Sezonul începe tot cu trofeul pe masă: Simona Halep, prima finală a anului în prima săptămână!
Adrian Țoca | 9 ianuarie 20152015 începe pentru Simona așa cum s-a terminat 2014: cu un meci pentru trofeu. Simona Halep va juca, mâine, a 15-a finală a carierei, împotriva elvețiencei Timea Bacsinszky.
Simona Halep a obținut o nouă victorie fără emoții la Shenzhen, 6-2, 6-3 cu Saisai Zheng, și s-a calificat în finala turneului Internațional la care joacă în premieră. Este a 15-a finală a carierei Simonei.
Simona a dominat confortabil un meci în linia precedentelor două (Vikhlyantseva și Krunic), fără poveste, fără să joace și fără să fie nevoie să joace tenisul ei cel mai bun. Singurul moment mai echilibrat a fost la începutul setului secund, când Simona a pierdut pe serviciul ei un game cu multe puncte frustrante, fie greșite din situații favorabile, fie câștigate de adversara ei cu o combinație de noroc și tenacitate. Saisai s-a agățat în continuare de fiecare punct și game, dar Simona, care și-a recuperat imediat break-ul, s-a desprins decisiv la 4-3, extrăgându-se dintr-o perioadă de joc mai puțin inspirată, sub nivelul arătat de ea în primul set.
„Cred că a fost un meci dificil, ea a jucat foarte bine în setul secund. Am fost un pic agitată, dar am putut să îmi păstrez concentrarea și asta m-a ajutat. E dificil să joci cu cineva cu care nu te-ai mai întâlnit, dar cred că azi m-am descurcat. Zheng lovește bine cu forehandul și are un slice bun, cred că va fi o jucătoare bună”, a spus Simona despre întâlnirea cu chinezoaica în vârstă de 20 de ani.
Cronologic vorbind, românca e prima jucătoare din WTA care ajunge într-o finală pe noul sezon. Mâine, de la ora 7:00, ora României, Simo va juca împotriva elvețiencei Timea Bacsinszky, care a produs surpriza turneului, învingând-o, 6-4, 6-4, pe favorita 2, Petra Kvitova.
Simona și Timea s-au mai întâlnit o singură dată, într-un challenger jucat în Belgia, în 2010, când Simona s-a impus cu 6-1, 6-3.
Timea renunțase la tenis cu totul în 2013
Victoria asupra Kvitovei echivalează cu cel mai bun succes al carierei lui Bacsinszky, la egalitate cu victoria reușită în toamna trecută cu Maria Sharapova, tot în China, la Wuhan, când a ajuns din calificări până în sferturi. Și Kvitova, și Sharapova ocupau locul 4 în lume la ora întâlnirii cu Timea; ambele, campioane de Slam în exercițiu.
În vârstă de 25 de ani, elvețianca, fiica unui antrenor de tenis de origine română, a fost mereu considerată un talent veritabil, cu o carieră de succes la juniori, cu trei semifinale de Slam. Într-una dintre ele a fost învinsă de Mădălina Gojnea (la RG 2004). A câștigat, de asemenea, Les Petits As în două rânduri. Numai ea și Martina Hingis au câte două titluri la prestigiosul turneu.
Cariera la senioare a dus-o cel mai sus în lume pe locul 37 (în iunie 2010), dar o serie de accidentări și probleme la întoarcerea în circuit au chinuit-o câțiva ani buni, ea ieșind la un moment dat din primele 500 de jucătoare ale lumii. A început anul trecut de pe 237 și a urcat aproape 200 de locuri, inclusiv prin rezultate precum cel cu Sharapova.
Dar astfel de reușite păreau departe cu câțiva ani în urmă, ani în care Timea decisese să renunțe de tot la tenis. Practic, luase decizia, numai că nu s-a îndurat să facă un anunț oficial în acest sens.
În 2011, a suferit o accidentare la piciorul drept care a necesitat un total de trei intervenții chirurgicale. Revenirea a fost grăbită, la finalul anului, și, în consecință, forțată. Ulterior, în primăvara lui 2012 a urmat o altă accidentare, de data aceasta la umăr. A revenit în acel an și a urcat până pe locul 185, dar… „Eram mereu tristă, fără să știu exact de ce. Nu știam cum să mă uit la viitor”. Poate pentru că Timea n-a fost niciodată încântată cu adevărat de alegerea carierei ei, mai degrabă impusă de tatăl ei, motiv pentru o sumedenie de conflicte, atât în mintea ei, cât și adevărate, cu părintele care și-a dorit să o vadă jucătoare profesionistă. Apăruseră întrebările. Nu știa sigur care-i motivul pentru care joacă, de fapt, tenis: că vrea ea sau că așa vrea altcineva?
În primele luni din 2013, Timea s-a antrenat doar sporadic, mai degrabă de formă, și a început să caute alte soluții pentru viitor. A făcut un internship la un hotel în aprilie și urma să înceapă cursuri de specializare în septembrie. În mintea ei, Timea își spunea deja că a încheiat-o cu tenisul. Urma să înceapă o viață nouă, în condițiile ei. „Nu eram încă pregătită să anunț”, spune ea. Vestea primită în mai, cum că a prins totuși un loc în calificările Roland Garros, a fost declicul. A plecat spre Paris fără se uite în urmă, luându-și liber de la jobul de la hotel. A jucat calificările fără nicio pregătire, dar a știut, din acel moment, că vrea să joace tenis din nou, de data asta pentru ea, nu pentru altcineva. „Ziua aceea a fost incredibilă pentru mine!”.
A pierdut în calificări, dar revenirea deja începuse. A început să se pregătească riguros, cu un fost antrenor al lui Wawrinka, Dimitri Zavialoff. A terminat, totuși, și internshipul de la hotel, și și-a reluat urcușul spre partea superioară a clasamentului. Din nou în ITF-uri, pas cu pas. De data asta, eliberată de grij: „Vreau să fiu mai bună decât am fost înainte. Am fost pe locul 37 cel mai sus, dar știu că e departe de ce pot cu adevărat. Unde e limita mea reală? Vreau să aflu răspunsul. Acum am un obiectiv și diferența este că e obiectivul meu, nu al altcuiva. Nu mai joc tenis doar pentru că sunt talentată, iar alții au așteptări de la mine. Joc tenis pentru că mă bucur de tenis”, spune Timea despre „a doua ei viață”, așa cum o numește ea. Foarte inteligentă, vorbitoare de cinci limbi străine, Timea și-a găsit echilibrul și în cărțile de psihologie pe care le devorează. „Uneori, o persoană în sine e cartea. Și e o carte mare, cu siguranță”, spunea ea într-un alt interviu, de data aceasta pentru NY Times.
„Pentru prima dată în viața mea, sunt fericită cu adevărat. Mă simt bine pe terenul de tenis și sunt încântată să văd că munca dă rezultate”.
Revenind la prezent?
„Știu că Simona e o adversară foarte dificilă, va trebui să joc tenisul meu cel mai bun. Sper să facem o finală frumoasă”, a spus elvețianca, după victoria de azi. În afară de Petra, Timea le-a mai eliminat pe Voegele, Knapp și Zvonareva (care s-a retras la 3-2). Ca și Simona, singurul set pierdut de Timea în tot turneul a fost în primul tur.
La finală va fi prezentă și Na Li, campioana de anul trecut de la Shenzhen, care este oaspetele de onoare al turneului în ziua finalelor și va oferi trofeul campioanei.
Finalele Simonei, pe ani
2010 – 1 (Fes, bilanț 0-1)
2011 – 1 (Fes, bilanț 0-1)
2012 – 1 (Bruxelles, bilanț 0-1)
2013 – 6 (Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia, bilanț 6-0)
2014 – 5 (Doha, Madrid, Roland Garros, București, Singapore, bilanț 2-3)
2015 – 1 (Shenzhen)
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română