Simona reglează conturile cu Pliskova, trece convingător în sferturile de finală de la Montreal
Adrian Țoca | 28 iulie 2016Simona Halep a învins-o în două seturi pe Karolina Pliskova, 6-3, 6-3, pentru a patra ei victorie din cinci meciuri cu jucătoarea din Cehia. Mâine, Simona e programată în sferturi atât la simplu, cât și la dublu.
Simona Halep a învins-o în două seturi pe Karolina Pliskova, 6-3, 6-3, și s-a calificat în sferturile de finală la Montreal. O va întâlni acolo pe Svetlana Kuznetsova, cea care a eliminat-o în optimi pe Petra Kvitova.
Primul game, câștigat pe serviciu de Simona în sub 60 de secunde, avea să fie un preambul potrivit pentru ce a urmat. 66 de minute mai târziu, Simona a pus capăt meciului, obținând a doua victorie clară la Montreal. E în sferturile de finală acum cu consum redus, un joc bun și o încredere tot mai mare: cocktailul potrivit pentru weekend.
Meciul a fost câștigat (clar) în trei feluri. O dată pe serviciu, din nou la cote foarte înalte. Simona a pus 73 la sută serviciul întâi în teren, a câștigat 78 la sută pe primul și 75 la sută pe al doilea. Pliskova nu o fi o jucătoare nemaipomenită pe retur, dar azi nu i s-a dat nici măcar șansa de a fi. Cu o excepție, game-ul de la 3-1 în setul 1, pe care Simona l-a scăpat de la 30-0, după ce începuse cu un forehand winner superb. În marea schemă a lucrurilor, a fost o pagubă neînsemnată, pentru că românca și-a luat break-ul înapoi cu lejeritate și a putut să-l consolideze apoi fără presiune.
A mai fost câștigat pe retur, unde Simona i-a pus probleme cehoaicei pe majoritatea game-urilor. Pliskova a fost sub o presiune continuă, nu a găsit ritm la serviciu și și-a văzut împuținată rația de ași – doar cinci -, în schimb a servit șase duble greșeli. Care nu-s neapărat întâmplătoare, sunt rodul stresului permanent provocat de retururile Simonei.
Și, bineînțeles, a mai fost câștigat de ușurința cu care Simona a expus minusurile Karolinei. Fie că a lovit din colț în colț până când o scotea pe cehoaică mult în exterior și-și crea spațiu pentru a închide punctul cu ușurință, fie că i-a trimis direct în picioare când Pliskova a venit în față, fie prin unghiurile remarcabile găsite sau prin mingea luată repede. Dacă reverul și defensiva au avut o zi obișnuită, adică foarte bună (obișnuitele puncte în care transformă apărarea în atac și pe care le câștigă, cumva, în ciuda firii), forehandul a completat ziua bună a româncei, care și-a păstrat tonusul bun și abordarea agresivă din turul anterior. S-a ținut de plan, a depășit repede micile momente de frustrare, iar mindsetul a fost “să câștig în condițiile mele”, all-business, adică, iar ceva mai multă atenție ar fi putut duce, probabil, la un scor chiar mai aspru. A încheiat meciul cu doar nouă erori neforțate (la care ar trebui să o adăugăm și pe a 10-a, neinclusă de statistici, acel cross nefast din setul al doilea, trimis direct în racheta Pliskovei) și 22 de lovituri direct câștigătoare.
Pentru Pliskova trebuie să fie frustrant să dai peste o adversară care îți demontează atât de ușor tot jocul și te lasă cu multe întrebări complicate. Excepția a fost la Cluj, când cehoaica era în vârf de formă și într-o dispoziție de joc senzațională, iar Halep, în plină cădere. Dar asta e treaba Karolinei să rezolve. Treaba Simonei e că începe să găsească drumul spre simplificarea meciurilor din tururile incipiente ale turneelor. A transformat jocul de azi într-o victorie de rutină, ceea ce este important, pentru că deseori elementul care face diferența în semifinale și finale este ușurința cu care ai ajuns acolo. Iar Simona a avut, adesea, turnee în care a stat mult pe teren în primele tururi, când și-a găsit mai greu ritmul. Nu e cazul și la acest turneu.
Urmează Kuznetsova (3-3 în head-to-head, 0-1 anul acesta), într-o parte aglomerată a tabloului. Dar și sfertul de finală de la dublu, alături de Monica Niculescu, versus Mladenovic/Garcia sau Groenefeld/Peschke.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română