Învinsă de Kristina Pliskova, Irina Begu ratează rematchul cu Kerber, dar face un exercițiu de răbdare pentru dublu și mixtul cu Horia
Adrian Țoca | 19 ianuarie 2017„De regulă, când pierd, îmi doresc să plec cât mai repede de la un turneu, să nu mai fiu în locul ăla. Dar dublul e o șansă bună pentru câteva meciuri în picioare, de care am nevoie”, spune Irina, care va juca la dublu cu Arruabarrena, iar la mixt cu Horia Tecău
Acum doi ani, Irina a învins-o pe Angelique Kerber la Australian Open, în drum spre optimile de finală, cel mai bun rezultat al ei la Melbourne. Acum ar fi putut-o reîntâlni pe Kerber, o adversară cu care îi place să joace, în turul al treilea, adică șansa unui nou meci high-profile, pe o arenă importantă. E un alt motiv de regret pentru Irina după eșecul de azi cu Kristina Pliskova, 6-4, 7-6. Celelalte sunt jocul care a nemulțumit-o, lipsa ritmului și poate și vântul, la care nu s-a putut adapta. Când a venit la conferința de presă, Irina era încă sub impresia celor întâmplate pe teren, fără să fi apucat să se extragă din căldura meciului sau din dezamăgirea eșecului.
“E mult prea devreme să spun ceva mai concret. Pot spune doar că am făcut un meci slab, am servit foarte prost, atunci când am avut șansa să returnez nu am returnat cum aș fi vrut, și nici nu am avut ritm”, a spus ea.
“A fost un meci foarte ciudat. În același timp, dacă reușeam să returnez, de exemplu, și să pun mingea în joc, ați văzut că aveam schimburi, dar ea dădea moale, eu stăteam prea în spate, vântul oprea mingea, și mingea pica la careu, de exemplu, și eu eram un metru în spatele liniei și dă-i și împinge mingea. Deci nu am reușit să fiu tot timpul agresivă, să fiu cea care, practic, dă în minge, să-mi fac jocul.” Lipsa ritmului la retur e una dintre cauzele care au contribuit la ratarea celor câtorva tentative de comeback ale ei. De trei ori a încercat Irina să reintre în meci, și de fiecare dată tentativa ei nu s-a dus până la capăt. La 5-4 în primul set, ea a început bine game-ul în care primea ca să rămână în set, dar de la 0-30 n-a mai reușit să aibă un control pe următoarele patru puncte. În setul secund a reușit să recupereze un break, dar n-a putut evita tiebreak-ul, în ciuda unor momente bune de joc. Iar în tiebreak, deși a recuperat de la 2-5 și a salvat o minge de meci, n-a putut concretiza șansele ei de set, pierzându-l dramatic, 10-8.
“Ea servea cu efect, cel puțin al doilea, mingea o lua un pic vântul și automat eram pe spate, nu reușeam să mă duc în față, să mă duc cu corpul, să fiu eu cea care lovește mingea. Practic, mingea mă lovea pe mine, eu eram pe spate, pe călcâie. Am avut mingile alea de set, am și servit, dar azi clar n-a fost un avantaj faptul că eu am servit pentru set. E frustrant, bineînțeles că e frustrant, dar ce poți să faci? Ăsta e tenisul, nu?”. Irina zâmbește amar când vine vorba de serviciu; cele opt duble greșeli s-au întors ca un bumerang, dar are circumstanțe, cel puțin la acest capitol. Vântul frustrant i-a afectat toss-ul. “Eu îmi arunc mingea mai sus la serviciu, și… ”
Irina rămâne la Melbourne pentru turneul de dublu, dulce-amar în aceste circumstanțe. Am întrebat-o dacă o ajută sau nu faptul că rămâne la turneu. “Bună întrebarea. E foarte frustrant, cel puțin în cazul meu. De obicei dacă pierd la un turneu la simplu, îmi doresc să plec de acolo cât mai repede, să nu mai fiu în locul ăla. Când spun că o iau de la capăt, pentru mine înseamnă că mă duc la următorul turneu, sau să mă duc in altă parte și atunci am uitat practic ce s-a întâmplat în săptămâna respectivă. Însă, ținând cont că este un Grand Slam, că eu am ales să joc și la dublu, și la dublu-mixt, concentrarea mea va fi în continuare aici, pentru că este o șansă de care vreau să profit. Vreau să încerc să-mi intru mai mult în formă, să am câteva meciuri în picioare și cred că asta mă va ajuta foarte mult”.
La dublu, Irina va juca alături de Lara Arruabarrena, cu care este prietenă și alături de care a mai câștigat un titlu, la Seul, în 2015. Cele două debutează chiar joi, contra Chirico/Mertens. Apoi va juca și la dublu-mixt, alături de Horia, cei doi hotărându-se ieri să reia echipa pe care au făcut-o la Rio. “Mă bucur mult să joc cu Horia. A fost o experiență foarte frumoasă la Rio. Dublul pare mult mai simplu când ai un partener ca el”. Horia a adăugat, zâmbind, că mixtul lor e un fel de unfinished business. La Rio au câștigat un meci, dar l-au pierdut pe al doilea, jucat la o oră și jumătate după ce Horia ieșise din dramatica finală de dublu: „Acolo știu că i-am bătut pe polonezi într-un meci foarte strâns, după aia am pierdut la cehi, în condițiile în care eu terminasem finala de dublu cu o oră jumate înainte. Eram și fizic și psihic dărâmat. Îmi face plăcere să joc cu Irina, sperăm să mergem cât mai adânc în turneu, și cine știe, poate facem un cuplu din ăsta, mai stabil, la turneele de dublu-mixt.”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română