Round-up: Monica Niculescu și Andreea Mitu adaugă alte două titluri în contul românilor din 2016. Începe Canada
Treizecizero | 25 iulie 2016Patru competiții importante sunt înghesuite în următoarele 50 de zile: Montreal/Toronto, Turneul Olimpic de la Rio, Cincinnati și US Open.
Doar două săptămâni separă Wimbledon de startul segmentului de hard american, într-atât de aglomerat este calendarul. Prima dintre cele două săptămâni a fost oricum, numai banală, nu; ediția 2016 a BRD Bucharest Open s-a încheiat cu un nou titlu al Simonei Halep și, specific pentru noi, cu o nouă ediție de BRD Tennis Insider. În față ne așteaptă acum următorul mare bloc al anului: înghesuite în următoarele 50 de zile stau Montreal/Toronto, Cincinnati, Turneul Olimpic de la Rio și ultimul Grand Slam al anului, US Open.
Să vedem care au fost cele mai importante evenimente ale ultimelor zile și la ce ne uităm în următoarele:
Noi titluri la dublu pentru Monica Niculescu și Andreea Mitu
Pentru Monica Niculescu nu se putea un început mai bun al sezonului de hard, unul dintre preferatele ei. Era și timpul pentru o veste bună în cazul ei, după toate problemele de sănătate care au afectat-o pe zgură și pe iarbă. Vestea bună a venit sub forma celui de-al doilea titlu de dublu al anului, după cel de la Shenzhen. De data asta, Monica a făcut pereche inspirată cu Yanina Wickmayer, cele două câștigând finala de la Washington contra japonezelor Aoyama/Osaki (6-4, 6-3). Wickmayer a câștigat titlul și la simplu (6-4, 6-2 cu Lauren Davis, al 5-lea trofeu al carierei), completând astfel o săptămână perfectă.
Monica mai îndreaptă astfel un bilanț nedrept de dezechilibrat în finalele de dublu: de-a lungul carierei, scorul ei este acum de 6 titluri și 12 finale.
Andreea Mitu a câștigat și ea al doilea titlu de dublu al anului, de data asta la Bastad, alături de Alicja Rosolska (6-3, 7-5 vs Kerkhove/Marozava). Andreea îl mai câștigase și pe cel de la Istanbul, dar cu siguranță că îl va prețui mai mult pe acesta, precedentul fiind obținut după un walkover în finală. Bilanțul ei devine acum de 2-1 în finalele WTA de dublu, ea mai având în cont și finala de la București 2015, alături de Patricia Țig; de asemenea, timingul n-ar putea fi mai bun, mai ales în perspectiva participării la turneul de dublu de la Rio.
Alt parcurs notabil la dublu, săptămâna trecută, a fost cel al lui Horia Tecău și Florin Mergea, care au ajuns în semifinale la Washington, în al treilea turneu ATP jucat împreună în 2016. Cei doi au trecut de Kudla/Tiafoe și de Marach/Martin, dar au pierdut cu Nestor/Roger-Vasselin, cei care aveau să câștige și titlul.
Florin și Horia își continuă pregătirile pentru Rio la un nivel și mai înalt, Mastersul de la Toronto, unde-s favoriți 5 și au primul tur liber. Perechile lor obișnuite din circuit, Bopanna și Rojer, joacă împreună în Canada (favoriți 4).
În urma titlurilor de săptămâna trecută, bilanțul românesc pe 2016 se rotunjește la 8 titluri și 4 finale (ATP + WTA, simplu + dublu).
Titluri
Simona Halep – Madrid
Simona Halep – București
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Monica Niculescu – Washington (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Andreea Mitu – Bastad (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)
Finale
Alexandra Cadanțu – București (dublu)
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)
Cine ce a câștigat peste weekend
Multe finale peste weekend în cele două circuite și o ocazie pentru câteva premiere. Spre exemplu, pentru primul titlu pe zgură al carierei lui Feliciano Lopez, care a luat trofeul de la Gstaad (6-4, 7-5 vs Robin Haase). La Umag s-a impus Fabio Fognini (primul titlu al anului, 6-4, 6-1 cu slovacul Andrej Martin), la Kitzbuhel a triumfat italianul Paolo Lorenzi (6-3, 6-4 cu gruzinul Basilashvili, primul titlu pentru câștigător, prima finală pentru învins; Lorenzi a avut 13 MP în semifinala cu Gerald Melzer). Iar în cea mai importantă finală a săptămânii din circuitul masculin, Gael Monfils a salvat o minge de meci și l-a învins pe Ivo Karlovic, 5-7, 7-6 (6), 6-4, pentru al șaselea său titlu. Karlovic câștigase titlul la Newport, pe iarbă, săptămâna anterioară, și a fost la un punct distanță să reușească două titluri succesive. Ar fi devenit cel mai în vârstă de la Ken Rosewall (1973) care reușea o asemenea performanță.
La Stanford, Johanna Konta a reușit și ea primul titlu al carierei, învingând-o cu 7-5, 5-7, 6-2 pe Venus Williams în finală, rotunjind astfel un an întreg de progres neîntrerupt în WTA. Cam în aceeași perioadă a anului trecut își începea o ascensiune care o duce acum până pe locul 14 în lume. Cât despre Venus, nici anul ei nu e mai puțin impresionant. Semifinalista de la Wimbledon sărbătorește 20 de ani de la prima ei apariție la Stanford, iar după acest turneu urcă un loc, până pe 6 în lume.
La Washington, cum spuneam mai sus, a câștigat Yanine Wickmayer, în vreme ce la Bastad s-a petrecut o altă premieră: Laura Siegemund își rotunjește și ea cel mai bun an al carierei cu un prim titlu. După finala de la Stuttgart și semifinala de la București, ea a câștigat turneul suedez, învingând-o pe Katerina Siniakova, cea care a făcut pereche cu Raluca Olaru la dublu (învinse în turul al doilea).
E timpul pentru Canada: fetele joacă la Montreal, băieții, la Toronto
Firește, mizele cresc dramatic săptămâna aceasta, în care mai multe nume importante reintră în circuit. Printre ele, Simona Halep, care a avut puține zile de pauză după triumful de la București. Un titlu care îi dă Simonei ceva mai multă încredere înainte de primul turneu important pe hard, la care a jucat finala anul trecut.
Turneul feminin a rămas fără Serena Williams după tragerea la sorți, ceea ce a dus la schimbări pe tablou. Simona, cu bye în turul inaugural, așteaptă învingătoarea dintre Daria Gavrilova (H2H 1-1) și Annicka Beck (H2H 3-1). Karolina Pliskova e potențiala adversară din turul al treilea, în vreme ce în sferturi ar putea-o întâlni pe Kvitova sau pe Kuznetsova. În semifinale ar putea fi un rematch cu Angelique Kerber, dacă problemele jucătoarei din Germania la cot nu se vor dovedi prea serioase.
Comparativ, anul trecut Simona a jucat în drumul spre finala de la Toronto cu Jankovic, Kerber, Radwanska și Errani, înainte de a pierde cu Belinda Bencic.
Cealaltă româncă de pe tablou e Monica Niculescu; ea deschide cu Jelena Ostapenko și se poate revedea cu Agnieszka Radwanska în runda a doua.
Cele două fete fac pereche și în turneul de dublu, Simona și Monica întâlnindu-le luni seara pe Dabrowski/Kudryavtseva.
Garbine Muguruza este cea care a preluat traseul Serenei Williams. În căutarea unui rezultat care să-i readucă mojo-ul de la Paris, Muguruza deschide cu Puig sau Broady, apoi o poate întâlni pe Johanna Konta în turul al treilea. Tabloul complet.
La masculin lipsesc trei dintre cei patru mari: Murray, Federer și Nadal și-au anunțat pe rând retragerea de la Toronto. Primii doi își raționalizează eforturile, concentrându-se pe restul obiectivelor din sezonul de hard, în vreme ce Rafa continuă cursa contra-cronometru de recuperare pentru Jocurile Olimpice.
Asta îl lasă pe Novak Djokovic versus restul lumii pe tablou, sârbul căutând un trofeu care să lege la loc seria de victorii, oprită brusc la Wimbledon. Nole n-a mai câștigat în Canada din 2012, precedentul an olimpic. De atunci s-au impus Nadal, Tsonga și Murray. Dacă va câștiga, Djokovic va bifa o nouă bornă impresionantă: al 30-lea titlu de Masters al carierei.
Stan Wawrinka e favorit 2, lista capilor de serie fiind completată de Nishikori, Raonic, Berdych, Thiem, Goffin și Cilic. Sunt și câteva prezențe rare pe un tablou de Masters, fie precum cea a canadianului Denis Shapovalov, unul dintre jucătorii de perspectivă ai noii generații, care a primit un wildcard, fie jucători veniți din calificări precum Jared Donaldson, Emilio Gomez, Dennis Novikov, Alejandro Gonzalez, Tim Smyczek sau chiar și Ryan Harrison. Tabloul complet.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română