În sfârșit! Simona Halep trece de turul 1 la Australian Open, dar încă o dată emoțiile au fost de toate felurile
Radu Marina | 16 ianuarie 2018Simona Halep a trecut, în sfârșit, de un tur 1 la Australian Open care i-a mâncat sufletul în ultimii trei ani. 7-6, 6-1 cu promițătoarea Destanee Aiava, o australiancă în vârstă de 17 ani, pentru prima ei victorie la un Grand Slam în calitate de număr 1 și prima ei victorie la Melbourne din 2015 încoace. Dar ziua a fost plină de dramă. Glezna stângă se întoarce pe prima pagină și va rămâne subiectul îngrijorării Simonei și a fanilor ei până la ora meciului cu Eugenie Bouchard, din turul al doilea.
Emoții. Întâi, a fost startul crispat al Simonei. Deranjată de stilul în forță al lui Aiava, Simona a fost timidă în începutul de meci și a avut dificultăți în a-și face serviciul. A lovit scurt, n-a avut ritm și s-a lăsat împinsă de-a lungul terenului. După trei servicii consecutive cedate, Simona a început să schimbe dinamica în game-ul 7, dar în ciuda unor îmbunătățiri și a unor șanse de break, Aiava a ținut serva, într-un game de 10 minute, pentru 5-2. După, Aiava a primit îngrijiri și i s-a luat tensiunea.
Recuperarea. Halep a salvat două mingi de set la 2-5, prelungind setul. Lucru care a ajutat. Aiava a început să resimtă presiunea și Simona s-a cățărat la loc în set, 5-5. S-a ajuns în tiebreak, unde Simona s-a impus cu experiența. 7-6 (5) în 73 de minute. Un tiebreak câștigat după câteva greșeli simple ale australiencei care-au făcut sinteza meciului: experiența Simonei s-a văzut în momentele esențiale, picioarele ei și-au făcut treaba mereu. Mai ales la greu. De asemenea, când a contat în meci, Aiava nu a găsit serviciul.
Căderea. Încă o dată, Simona a căzut urât. S-a întâmplat în startul setului secund. După îngrijiri, emoții mari și o gleznă bandajată, ea a revenit pe teren. A călcat cu grijă în primă fază, dar Aiava a ajutat-o un pic și și-a cedat repede serviciul. Halep a consolidat pentru 3-0, apoi a dus cu bine meciul la capăt, chiar dacă mult mai atentă și mai grijulie în deplasare. Din fericire, nu a trebuit să fie întrebuințată excesiv în restul setului.
Timp în care a reușit și punctul zilei, blocând câștigător un smash al oponentei ei.
Oh dear. Simona Halep is down. Clutching her left ankle. #AusOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) January 16, 2018
A scary moment for [1] Simona Halep. Currently getting treatment on her left ankle. Stand by for updates…#AusOpen pic.twitter.com/z3FIMXkJBG
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 16, 2018
The number 1️⃣ is through to 2R!@Simona_Halep negotiates injury and a brave effort from Destanee Aiava to advance. #AusOpen pic.twitter.com/kb3vZYRRnV
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 16, 2018
Ce urmează. Eugenie Bouchard în turul al doilea, joi, într-o zi în care se anunță în jur de 37 de grade la Melbourne. Pe Bouchard n-a mai întâlnit-o din 2014, anul tuturor celor trei meciuri cu canadianca (2-1). Singura victorie a lui Bouchard, în cel mai important meci (semifinala de la Wimbledon), s-a petrecut, culmea, tot în condițiile în care Simona avea glezna cu probleme.
Istoric cu emoții în ultimii ani. A fost al treilea an consecutiv când Simona a avut de suferit din punct de vedere fizic în turul 1 la AO. În 2016 a avut probleme la tendonul lui Achile și a pierdut cu Zhang Shuai. În 2017 a venit incomplet refăcută, cu dureri la genunchi, și a fost eliminată de Shelby Rogers. De data asta, deznodământul a fost altul.
Simona nu mai câștigase la Melbourne din optimile de finală din 2015, turneu încheiat cu alt meci cu cântec pentru ea, cel cu Makarova.
Declarațiile. „Ar fi fost greu chiar dacă n-aș fi știut cum joacă, pentru că mingea ei nu sare aproape deloc, dă un pic pe dedesub, mingea de la ea are un efect ciudat și nu e ușor să returnezi mingile ei, de aceea nici nu mi-am găsit ritmul până în setul doi spre final, când am început să dau drumul la braț, să mă relaxez mai mult și să simt în ce fel joacă ea.”
Ce a declarat Simona Halep după meci, în corespondența 30-0 de aici.
"It was a pleasure to be back here on centre court."
The world No. 1️⃣ is through to the second round! #AusOpen pic.twitter.com/AZFrRMmUmk
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 16, 2018
Înaintea meciului cu Aiava, Simona spunea că nu se va uita prea mult la ce joacă australianca, ci va încerca se rezolve problema asta pe teren. Cam așa a arătat începutul de meci pentru Simona: căutând soluții și încercând să-și ajusteze jocul, astfel încât să fie eficientă și să-și deranjeze adversara. Soluțiile nu le-a găsit rapid și nici ajustările nu și-au făcut imediat efectul, dar în cele din urmă, a reușit să se acomodeze, să construiască și să rezolve cu bine problema, chiar dacă lucrurile păreau că se precipită într-o direcție nedorită.
Începutul complicat de meci, când s-a trezit condusă cu 2-5 și a fost obligată să salveze două mingi de set (la care, într-adevăr, a reacționat excelent) a venit pe fondul emoțiilor puternice despre care a vorbit la conferință. Simona a avut nevoie de ceva timp să intre în meci și să înțeleagă ce trebuie jucat. La asta se adaugă o adversară care a început tare, a lovit fiecare minge ca fiind ultima (efortul ăsta avea să o coste spre finalul primului set, când a și cerut intervenția medicului) și a pus constant presiune cu acest joc avântat, dar necopt, supus erorilor.
Cu cât s-a înaintat în meci, semnele venite dinspre Simona au fost din ce în ce mai pozitive, chiar și cu șansele ratate la 1-3 sau 2-4 de a recupera break-ul. Era clar că e acolo și încearcă cumva să intre în meci. Până la urmă, a reușit asta fix când avea cea mai mare nevoie, la 2-5. Întâi a salvat două mingi de set, iar de acolo lucrurile au arătat mai clar pentru liderul mondial. A început să anticipeze unde lovește australianca, a început să-i ghicească serviciul și a căutat să o țină departe de baseline. Totuși, în tiebreak emoțiile nu au lipsit. Aiava a continuat să atace furibund din orice poziție și a condus cu 3-1, acesta fiind și ultimul ei moment bun din acest meci. De aici, Simona a recuperat exclusiv cu defensiva. La 2-3 a rezistat unui asalat de lovituri de forehand a australiencei, urmând ca la 4-3 punctul să fie câștigat tot cu ajutorul defensivei.
Cu setul 1 câștigat după o luptă grea, lucrurile păreau că intră în normal. Din păcate, emoțiile cele mai mari au venit în debutul setului doi, când Simona, în încercarea de a ajunge la o minge s-a accidentat urât la gleznă, spaimă urmată de câteva momente tensionate pentru că, evident, nimănui nu îi era clar cât de gravă e accidentarea. În cele din urmă, după intervenția fizioterapeutului, Simona a continuat să joace, a reușit și break-ul, dar, cumva firesc, ce a urmat a fost reținută, cu o deplasare mai greoaie și fără să alerge la toate mingile. Partea bună e că Simona s-a relaxat și a rămas în control. A mai cedat un singur game, tenisul ei nu a arătat tocmai rău, ba din contră, și-a ușurat mult munca stând puțin pe teren, fiind mai agresivă și căutând lovitura decisivă. Și pe lângă toate astea, a reușit și punctul zilei la Australian Open, după ce a avut răspuns și a trimis înapoi un smash al australiencei, care părea că îi va aduce punctul câștigător.
***
ULTIMA ZI: 30 la sută reducere în Shop!
Ca să sărbătorim 6 ani de 30-0 ai o reducere masivă în Shop: 30% OFF, timp de patru zile (duminică, luni, marți, miercuri) din valoarea întregului coș *
Tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul de voucher Treizecizero6aniLetsGo la plasarea comenzii, în câmpul corespunzător, iar valoarea coșului se va actualiza automat.
Ce-ți poți lua
1. Simona de păstrat
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
3. Noul tricou 30-0 Tee
Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română