Grand Slam Horia! Tecău și Rojer câștigă US Open. Al doilea titlu de Grand Slam la dublu al lui Horia!
Radu Marina | 8 septembrie 2017Este al doilea titlu de Grand Slam al carierei lui Horia, după cel de la Wimbledon din 2015, ambele câștigate alături de Juls.
Horia Tecău și Jean Julien Rojer sunt noii campioni de la US Open, după o finală câștigată cu spaniolii Feliciano Lopez și Marc Lopez, 6-4, 6-3.
https://twitter.com/doublefault28/status/906216174089850881
Este al doilea titlu de Grand Slam al carierei de dublu a lui Horia, după cel de la Wimbledon din 2015, ambele câștigate alături de Juls. Horia mai jucase anterior și trei finale la Wimbledon, toate pierdute. El mai are și un Grand Slam la dublu mixt.
Cei doi au reușit să obțină, ieri, și calificarea matematică la Turneul Campionilor de la Londra, pe care l-au câștigat în 2015.
În drumul spre titlu, Horia și Juls învinseseră echipe precum Dodig/Granollers, Murray/Soares și Kontinen/Peers, de departe unul dintre cele mai grele drumuri spre un titlu de Slam din circuitul de dublu, în ultimii ani.
Horia a revenit ulterior pe teren pentru semifinalele turneului de dublu mixt, unde a pierdut, alături de Coco Vandeweghe, contra Hingis/Murray (6-4, 7-6/8).
Ilie Năstase fusese ultimul român câștigător la dublu la US Open, în 1975, alături de Jimmy Connors.
A fost al treilea Slam consecutiv din acest an în care un reprezentant al României este în finală, după Simona Halep la Roland Garros și Monica Niculescu la Wimbledon.
*
La doi ani distanță de la primul său titlu de Grand Slam, Horia Tecău e din nou campion alături de Jean-Julien Rojer, după un finală care va rămâne o amintire frumoasă pentru fanii tenisului din România. Unul în care cei doi și-au asumat riscuri, au fost extrem de eficienți și au arătat mult curaj de la început și până la final.
Pusă în context, e o victorie enormă reușită de cei doi. Înainte de turneul de la Winston-Salem, cei doi aveau o serie de 7 turnee consecutive în care cu greu au reușit să lege 2-3 victorii, în turneele de Grand Slam nu trecuseră de turul trei, iar pentru prima dată din 2014, Horia căzuse în top 30 în clasamentul de dublu.
În toată această perioadă au arătat multă maturitate și curaj, iar cel mai clar exemplu este atitudinea lui Horia după înfrângerea dezamăgitoare din primul tur de la Wimbledon. Nu au luat niciun moment în calcul posibilitatea de a renunța la parteneriat, deși lucrurile nu arătau tocmai roz, au mers mai departe, au luat-o de la capăt, au avut răbdare și au început pas cu pas să construiască din nou.
La US Open au ajuns cu 4 victorii consecutive, obținute odată cu titlul de la Winston-Salem, chiar în ceasul al 11-lea înainte de USO; s-a dovedit că a fost exact ce aveau nevoie după o perioadă seacă și multe înfrângeri. În primul tur au avut nevoie de mai bine de două ore pentru a câștiga, iar apoi, de la meci la meci, impresia a fost că își regăsesc cadența loviturilor și devin tot mai încrezători. Au trecut de favoriți 6 Granollers/Dodig, în sferturi au cedat doar 3 game-uri într-unul din cele mai bune meciuri din ultima vreme, împotriva favoriților 4 Bruno Soares/Jamie Murray – meci în care au pierdut doar 2 puncte cu primul serviciu și au avut doar 4 erori neforțate. După două meciuri în care au trecut de niște echipe redutabile, au urmat liderii mondiali, Henri Kontinen și John Peers, în fața cărora au putut întoarce meciul, deși au fost la 2 puncte de eliminare. Iar astăzi, în finală, au întâlnit din nou o echipă sudată și mai bine clasată decât ei. Un traseu de foc, dar pe care au putut să-l treacă cu bine, construind cu răbdare, jucând cu mult curaj în momentele cheie și căutând soluții ori de câte ori ceva nu a mers.
Astăzi lucrurile au părut mult mai clare, comparativ cu semifinala. Au intrat deciși, mult mai conectați la meci, iar Rojer nu a avut nicio ezitare la serviciu – a fost, de fapt, singurul jucător din cei 4 care nu și-a pierdut serviciul niciodată pe tot parcursul meciului.
Până la 3-3, ambele echipe și-au făcut serva fără probleme; în game-ul 7, însă, Horia a clipit pe serviciu și a cedat după câteva erori la fileu. A fost momentul în care Tecău și Rojer au început din nou să caute soluții. Horia a fost mai sigur și mai incisiv pe retur, iar Rojer a fost extrem de ofensiv, nu a ezitat să atace, a reușit niște interceptări excelente și împreună nu i-au lăsat pe spanioli să conducă jocul, reușind să recupereze imediat break-ul. De fapt, aici a fost cheia. Rojer și Tecău nu au mai răspuns la jocul propus de spanioli, cum făcuseră până atunci, ci au fost cei care au impus ritmul, cei care au pus presiune constant, cei care au dictat. Iar asta s-a reflectat și în statistică: un total de 42 de lovituri câștigatoare, față de doar 25 ale spaniolilor. Doar 7 erori neforțate și 72 la sută procentaj pe primul serviciu.
La 5-4, Horia și Juls au reușit un game de retur pur și simplu genial: un retur câștigător și un stop voleu al lui Horia, plus un lob senzațional al lui Jules și primul set era închis, chiar pe serviciul lui Feliciano Lopez, de netrecut la serviciu până atunci.
În debutul setului doi, Tecău și Rojer au reușit să treacă peste un game maraton, de aproape 10 minute, în care au salvat 2 mingi de break (la care Horia a răspuns de fiecare dată cu as) iar câteva minute mai târziu reușeau să facă break-ul decisiv după un retur deranjant al olandezului. Deși conduși cu set și break, spanioli au continuat să lupte, la 1-3 au avut 2 mingi de rebreak, dar din nou dublul româno-olandez a reacționat bine în astfel de momente, salvând mingile de break, dintre care una anulată cu un stop voleu impecabil al lui Horia. Cu un joc inteligent se făcea astfel 4-1.
Apropo de joc inteligent, tot meciul Tecău și Rojer au fost cu un pas înainte și au căutat să surprindă. Nu au încercat să fixeze un anumit jucător și să joace multe mingi spre el, așa cum se întâmplă de regulă la dublu, atunci când unul are o zi mai nefastă, ci au alternat tot timpul. De exemplu, în schimburile mai lungi au jucat constant spre Feliciano Lopez, pentru că spaniolul avea tendința să riște și apărea des greșeala, iar la Marc Lopez au insistat la serviciu și retur, serviciul spaniolului fiind în multe rânduri atacabil, în vreme ce cu returul devenise previzibil.
Abia la 5-3, 40-0, Horia a părut că simte ceva emoții, după 2 erori consecutive, dar a reușit să se redreseze și să închidă meciul.
La finalul meciului, Jean-Julien Rojer spunea că lucrul cel mai important, cheia pentru acest succes a fost comunicarea, faptul că au continuat să lupte împreună. Iar în tenis perseverența e mereu răsplătită.
"We communicate and fight together. That's a strength of ours." –Jean-Julien Rojer & Tecau lift the 2017 #usopen men's doubles trophy. pic.twitter.com/ZEgbL9eczl
— US Open Tennis (@usopen) September 8, 2017
"I've been here since I'm 12 years old, it's a great country. And I'm happy that they let me in and I got to do my job here."
— Jason (@Hurleytennis) September 8, 2017
https://twitter.com/usopen/status/906223345275953154
Se întâmplă cumva ca finala lui Horia Tecău de la US Open să fie primul meci de dublu pe care îl vezi și te… https://t.co/2m0SAUNHBd
— Treizecizero.ro (@treizecizero) September 8, 2017
Rojer pic.twitter.com/OUz1kgnR5F
— Ashish Jena (@ashishjena94) September 8, 2017
Românii în 2017 – titluri / finale
Titluri
Simona Halep (Madrid)
Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu
Monica Niculescu (Biel, cu Su-Wei Hsieh) – dublu
Florin Mergea (Barcelona, cu Aisam Qureshi) – dublu
Horia Tecău (Geneva, cu JJ Rojer) – dublu
Irina Begu (București)
Irina Begu și Raluca Olaru (București) – dublu
Horia Tecău (Winston-Salem, cu JJ Rojer) – dublu
Horia Tecău (US Open, cu JJ Rojer) – dublu
Finale
Monica Niculescu (Hobart)
Simona Halep (Roma)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu
Simona Halep (Roland Garros)
Monica Niculescu (Wimbledon, cu Chan) – dublu
Monica Niculescu (Cincinnati, cu Hsieh) – dublu
Simona Halep (Cincinnati)
***
Doar până pe 11 septembrie ai noile tricouri 30-0 „My Forehand” și „Play Hard” la un preț special.
Fă o precomandă AICI – pentru My Forehand
Fă o precomandă AICI – pentru „Play Hard”
În noul Shop 30-0 ai o ofertă specială, valabilă doar pe perioada US Open, la un preț avantajos: un pachet revistă 30-0 Pe Curat 2017 + tricou „Vam10s”. Numărul pachetelor rămase disponibile este limitat.
Sau îți poți lua doar tricoul, fără revistă. De aici.
Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop aici
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română