Monica Niculescu îi face zile fripte Serenei la revenire; Victor Hănescu câștigă și al treilea meci
Adrian Țoca | 14 martie 2015Victor Hănescu ține steagul sus pentru băieți, într-o perioadă în care fetele sunt omniprezente. A venit rândul Monicăi Niculescu să se asigure că va fi ținută minte după întâlnirea cu Serena Williams, pierdută, 7-5, 7-5.
După toată așteptarea și tensiunea din ultimele zile, comeback-ul Serenei a început superb. Asta chiar dacă aproape toată lumea s-a temut, măcar în subconștient, să nu se întâmple ceva care să aducă aminte de 2001, iar momentul să devină dubios și stânjenitor pentru toți cei prezenți. Dar cei 14 ani n-au trecut degeaba, iar recepția pregătită liderului mondial a ieșit de minune. Într-o seară sold-out pe a doua arenă de tenis a lumii ca și capacitate, prima pe teren a ieșit Monica. Volubilă, zâmbitoare, călduroasă, românca a zâmbit larg, un prim semn că se va bucura de minune de experiența pe care și-a dorit-o atât de mult.
Serena a urmat-o, cu o pereche de căști mari pe cap, iar publicul a aclamat-o îndelung și prietenos. Tradiționala față inexpugnabilă a Serenei de dinainte de meciuri n-a avut nicio șansă să reziste. S-a topit imediat. În timp ce fanii o aplaudau, Serena a cedat rapid în lupta cu lacrimile, plângând de-a dreptul până să ajungă la fileu, la formalitățile de dinainte de start.
Niculescu: „I went on the court and I thought my heart will be so tiny and beating, but I felt good.” Heh.
— Courtney Nguyen (@FortyDeuceTwits) March 14, 2015
Și apoi a început, iar ce a urmat a fost o mixtură spectaculoasă de neprevăzut, emoții, nervi, șanse ratate, greșeli, răsturnări de situație, tensiune. Deja apăsată de propriile ei stări, Serena n-avea, probabil, idee că jocul Monicăi ar putea s-o încurce atât de mult. Bineînțeles că și contextul meciului a jucat un rol, bineînțeles că a contat și “rugina” Serenei, cu un singur meci la activ de la Australian Open încoace. Însă asta nu scade cu nimic din meritele Monicăi Niculescu, a cărei atitudine a fost perfectă. Mereu pregătită pentru astfel de meciuri cu o încărcătură deosebită, cu o audiență specială, cu multă atenție în jurul lor, Monica a dat tot ce a avut și și-a pus în valoare foarte bine armele, jucând inteligent, folosindu-se de atuurile ei până la ultima resursă. Moni a reușit să o frustreze teribil pe Serena, care a avut nevoie de mult timp și de toată experiența ei pentru a îndrepta corabia pe finalurile de set.
Dacă ar fi să-și reproșeze ceva Monica, ar fi probabil felul în care a jucat game-urile de final, cele două în care a servit la 5-6, în special în primul set, set în care a condus și cu 5-3. Chiar și întoarsă la 5-6, Monica a avut minge de tiebreak, dar întâi o dublă greșeală, apoi un challenge cerut complet neinspirat au întors game-ul din drum. Serena a fugit apoi cu setul, la o minge la care ambele au urcat la fileu și au lovit, pe rând, extrem de scurt. A fost finalul unei serii furibunde, dar neconcludente, a Serenei, care a trecut linia de sosire în primul set mai mult cu voința decât cu putința.
Americanca și-a făcut break singură la început de meci, găsind foarte dificilă până și simpla menținere a mingii în teren în primele game-uri. Monica a fost foarte aproape de un dublu break la 2-0, dar a lovit în fileu o minge simplă, cu tot terenul liber în față. Dacă restul jocului n-a prea mers, Serena s-a salvat în destule ocazii cu așii și, cel mai important, a jucat cu un plus de înțelepciune și determinare punctele mari. Până să ajungă acolo, a avut mari dificultăți în căutarea unui răspuns la mingile joase, variate și alambicate ale Monicăi. Unul dintre slice-urile specialitatea casei a aterizat mult în interiorul careului de serviciu și Serena nici măcar nu l-a văzut venind; a schițat un zâmbet apoi, dar reacția a spus câte ceva despre dificultatea acestui match-up inedit.
Setul doi s-a păstrat în aceeași linie, doar că de data asta Monica n-a mai apucat să se desprindă pe tabela de scor. În schimb s-a ținut cu dinții de Serena, refuzându-i acesteia orice încercare de a evada din chingi. Aflată într-o permanentă încercare de a intui în ce direcție va lovi Niculescu, și nu de multe ori cu succes, Serena a găsit potrivit să răspundă și ea cu un slice de forehand care a stârnit comentarii amuzate pe Twiter, unde meciul s-a trăit intens. Moni a fost și eroina punctului meciului, un schimb super, încheiat cu un passing winner în cross care a îngenunchiat-o pe Serena. Românca a început să lovească tot mai tare pe final, și a salvat două mingi de meci la 4-5, dar s-a înclinat în cele din urmă la a patra.
Wowzers MT @TennisTV Watch this sensational point! #Niculescu hustles & leaves #Serena on the floor #BNPPO15 #tennis http://t.co/gV5y7qxqS8
— BNP Paribas Open (@BNPPARIBASOPEN) March 14, 2015
Serena i-a dat credit Monicăi la interviu, un interviu purtat cu mina omului ușurat că și-a luat o greutate imensă de pe umeri. Scăpată de tensiunea unui meci complicat pentru ea, Serena își va regla, probabil, jocul pentru fazele următoare și va crește în joc. Seara aceasta trebuia trecută cumva, și încă o dată Serena a arătat o forță mentală remarcabilă.
Altfel, a fost o seară foarte plăcută, spectaculoasă prin inedit, iar contribuția Monicăi la farmecul meciului e decisivă. Nu putea fi o combnație mai inedită pentru un astfel de meci, și chiar dacă povestea care va rămâne în urmă va fi cea a Serenei, Monica se poate considera mulțumită: tot mai multă lume a înțeles acum ce înseamnă, de fapt, să fii unică din perspectival lui Moni. Insăși filosofia Serenei i se aplică de minune româncei: trebuie să-ți găsești calea și să faci ceea ce ți se potrivește, așa cum crezi tu de cuviință că e mai bine pentru tine, fără să îți pierzi prea multă energie îngrijorându-te de ce cred alții.
Ambele fete au avut declarații similare: au vorbit despre emoții și despre impactul pozitiv al publicului. În vreme ce Serena a încadrat momentul printre cele mai importante ale carierei ei și a spus că se simte ca și cum ar fi câștigat turneul în seara asta, Monica a spus că a avut emoții uriașe la început, dar că publicul a ajutat-o să-și ridice nivelul, iar ulterior s-a simțit nemaipomenit pe teren.
„I feel like the nerves have gone away,” Serena says. „It feels like 1 of the proudest moments of my career” #BNPPO15 pic.twitter.com/mUeqe6fds6
— BNP Paribas Open (@BNPPARIBASOPEN) March 14, 2015
Monica Niculescu said she felt she rose to the occasion tonight. Compared it to playing vs Li Na in Beijing (a match she won). Great spirit.
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) March 14, 2015
#Niculescu: „Ive always wanted to play the world No. 1. The plan was to play relaxed, mix it up. It worked” #BNPPO15 pic.twitter.com/Apr146CdAw
— BNP Paribas Open (@BNPPARIBASOPEN) March 14, 2015
„I know her game. I think everyone in the locker room knows her game. But, boy, she was interesting.” -Serena Williams on Monica Niculescu.
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) March 14, 2015
Victor continuă seria victoriilor
A fost abia a doua înfrângere a românilor la Indian Wells, după ce, în cursul zilei, Horia Tecău și Jean Julien Rojer pierduseră neașteptat, încă din primul tur, contra Murray/Kokkinakis. Dar contingentul românesc continuă să producă rezultate bune. Pe lângă victoria Simonei, cealaltă veste bună a zilei a venit de la Victor Hănescu, cel care l-a eliminat pe Mikhail Youzhny în două seturi, 6-3, 6-4. A fost o evoluție teribil de curată a lui Victor, o lucrare profesionistă, executată în numai o oră și 12 minute, cu câte un break pe set, cu multe execuții tehnice foarte plăcute ochiului și o liniște care-l prinde foarte bine pe Victor.
La prima sa apariție pe tabloul principal al unui turneu ATP anul acesta, Hănescu scoate maxim din ea, obținând deja a treia victorie, după cele două din calificări, serie care-l apropie de locul 130.
Pentru Victor urmează acum Andreas Seppi, iar italianul nu e deloc un obstacol de netrecut. Scorul meciurilor directe este de 1-1, dar interesant este că victoria lui Hăne s-a înregistrat chiar la Indian Wells, în 2011. Românul a câștigat atunci în trei seturi, 4-6, 7-6, 6-3.
Dacă va trece de Seppi, pentru Victor ar putea urma premiul suprem: o reîntâlnire cu Roger Federer.
Azi e o zi mai săracă în români: doar Florin Mergea intră pe teren, alături de Dom Inglot. Cei doi îi întâlnesc pe Robredo și pe Troicki, în primul tur la dublu.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română