Clasicul din primul tur: Murray trece de Wawrinka la Eastbourne, obține prima victorie în circuit după aproape un an
Radu Marina | 25 iunie 2018Cu Wawrinka clasat pe locul 225 și Murray ieșit în afara topului 150, prezența lor pe tabloul principal la Eastbourne a fost posibilă prin acordarea de wildcard-uri de către organizatori, ceea ce a făcut ca un meci care până acum doi ani era posibil doar prin fazele avansate ale turneelor mari să se joace acum în primul tur.
Ultima dată când Andy Murray și Stan Wawrinka au jucat unul împotriva celuilalt în primul tur al unui turneu se întâmpla în urmă cu 12 ani, la Miami. Și atunci, ca și acum, amândoi erau în căutări. Dar în 2006 erau la începuturi și se luptau să-și facă un loc în tenisul mare. Acum, încercarea lor este de a-și regăsi forma și tenisul după aproape doi ani chinuitori, cu pauze îndelungate și operații complicate.
Cu Wawrinka clasat pe locul 225 și Murray ieșit în afara topului 150, prezența lor pe tabloul principal la Eastbourne a fost posibilă prin acordarea de wildcard-uri de către organizatori, ceea ce a făcut ca un meci care până acum doi ani era posibil doar prin fazele avansate ale turneelor mari să se joace acum în primul tur. O tragere la sorți care, de oriunde ai privi-o, numai norocoasă nu a fost pentru niciunul dintre ei. Dar cum în orice lucru rău poate fi și o parte pozitivă, și meciul de azi a avut partea lui bună: am putut vedea la lucru doi jucători extraordinari, în plin proces de revenire, făcând mari eforturi de a se apropia de nivelul obișnuit. Și, înainte de orice altceva, fiind sănătoși.
Astăzi, învingătorul a fost Andy Murray, care a obținut prima lui victorie în circuit după aproape un an (6-1, 6-3). “M-am uitat mereu la cineva ca Juan Martin Del Potro, care a revenit după multe accidentări, iar la revenire, unele din tablouri nu sunt deloc ușoare. Trebuie să încerci să accepți asta, să încerci să joci cât mai bine, să speri și să începi să câștigi câteva meciuri. Nu știam dacă această victorie va veni astăzi, dar orice s-ar fi întâmplat era bine pentru mine. Că s-a întâmplat să câștig, e și mai bine. A fost important să joc și să câștig un meci competitiv împotriva unui jucător de top” mărturisea Andy la finalul meciului, când s-a declarat și foarte mulțumit de jocul prestat, în special în primul set.
Clasicul din primul tur n-a fost un clasic în adevăratul sens al cuvântului (așa cum au fost de-a lungul anilor multe meciuri Wawrinka – Murray) dintr-o multitudine de motive. Dar meciul celor doi, deși scurt, n-a dezamăgit. Pe lângă contextul nefericit – operațiile suferite, pauza îndelungată, lipsa meciurilor – a contat și faptul că meciul s-a disputat pe iarbă, o suprafață care nu-i convine mai deloc lui Wawrinka, dar care-i pune în valoare jocul lui Murray. Scoțianul a fost în permanență la conducere, a simțit foarte bine mingea și a arătat multă poftă de joc.
Deși abia la al doilea meci oficial în decurs de un an, semnele arătate de Andy contra lui Kyrgios au fost mai mult decât încurajatoare. Acum confirmă ceea ce am văzut deja săptămâna trecută: tenisul lui n-a plecat nicăieri, e acolo, se apropie și încearcă să-și reconstruiască încrederea.
Contra lui Wawrinka, Murray a reușit destul de ușor să-și impună jocul și ritmul. De fapt, ceea ce i-a ușurat mult munca a fost faptul că a căutat în permanență să joace exact ceea ce nu-i place lui Wawrinka, mai ales pe iarbă: l-a obligat să forțeze, a alternat viteza și înălțimea mingilor și a reușit să absoarbă foarte bine forța venită dinspre Wawrinka, ceea ce i-a permis mai apoi să preia controlul raliului și să direcționeze mingea cât mai departe de corpul elvețianului.
https://twitter.com/TennisTV/status/1011306401619050496
Andy se revede acum cu Kyle Edmund, care i-a luat locul, devenind cel mai bine clasat jucător din Marea Britanie.
Ceea ce îl ajută și îl va ajuta foarte mult pe Murray în acest proces de revenire sunt nuanțele din jocul său; are multe opțiuni la îndemână, are ce ajusta, și se poate folosi de un întreg arsenal de arme – pornind de la cele de bază și continuând cu cele de finețe. Este un stil de joc extrem de complex, maleabil și laborios, care îi permite să câștige chiar și atunci când e departe de forma obișnuită sau nu se află în cea mai bună zi a lui.
Este exact ceea ce îi lipsește lui Wawrinka, tocmai de asta revenirea lui Stan nu-i deloc ușoară; jocul lui Wawrinka e destul de rigid și are nevoie de o serie de condiții ce trebuie îndeplinite pentru a performa la un nivel înalt, cele mai importante sunt dispoziția de joc și o minte limpede. Lucrurile astea nu le poți avea mereu; ele apar și mai greu într-o astfel de perioadă în care presiunea, teama și dubiile sunt omniprezente. E adevărat, atunci când apar, Wawrinka devine unul din cei mai spectaculoși jucători pe care i-a dat tenisul. În acest moment, pare departe de acea formă, dar orice meci pe care-l joacă și îl câștigă îl aduce mai aproape cu un pas.
***
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită contextualizată. Cu șase ani de experiență în spate, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor. Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – turneul la care s-a petrecut totul.
Interviuri, invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română