical în decisiv, în special în ceea ce o privește pe Pliskova și serviciul ei. Nivelul Svitolinei a rămas același, însă al Pliskovei a scăzut drastic și chiar neașteptat. Totuși, cu doar 13 (!) puncte reușite pe propriul serviciu, cehoaica s-a luptat frumos: a căutat să joace același tenis echilibrat arătat cu Wozniacki, fără să forțeze inutil, dar în final Svitolina a fost cea care s-a adaptat mai bine.
De altfel, acesta cred că este și cuvântul de ordine care să descrie acest turneu, în afară de imprevizibil. Cea care își va adapta jocul și loviturile mai bine la condițiile și suprafața de la Singapore va câștiga și trofeul. Este o suprafață pretențioasă, care pune în principal probleme jucătoarelor mai agresive, dar nu numai lor. Pe de o parte, în cazul jucătoarelor tip Kvitova sau Osaka, marea problemă este dată de faptul că mingea nu alunecă și atunci ele trebuie să pluseze, să apese și mai mult pe lovitură pentru a face diferența, astfel încât mingea să nu se mai întoarcă iar și iar. Dar, după cum am văzut, asta nu-i ușor de făcut, mai ales dacă meciul se prelungește. Iar de altă parte, jucătoarele tip Wozniacki, Kerber sau Svitolina au și ele de muncit și ajustat, pentru că e dificil de schimbat direcțiile pe o astfel de suprafață, unde mingea are cu totul o altă săritură față de un hard indoor obișnuit.
Și, pentru că aminteam mai sus de imprevizibilitatea acestui turneu, este important de subliniat că deși astăzi Caroline Wozniacki și Elina Svitolina și-au câștigat meciurile, în continuare toate cele patru jucătoare din grupa albă au șanse de calificare în semifinale.
Scenariile sunt următoarele: Elina Svitolina are nevoie de un set câștigat în fața lui Wozniacki și va fi calificată în semifinale, Pliskova se poate califica dacă o învinge pe Petra Kvitova (pe care nu a învins-o niciodată în cele trei meciuri), Wozniacki trebuie să o învingă pe Svitolina și păstrează șanse la calificare, dar își poate asigura calificarea cu o victorie în două seturi în fața ucrainiencei și în fine, Petra Kvitova trebuie să o învingă în două seturi pe Pliskova și apoi Svitolina să o învingă pe Wozniacki.
On Thursday, all four players in the White Group have a chance to qualify:
Caroline Wozniacki vs. Elina Svitolina
Petra Kvitova vs. Karolina Pliskova
Qualification Scenarios:https://t.co/CSU971sHto pic.twitter.com/kwwnoUrFH7
— WTA Insider (@WTA_insider) October 23, 2018
.@CaroWozniacki's sublime lob under pressure or @ElinaSvitolina's incredible turn of pace?
What's your pick for @WTAFinalsSG Shot of the Day? pic.twitter.com/0RvI6aVknO
— WTA (@WTA) October 23, 2018
Karolina Pliskova always knows her stats.
On facing Petra Kvitova, against whom she’s 0-3:
“Always when I played her she won the tournament."#StatsBySAPliskova pic.twitter.com/V91v53doce
— WTA Insider (@WTA_insider) October 23, 2018
Foto: Jimmie48Photography
***
Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:
1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.
2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!
3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.
4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.
5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for.
6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.
7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română