Început de turneu cu înfrângere pentru români: la revenirea pe tabloul unui Slam, Adrian Ungur a intrat prea târziu în meci
Camelia Butuligă | 22 mai 2016Românul Adrian Ungur și moldoveanul Radu Albot au fost printre primii învinși ai ediției 2016 a Roland Garros. Pe Lenglen, Albot l-a împins în cinci seturi pe Benoit Paire, iar un comeback tardiv al lui Ungur n-a mai putut salva meciul
Olandezul Igor Sijsling a intrat pe tabloul principal la Roland Garros ca lucky loser. Pierduse destul de clar în ultimul tur al calificărilor contra lui Kenny de Schepper cu 6-3, 6-2. Clasat pe locul 123, singurele meciuri jucate anul acesta pe tabloul principal al unui turneu ATP veniseră la BMW Open: unul câștigat, unul pierdut.
Cu toate astea, Sijsling nu a fost deloc un adversar comod pentru Adrian Ungur. Dimpotrivă; primele două seturi s-au terminat fulgerător, cu scoruri categorice: 6-1, 6-2. La fel ca Ungur, olandezul este posesorul unui rever cu o singură mână și al unui joc variat. În primele două seturi, tot ce a încercat jucătorul român a fost insuficient: Sijsling a servit mai bine, a returnat mai bine, a lovit mai hotărât și a venit cu mai mult succes la fileu.
Toate game-urile care au ajuns la egalitate era câștigate de olandez, la fel și duelurile pe rever, așa că scorul a escaladat rapid. Adrian stătea atât de în spate la retur că uneori nu se mai vedea din cauza prelatei și nici serviciul lui nu părea să-l deranjeze foarte tare pe adversar. Olandezul era la cârmă, jucând cu siguranța de sine a omului care știa că nu are de ce să se teamă. Nu avusese de apărat nici măcar o minge de break.
Setul trei a început la fel ca prost pentru Ungur ca și celelalte două: și-a pierdut rapid serviciul și, deși a reușit apoi imediat un break la zero, nu a putut să se țină de el, pierzându-l imediat. În curând, scorul devenise 5-1 și Adrian Ungur servea ca să rămână în meci. Probabil descătușat de emoții (aproape pierduse), românul a început să lovească mai liber și presiunea a început să treacă ușor de partea cealaltă a fileului. A urmat o serie de cinci game-uri consecutive câștigate de Adrian, dintre care două breakuri pe duble greșeli, semn că Sijsling nu mai juca atât de sigur pe el sub presiune. La 5-6, de data asta cu olandezul servind ca să rămână în set, Adrian s-a apropiat de două ori până la egalitate, dar n-a putut să găsească calea către un break.
Tiebreakul a fost foarte strâns: ambii au făcut câte două mini breakuri, dar niciunul nu a reușit să se desprindă semnificativ. Pe final, Sijsling a forțat mai mult și a reușit să se strecoare cu 7-5.
Meciul a fost competitiv în setul trei și nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă Adrian Ungur ar fi reușit să-și împingă adversarul într-un set patru sau decisiv. Sijsling a scăzut foarte mult calitatea jocului atunci când a fost pus sub presiunea scorului: păcat că Adrian nu a putut profita mai mult de această slăbiciune.
Radu Albot (venit și el din calificări) a fost foarte aproape de o performanță notabilă. Benoit Paire (19) a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece de jucătorul din Republica Moldova, aflat la prima prezență pe tabloul de la Paris: 6-2, 4-6, 6-4, 1-6, 6-4. Cu un joc foarte solid din spate și lovituri puternice pe ambele părți, Albot a profitat de jocul inegal al francezului (care a reușit puncte precum acesta) și i-a făcut acestuia (și publicului) viața grea timp de trei ore. În decisiv, după un schimb inițial de breakuri, Paire a părut că se desprinde când a reușit un break pentru 4-2, dar l-a pierdut imediat. Din păcate, Albot a servit al doilea în acest set și la 4-5, presiunea de a rămâne în meci cuplată cu un joc mai agresiv al francezului, s-a dovedit prea mare. Paire a făcut rost de două mingi de break consecutive și la prima șansă, a câștigat breakul și, astfel, meciul.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română