Cum se vede tabloul feminin de la Australian Open? Dezechilibrat. Simona e într-un sfert dificil, dar nu imposibil
Camelia Butuligă | 11 ianuarie 2018Tragerea la sorți a AO 2018 a produs un tablou dezechilibrat, cu jumătatea de sus semnificativ mai aglomerată în nume cu potențial, comparativ cu jumătatea de jos.
Gata și tragerea la sorți, din care Australian Open a vrut să facă un eveniment. Acum totul se vrea un eveniment, dar nu sunt sigură că totul merită să fie eveniment.
Federer a intrat pe teren și primul lucru pe care l-a spus a fost că nu-i place să participe la tragerile la sorți. Poftim PR, Australian Open. Apoi, turneul a ridicat câteva sprâncene când a anunțat că alături de Federer o va invita la ceremonie pe Sharapova în locul câștigătoarei de anul trecut, Serena Williams. Maria Sharapova, testată pozitiv la Australian Open acum doi ani, câștigătoare o singură dată a turneului acum 10 ani și care ar avea o rivalitate cu Williams dacă, vorba Martinei Hingis, ar începe să câștige și ea din când în când. Aș fi dat orice să văd reacția Serenei când Maria a intrat pe arena de la Melbourne purtându-i trofeul. În loc de Serena, am putut vedea însă reacțiile jurnaliștilor de tenis.
Pretty cool of the AO to celebrate two years since Sharapova's failed drug test here by inviting her to the draw ceremony.
— Tumaini Carayol (@tumcarayol) January 11, 2018
I think Maria Sharapova often got a raw deal in her anti-doping hearings…but I still cannot believe #AusOpen had her carry the trophy onto court.
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) January 11, 2018
Maria Sharapova carries the Australian Open trophy onto the court and is now being asked about her time away from the sport as if it was a break by choice or through injury. Not a good look for the sport. #AusOpen
— Stuart Fraser (@stu_fraser) January 11, 2018
În fine, ca să pună capac acestui experiment semi-reușit, în timpul ceremoniei spectatorii au putut vedea pe ecranele din stadion (din greșeală) niște monitoare cu tragerea completată. Da, tragerea se făcuse în prealabil, iar la acest eveniment a fost doar dezvăluită. E un trend ăsta mai nou, ca tragerile să nu se facă în direct, iar părerile sunt împărțite. Printre spoilere s-a aflat și partea Simonei Halep, aflată pe ecrane prematur. Să trecem, deci, la discutarea tabloului, în ordinea numerelor de pe tricou.
Primul sfert, al Simonei
Are Simona un sfert greu? Doh, ce întrebare. Normal – e Slam, e tragere la sorți, e Simona și Simona n-are niciodată noroc chior, se știe. Deschide contra unei wild-card australiene, Destanee Aiava, despre care aud dincoace că e o jucătoare promițătoare. Bănuiesc că în următoarele ore vor fi nenumărate căutări pe Google după acest nume din România – voi fi și eu una dintre ele.
După misterioasa Destanee se profilează o prietenă veche de-a noastră, o jucătoare care nu mai are niciun mister: Eugenie Bouchard. Asta dacă Genie ajunge acolo, vorba clasicului Bernard Tomic. Eu aș vrea să ajungă din motive egoiste: pentru a-mi reafirma recordul stelar la predicții (fac puține, dar bune). Din turul 3 se îngroașă gluma: posibil Petra Kvitova, pe care am văzut-o mai deunăzi pierzând la Camilla Giorgi, dar care, dacă reușește să găsească terenul, va fi o adversară teribilă pe rapidul de la Melbourne. Kvitova va avea și ea niște hopuri în primele două tururi în persoana lui Petkovic și Davis/Cepelova.
Pentru turul 4 avem următoarele candidate: Barty, Sabalenka, Giorgi, Osaka, Kucova, Jabeur, Vesnina. Când văd toate numele astea, realizez ce călătorie lungă, ce maraton e un Slam. Cine va ieși dintre ele? Pe Sabalenka a rezolvat-o Simo țac-pac la Shenzhen, Jabeur e zguristă, Vesnina și-o fi revenit după IW 2017? Dar Barty este în urcare, Giorgi tocmai le bătu pe Sloane, Aga și Petra, iar cu Osaka Simona s-a chinuit ceva în trecut.
Partea de jos a sfertului e străjuită de capii de serie 9 și 6, Konta și Pliskova. Între ele sunt cehoaicele Srtycova și Safarova. Tot aici e Sorana Cîrstea, care deschide contra Zarinei Dyias – meci greu, Dyias e constantă și lovește bine din spate. Pentru Simona, fie ca iese Konta, fie ca iese Pliskova, va fi complicat, din cauza suprafeței rapide care va accelera loviturile celor două. Și Pliskova, și Konta au tradiție solidă la Melbourne. Pe partea bună, Simona are h2h de 5-1 cu Pliskova. Cu Konta are 1-3, dar *acel* meci de la Miami a fost pierdut de Simona, nu câștigat de Johanna, iar la Wimbledon a fost teribil de strâns. După care la Cincy Simona și-a reglat o parte din conturi. Deci an nou, turneu nou, suprafață nouă: indiferent cine va ajunge în sferturi va conta foarte tare cum va ajunge acolo (adică cu ce nivel de joc și ce meciuri).
Sfertul 2, zis și al morții
Eh, dacă am vreo consolare este că sfertul Simonei, deși complicat, nu este la fel de groaznic ca al doilea, unde doar în prima jumătate sunt înghesuite Muguruza, Radwanska, Sharapova, Kerber și Sevastova. La asta nu pot să zic decât: haha! Să mai moară și din caprele sfertului vecin! #analysis. În partea de jos este Mladenovic, care deschide contra Anei Bogdan – ar fi minunat dacă Ana ar profita de lipsa de formă a franțuzoaicei, care are o serie de vreo 13 înfrângeri consecutive la activ. Mai jos le vedem pe Keys, Lucic-Baroni, Rogers, noua senzație Sasnovich și Garcia. Deci, dintre toooate numele astea, în sferturi vor ajunge două. Take your pick.
Sfertul 3, echilibrat
Aici stau de strajă Venus și Svitolina, iar, între ele, ceilalți capi de serie: Makarova, Gavrilova, Goerges, Stephens, Kasatkina, Peng. Stephens e ieșită din formă, dar restul sunt vioaie: Makarova se activează mereu la AO, Goerges a avut un sfârșit de an 2017 foarte bun și l-a adus și la începutul lui 2018, Gavrilova joacă binișor la acest început de an. Kasatkina este noua favorită a Serenei, deci, ce mai vreți, iar Peng e Peng, îi place hardul. Notabil aici e meciul Venus – Belinda Bencic din primul tur – Belinda e și ea pe un mic val de formă și încredere, poate face o surpriză. Irina Begu, din păcate, a tras-o pe Makarova în primul tur, dar Irina a mai bătut-o pe Maka.
Svitolina o poate întâlni în turul doi pe Siniakova, care a făcut finală la Shenzhen, unde a scos-o în semi pe Sharapova.
Sfertul 4, ațipit
Dacă a avut cineva noroc chior la tragerea asta, aceea a fost Caroline Wozniacki. Asta dacă nu s-o pune de-a curmezișul cunoștința ei de la junioare, Mihaela Buzărnescu, cu care va juca în primul tur. Altfel, Caro are cam drum liber până în optimi – Bertens, Rybarikova și Pavlyuchenkova sunt ceilalți capi pretendenți la un loc în primele 16. Deasupra, Ostapenko tronează peste o listă din care se remarcă capii Kontaveit, Cibulkova, Vanderveghe și ne-capii Kanepi, Stosur, Puig, Suarrez-Navaro, Babos. Tot aici este Monica Niculescu, care deschide contra Monei Barthel.
Concluzii
Este un tablou dezechilibrat, cu jumătatea de sus semnificativ mai aglomerată în nume cu potențial, comparativ cu jumătatea de jos. Sfertul al doilea e ucigaș, va elimina multe nume mari, iar de asta poate profita Simona, dacă iese din sfertul ei. Jos e mai liber, ceea ce pune presiunea pe Ostapenko, Svitolina, care vor vedea cum este să joci cu așteptări, spre deosebire de haiducia de până acum. Va fi un turneu interesant, unde va fi nevoie pe rând, de gestionare abilă, sânge rece sau foc în măruntaie – ca la orice Slam.
***
Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.
Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
În Shop sunt disponibile și ultimele tricouri din primul set de 30-0 Onederful, tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume!
Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI
Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română