Nouă capi de serie au ieșit deja, dar marii favoriți încep campania australiană în forță
Camelia Butuligă | 18 ianuarie 2016Nouă favoriți au căzut deja în prima zi a Openului australian: șapte la fete și doi la băieți. Primul tur la Slamuri nu se dezminte, dovedindu-se din nou că binecunoscuta prudență a jucătorilor favoriți când vine vorba de primul meci nu este doar un moft.
Să începem cu fetele, unde pierderile au fost mai serioase, în frunte cu favoritele 16 și 17, Wozniacki și Errani, și continuând cu Petkovic, Stephens, Stosur, Pavlyuchenkova și Schmiedlova. Caroline își continuă panta descendentă la Melbourne: din 2011, când a ajuns în semifinale, a retrogradat câte un tur în fiecare an. Caro nu a fost foarte mulțumită de prestația ei contra fostei rusoaice transformată în kazahă Yulia Putsinteva (care a și suferit de crampe în decisiv), declarând că a lăsat-o să reintre în meci după ce a dominat-o copios în setul unu și caracterizând fără ocolișuri acest început de an:
Caroline Wozniacki understandably dejected in press. „I would say it's a pretty s****y start to the season.” #AusOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) January 18, 2016
Încă un cap de serie nemulțumit, care nu s-a sfiit să spună lucrurilor pe nume a fost Benoit Paire, care a pierdut în trei seturi la tiebreak contra adolescentului american Noah Rubin. ”Am fost nul, o catastrofă, n-am ce scuze să caut”, a spus Benoit-cel-cu-adidași-diferiți. După ce și-a făcut autocritica, a trecut și la adversarul său, pe care l-a catalogat ca un jucător slab. ”Da, nu este un jucător foarte bun, dar eu am jucat mai prost ca el azi. Mă duc acasă și gata. Nu-i sfârșitul lumii.” E cel mai bine așa, Benoit. Azi nu a fost cea mai bună zi pentru tine nici pe teren, nici în afara lui.
Vecină cu Wozniacki în clasament, Schmiedlova a sucombat și ea tot la o tânâră rusoaică, Daria Kasatkina, astfel că Serena Williams nu va înfrunta niciun cap de serie până în sferturi. Serena a liniștit zvonurile privitoare la forma sa cu o victorie în două seturi contra inconstantei dar periculoasei Giorgi, prima după patru luni. Cât despre genunchi, Williams a declarat că totul este foarte bine: ”Într-o oră și 45 de minute nu l-am simțit deloc.”
Adversara sa preconizată pentru sferturi, Maria Sharapova, a avut un debut în forță, lămurind și ea dubiile privitoare la lipsa meciurilor și accidentarea de la antebraț, care a obligat-o să se retragă de la Brisbane. Nu a stat prea mult pe teren, expediind-o scurt pe debutanta japoneză Nao Hibino. Când i s-a spus că Hibino o admiră și are încă postere cu ea pe pereți, Maria a avut un răspuns tipic sharapovian: ”E timpul să le dea jos și să le înlocuiască cu postere de-ale ei.”
Sharapova: 11 aces, 2 DFs, 28 winners, 21 unforced errors. Faced just one break point. #AusOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) January 18, 2016
Victorious Sharapova impressed with Margaret Court Arena #ausopen https://t.co/H2RMZCTAon
— Australian Open (@AustralianOpen) January 18, 2016
Sara Errani este altă favorită aflată în calea Serenei (teoretic), care a căzut și ea victimă azi unei tinere rusoaice: Margarita Garsparyan. Putem spune că se formează un nou val rusesc în WTA? Cu siguranță. Mai ales că Andrea Petkovic a pățit-o și ea contra Elizavetei Kulichkova, 19 ani, câștigătoare a Australian Open la juniori acum doi ani. Ne interesează acest rezultat pentru că următoarea ei adversară va fi Monica Niculescu, care ar face bine să nu o subestimeze. Elizaveta joacă un tenis de forță, dinamic pe ambele părți și după cum am văzut azi, nu-i e frică de jucătoarele mai experimentate.
Ultima victimă din acest sfert care părea cel mai dificil după tragerea la sorți este Anastasia Pavlyuchenkova, care a pierdut în trei seturi la americanca Davies. Fără probleme a trecut favorita 12, Bencic, și Kuznetsova, nefavorită dar care își continuă forma bună de la Sydney.
În sfertul următor, Radwanska și Bouchard au trecut fără probleme și au aranjat o întâlnire, un pic cam devreme totuși, în turul doi. Eugenie declarat că anul trecut a cedat presiunii așteptărilor și atenției care era îndreptată asupra sa, dar că anul acesta nu mai face aceeași greșeală. ”E ca și cum aș trăi din nou primul meu an în circuit. Nu simt niciun fel de presiune.” Asta s-ar putea să se schimbe în foarte curând, dragă Genie.
Kvitova got Interview Room 2. Radwanska got Interview Room 2. Bouchard into Interview Room 1. Turning back the clocks.
— Courtney Nguyen (@FortyDeuceTwits) January 18, 2016
Sam Stosur a pierdut la cealaltă Pliskova, Krystina, venită din calificări, dar asta nu mai miră pe nimeni. Sam n-a mai avut un Australian Open cât de cât decent din 2005. Sloane Stephens a închis și ea discuțiile despre un posibil reviriment după câștigarea titlului de la Auckland: a pierdut în două seturi la chinezoaica Qiang Wang. Alt nume sonor care a ieșit este Cibulkova, finalista din 2014, învinsă de Mladenovic. Petra Kvitova și-a răzbunat și ea ieșirea intempestivă din turul unu în 2014 și a învins-o pe thailandeza Kumkhum, cea care o scosese atunci.
La băieți, mai puține surprize, iar asta nu ne surprinde. Pe lângă Benoit Paire, alt cap de serie care a pierdut azi a fost Ivo Karlovic, care s-a retras în timpul meciului cu argentinianul Delbonis din cauza unor dureri la genunchi. În rest, favoriții și-au făcut datoria. Djokovic l-a școlit pe tânărul Chung și va primi un nou tinerel pe mână în turul doi în persoana francezului Halys. Nishikori a trecut și el în trei seturi de Kohlschreiber, iar Tsonga și Baghadatis, finaliști aici în 2008, respectiv 2006 au întors timpul înapoi cu un meci frumos câștigat de Jo. Tsonga a venit des și cu spor la fileu, ceea ce mi se pare o tactică excelentă pentru el și singura cu care îi poate pune în dificultate pe cei mari. Jo a declarat că se simte bine și vrea să facă un turneu bun. Abia aștept optimea contra lui Nishikori, sper să nu aibă nimeni alte idei.
În sfertul lui Federer lucrurile au decurs conform planului. Roger a stat cât a putut de puțin pe teren cu tipul ăla al cărui nume nu mă mai chinui să-l scriu, restul capilor și-au câștigat meciurile. Roger va juca în turul doi cu Dolgopolov, un meci de neratat pentru cei care vor să vadă îndemânare și creativitate pe terenul de tenis. O mențiune specială primește Kyrgios, care a gestionat foarte bine meciul contra lui Carreno Busta. Jocul lui Nick arată foarte bine: pe lângă tradiționalele arme pe care i le știe toată lumea (serviciul, dreapta și freza) am mai văzut niște puncte câștigate cu lovituri din alergare și de îndemânare, cum ar fi acesta de mai jos. Lăsați tweenerul, că am văzut și mai bune, ce ziceți de lobul de rever dinainte?
Pablo Carreno Busta may have lost the point, but he takes home @cpaaustralia Shot of the Day honours #AusOpen https://t.co/ZfgJiviFfp
— Australian Open (@AustralianOpen) January 18, 2016
În afară de Kyrgios, au trecut și restul lupilor tineri aflați în zonă: Dimitrov, Thiem și Goffin. Thiem îl primește cadou pe Almagro, un meci care va fi probabil mai bun decât turul în care se desfășoară. Nu același noroc l-a avut Borna Coric, care a pierdut în trei seturi la Ramos Vinolas și a ratat ocazia de a-și întâlni compatriotul, pe Marin Cilic, în turul doi.
Cele mai frumoase puncte ale zilei:
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română