ATP World Tour Finals: Djokovic și Raonic provoacă o primă zi dificilă pentru debutanți. Începe echilibrata grupă McEnroe
Camelia Butuligă | 14 noiembrie 2016Debutanții nu s-au descurcat prea bine în prima lor apariție la O2 Arena. Și Thiem, și Monfils și-au pierdut meciurile de debut contra lui Djokovic (6-7, 6-0, 6-2) și Raonic (6-3, 6-4), dar în feluri diferite. Thiem s-a veștejit după un prim set câștigat dramatic la tiebreak, iar Monfils a părut că a venit mai degrabă să facă hot shoturi decât să câștige.
Multe întrebări s-au pus în ultimul timp în legătură cu forma și motivația lui Novak Djokovic. În articolul trecut, spuneam că va avea nevoie de o victorie autoritară contra lui Thiem pentru a neutraliza speranțele adversarilor că l-ar putea bate. Novak a făcut asta, dar în ultmele două seturi, câștigate cu 6-0, 6-2. Pentru a ajunge acolo, Djokovic a fost nevoie să treacă printr-un prim set foarte strâns și un tiebreak haotic, smuls cu chiu cu vai de Thiem cu 12-10.
Cei doi mai jucaseră de trei ori și Djokovic câștigase autoritar toate cele trei întâlniri. Însă, pe hardul londonez, spinul loviturilor lui Thiem, cât și serviciul său (mai ales primul) l-au ținut în șah pe Djokovic tot setul unu, nepermițându-i să se desfășoare cu adevărat. Mi se par interesante meciurile între adversari relativ noi. Față de ritmicitatea și ordinea schimburilor dintr-un meci Djokovic-Murray sau Djokovic-Federer, aseară schemele de joc au fot imprevizibile, pe alocuri chiar dezordonate. Djokovic a fost mai incomodat decât mă așteptam de efectul și traiectoria mingilor lui Thiem, greșind lovituri de rutină, din poziții neutre. Thiem, la rândul său, a riscat destul mult în schimburi, mai ales cu dreapta, care are potențial să devină un adevărat money-shot a la Nadal, dacă o cultivă în continuare. Pe rever, mi s-a părut că a rezistat destul de bine presiunii la care l-a supus Novak cu mingi înalte și adânci. E adevărat, au fost destule rame, dar au fost și multe sliceuri inteligente pentru a ieși din colțul din stânga și niște passing-shoturi absolut geniale.
Emoțiile debtului și ale mizei (Thiem nu câștigase niciun set contra lui Novak) au ieșit însă la iveală în tiebreak, unde serviciul austriacului s-a evaporat pur și simplu. Thiem a făcut trei duble tot meciul, toate trei în tiebreak, dintre care două consecutive când a servit pentru câștigarea lui. Au fost momente tensionate, sala suspinând la unison cu fiecare serviciu care rata careul. Pentru a compensa dispariția serviciului însă, Dominic a riscat mai mult în schimburi, ceea ce dus la niște puncte foarte spectaculoase. Când a reușit în sfârșit să ia setul la a șaptea șansă, Thiem a sărbătorit ca și cum ar fi câștigat meciul. Novak însă era negru de furie: a trântit o minge în direcția lojei sale și a primit avertisment pentru comportament nesportiv.
Câștigarea tiebreakului i-a consumat lui Thiem toate resursele. În setul doi și trei, serviciul său a rămas în aceeași stare incertă din tiebreak, permițându-i lui Djokovic să facă multe puncte pe retur și în general, să-l preseze din spatele terenului. Thiem a recunoscut în interviu că i-a scăzut energia după câștigarea primului set. Novak, a rândul său, i-a dat credit pentru nivelul ridicat de joc de la începutul partidei.
Ce ne spune acest meci despre nivelul lui Djokovic? Cam același lucru pe care îl vedem de câteva luni. Primul set ne-a arătat din nou că Djokovic poate pierde dacă nu joacă la capacitate maximă, iar adversarul își ridică nivelul. Restul meciului ne spune însă că adversarul trebuie să mențină acest nivel ridicat mai mult de un set, iar dincolo de Amor Y Paz, Novak are și el orgoliu, după cum a dovedit răbufnirea dintre seturi. Mi-e teamă că în sport acest orgoliu câștigă meciurile, nu dragostea și pacea. Dacă Djokovic poate să țină aprins focul acestui orgoliu, nu-I văd bine nici pe Raonic nici pe Monfils. Dacă se îndoiește și-i lasă să joace cum a făcut-o cu Thiem în primul set, atunci lucrurile se complică.
Viitorul său adversar, Milos Raonic, care a retezat profesionist toate giumbușlucurile lui Monfils, este conștient că dacă îl va primi ca adversar pe Djokovic cel din ultimele două seturi, va fi greu: ”Am văzut meciul și Novak a fost foarte dominant spre sfârșit. Voi avea o sarcină foarte grea în meciul următor. Cât despre jocul meu, simt că fac anumite lucruri bine, iar altele ar putea fi îmbunătățite.”
Grupa John McEnroe intră în acțiune
Am multe așteptări de la meciurile de azi. Începem cu Wawrinka-Nishikori, o adevărată trufanda dacă cei doi vor juca la un nivel optim. Ultimul lor meci, din semifinalele US Open, a fost o bătălie epuizantă în care Wawrinka a trebuit să-și folosească toate resursele fizice și emoționale pentru a-l stăvili pe Kei. Wawrinka a declarat că și acum va încerca să transforme meciul într-o bătălie fizică. Abia aștept.
Meciul serii este Murray-Cilic, cu Andy pe post de vedetă locală și proaspăt lider mondial. Mă aștept ca O2 Arena să se zguduie din temelii și atmosfera să fie mai degrabă de Davis Cup decât de scrobitul Turneu al Campionilor. Cilic l-a învins la Cincinnati, deci sper că nu va fi pradă ușoară și-și va vinde scump pielea. Sau cine știe, poate nu și-o va vinde deloc. Ambele meciuri sunt deschise, oricine poate câștiga. Deci fără pronosticuri azi, doar popcorn.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română