Buzărnescu pierde contra Sharapovei: meci-preview pentru ce-o așteaptă pe Mihaela în elita tenisului
Camelia Butuligă | 1 ianuarie 2018Mihaela Buzărnescu a primit, în primul meci al lui 2018, un adversar de mare calibru; trecerea de la victoriile din 2017 la noul sezon nu s-a făcut ușor. Sharapova – Buzărnescu 6-3, 6-0.
În primul set, servind la 3-2 cu break și 30-0, Buzărnescu a avut terenul liber pe partea dreaptă a Sharapovei, deschidere pe care a speculat-o cu o dreaptă în lung de linie. Mihaela este o jucătoare tactică, care creează inteligent spații libere în terenul adversarei. Dar intenția nu a fost susținută și de execuție: mingea, care ar fi fost probabil winner, a ieșit o palmă în out. Să fi fost tensiunea, să fi fost mingile repezi ale Sharapovei care i-au luat de-a lungul întregului meci din timpul de pregătire a loviturii, să fi fost amândouă? Cert e că Sharapova a simțit balonul de aer și s-a alimentat. Pentru Buzărnescu, a fost invers: a greșit următorul prim serviciu, iar al doilea i-a fost atacat prompt. 30-0 se transformase în 30 egal, iar în punctul următor rusoaica a făcut ce-a repetat cu succes mai bine de un deceniu: a jucat cel mai bun tenis sub presiune. A rezolvat un schimb îndârjit în care a fost inteligent scoasă din ce în ce mai în exterior pe stânga cu un rever câștigător în cros care a aterizat pe linie. Viteza loviturii: 118 km/h. În schimbul următor, când a fost momentul să livreze el sub presiune, reverul Mihaelei n-a găsit linia, ci a ieșit iar o palmă în out. 3-3. Nu numai breakul, dar avea să se dovedească că si meciul fusese pierdut. De acolo înainte, Mihaela n-a mai câștigat niciun game.
Tenisul este un sport al centimetrilor, iar acești centimetri de o parte sau de alta a tușei au multe cauze. Eram interesată de cum va rezista jocul ingenios al lui Buzărnescu, revelația sfârșitului de an, contra Sharapovei. Cum rezistă o floretă contra unei divizii de tancuri? Păcat că Mihaela nu a reușit să-și protejeze serviciul doi (și uneori nici primul) destul cât să aibă cât de cât un spațiu de manevră și să nu fie pusă sub presiune încă de la începutul schimburilor. Sharapova își bazează jocul pe primele lovituri livrate cu forță maximă și fiind primul lor meci, cred că Mihaela a fost luată pe sus de impactul acestora. Agilitatea și sliceurile ei defensive nu au fost puse în valoare – împinsă deseori prea în spate, românca a avut puțin timp de reacție, și mai puțin timp de pregătire.
Pentru cine nu e convins că OCC-urile chiar contează în dinamica meciurilor și crede că e ușor să dai sfaturi eficiente și concentrate în câteva zeci de secunde, acest meci a oferit o viziune alternativă. Mihaela a chemat-o pentru OCC pe colega ei de dublu, mai tânăra Irina Bara. O mișcare ingenioasă – de ce nu? Firește, interacțiunile au avut mai degrabă tonul unor discuții între egale decât între un antrenor și elev. Irina i-a dat câteva indicații tactice, Mihaela și-a spus păsul și s-a mai răcorit, dar când a revenit pe teren după ambele discuții nu a părut să joace mai bine sau mai liber.
OCC-urile servesc un dublu scop: cerute atunci când jucătoarele se simt amenințate, ele trebuie să ofere soluții tactice, dar și siguranță emoțională. Cred că jucătoarea caută un sprijin moral, o prezență care transmite forță și soliditate. Știm și noi, știu și ele că nimeni nu poate intra pe teren să le ajute, dar ideea că pe margine e cineva puternic cred că transmite un mesaj subconștient. Îmi aduc aminte de ce-a declarat Serena acum câțiva ani când pierdea un meci la care venise și tatăl ei: ”Începusem să mă panichez, dar m-am uitat la el și am văzut că nu se îngrijora și m-am liniștit și eu.”
Mihaela se apropie de top 50: nici până acum n-a fost floare la ureche, dar de acum înainte o așteaptă ape învolburate și pline de capcane. Adversarele vor fi mai amenințătoare, și ca joc și ca atitudine, meciurile vor fi mai solicitante, presiunea mai mare, singurătatea mai strivitoare. Deseori, răutatea va face diferența între două jucătoare apropiate ca valoare. Sharapova are fundația ei ca jucătoare clădită pe cruzime și meciul de azi a fost o lecție bună, deși usturătoare, despre ce va avea Mihaela de înfruntat în elita tenisului mondial.
.@MariaSharapova safely through to @ShenzhenOpenWTA second round! She beats Buzarnescu 6-3, 6-0! pic.twitter.com/RU54AG2vpq
— WTA (@WTA) January 1, 2018
It was a MAMMOTH game – but @MariaSharapova finally gets the break and will serve for the first set! #ShenzhenOpen pic.twitter.com/tlF6x1iZ9y
— WTA (@WTA) January 1, 2018
It's Mihaela Buzarnescu who gets the first break of the match against @MariaSharapova! #ShenzhenOpen pic.twitter.com/kvmxDTxVb8
— WTA (@WTA) January 1, 2018
***
Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto. Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.
Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română