Stăm bine contra Germaniei: Simona Halep trece de Julia Goerges, se califică în optimi la Miami
Adrian Țoca | 26 martie 2016Simona Halep a recuperat după un start lent și a luat 12 din ultimele 14 game-uri ale meciului cu Julia Goerges. O va întâlni acolo pe Heather Watson, britanica pe care a învins-o în ambele meciuri anterioare.
Simona Halep a învins-o pe Julia Goerges la Miami, 6-4, 6-1 într-o oră și jumătate, calificându-se în turul al patrulea al turneului din Florida. A fost a doua victorie în două zile pentru o jucătoare din România contra uneia din Germania, în avanpremiera meciului de Fed Cup de la Cluj, de peste câteva săptămâni, după ce ieri Irina Begu a revenit de la 0-5 în decisiv cu Sabine Lisicki. Irina Begu (vs Kristyna Pliskova) și Monica Niculescu (vs Coco Vandeweghe) vor juca în turul al treilea mâine, în vreme ce Horia Tecău a fost eliminat la dublu azi.
***
A fost o zi grea pentru tenis la Miami, cu soare puternic și umiditate ridicată, o zi căreia i-a picat victimă însuși Nadal, om puternic, învățat cu soarele. Rafa, plus alte două retrageri în ATP. “A tough day”, cum a spus și Darren Cahill într-unul dintre cele două sesiuni de on-court coaching. În condițiile astea, privită la rece, victoria Simonei are marea calitate de a fi necesitat resurse fizice moderate, un timp decent petrecut în cuptorul de pe teren și puțină dramă spre deloc.
A fost un meci frumos, ca la orice contrast de stiluri, încheiat cu un rezultat normal, de rutină. Cu toate astea, să nu picăm în capcana neaprecierii unor astfel de victorii; oricât de banale și previzibile ar arăta, ele tot trebuie obținute și produse. Nu mai departe de acum o lună, astfel de meciuri nu se mai lăsau câștigate, iar Simona suferea ori de câte ori întâlnea o adversară capabilă să rupă mingea-n două, sfârșind prin a-i da chiar ea o mână de ajutor pentru victorie. Ce diferență acum. De la 3-0, românca s-a proptit în picioare și a început să pună punct peste punct, construindu-și o revenire solidă.
Cu toate astea, n-a fost mereu simplu. Niciuna dintre jucătoare nu a reușit să prindă un pic de constanță în prima parte a meciului, alternând momentele de inspirație cu greșelile neforțate. Julia a încercat să-și impună tenisul ei first-strike, splendid atunci când funcționează, dominând cu dreapta în început de meci, când de asemenea a servit excelent în exterior de câteva ori, scoțând-o pe Simona de două ori din cadrul tv în căutarea unui retur care n-a mai putut fi pus în teren. La rândul ei, Halep a căutat să plaseze mingea adânc în teren și să-i ceară Juliei să lovească în lung de linie din culoarul de dublu. De asemenea, a vrut să o miște pe Goerges și să o oblige să-și asume riscuri din poziții incomode, să alerge mai mult. Simona a devenit însă un pic ezitantă după ce a ratat să preia controlul în câteva schimburi în care ar fi avut șansa, iar Goerges, care a adăugat și câteva veniri eficiente la fileu și două scurte de rever impecabile, a pus cap la cap două holduri și un break.
După ce a apărut pe tabelă și a făcut și rebreakul cu un forehand nedisputat, Simona a găsit cheia meciului în game-ul al șaptelea, lung ca o zi de post. A contat mult că s-a agățat de el și l-a putut câștiga, după șase egalități, parte și datorită acelui passing shot în cross la care a ajuns într-o clipită, semn că din punct de vedere fizic totul e din nou așa cum trebuie să fie. Un hold la zero a urmat imediat, și Simona se găsea, în sfârșit, într-o poziție bună în meci.
Dar și Goerges a servit bine la 3-5, iar emoțiile și fantomele seturilor neînchise recent păreau să reapară. A urmat un alt game esențial în istoria meciului, în care Simona a trebuit să se convingă pe sine că nu-l poate pierde. A ajutat și OCC-ul cu Darren, care i-a reamintit să nu se lase împinsă prea mult în spatele baseline-ului, să-și folosească picioarele, să caute o lungime a mingii cât mai incomodă pentru adversară și, în general, să o forțeze pe Julia să greșească, în loc să se aștepte ca Julia să greșească. N-a urmat un game prea drăguț. Alte șase egalități și trei mingi de break salvate, ultima cu o pereche de forehanduri zdravene, iar setul a venit până la urmă în contul Simonei. Chiar dacă nu a jucat cel mai bun tenis al ei.
Setul secund a mers fluent și încurajator, cu o Simona eliberată de griji și cu Julia rămasă fără vânt în pânze, după ce toată munca din primul set și începutul bun au fost fără rezultate. Simona a atacat în voie serviciul al doilea al lui Goerges și s-a dus mai mult pe reverul acesteia. După o oră și 35 de minute, Halep încheia conturile, consolidându-și astfel palmaresul excelent împotriva jucătoarelor din Germania.
Simona mai obține un succes necesar, în sfârșit începe să se vadă la față și în Race to Singapore, unde saltă în primele 30 de locuri și se pregătește acum de un meci cu Heather Watson, pe care a învins-o în două turnee de Slam anterior, la USO 14 și RG 15.
Când se trage linia la diverse bilanțuri, fie de final de turneu, de an sau de carieră, astfel de meciuri sunt uitate primele, însă rostul lor e de a fi fundație pentru cele care vor urma.
Rămânem din cel de azi cu faptul că Simona nu s-a mai panicat, nici la 0-3, 15-30, nici la 5-4, când a avut de închis un set și de salvat mingi de break. Mai rămânem cu dialogul dintre seturi cu Cahill, încă o dovadă pentru cât de mare va fi câștigul Simonei din acest parteneriat. Multe informații utile și constructive împachetate impecabil, apoi una dintre acele tăceri de câteva secunde care apar uneori în discuțiile dintre doi prieteni – doi oameni care muncesc împreună la același obiectiv și au aceeași viziune – pe care o recunoști cu ușurință dacă ai trăit și tu una. Darren a spart liniștea cu cea mai neașteptată întrebare posibilă în acel moment: “Do you want a face on this?” O întreba dacă vrea să-i deseneze o față pe gripul pe care tot el i-l pusese pe rachetă.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română