România câștigă cu Suedia, Adrian Ungur răspunde cu victorie. Rămânem în Grupa 1 a Cupei Davis
Treizecizero | 14 septembrie 2014România câștigă cu Suedia, Adrian Ungur răspunde cu victorie. Rămânem în Grupa 1 a Cupei Davis
Echipa României a câștigat barajul cu Suedia, scor 3-1, după ce Adrian Ungur a reușit să aducă punctul decisiv pentru echipa noastră. Adi a trecut peste emoțiile unui start complet nereușit și a întors, treptat, meciul cu promițătorul Elias Ymer, câștigând în patru seturi, scor 3-6, 6-4, 7-6, 6-3. A fost victoria de care mai avea nevoie România pentru a închide meciul și pentru a-și asigura menținerea în Grupa 1 Euro Africană a Cupei Davis. Anterior, Marius Copil și perechea Florin Mergea / Horia Tecău aduseseră celelalte puncte.
Adrian Ungur s-a trezit la timp şi a revenit după un prim set pierdut cu Elias Ymer, scutindu-l pe Marius Copil de un meci cu cuţitul la os contra lui Lindell. România – Suedia s-a terminat 3-1, căpitanii nejucători hotărând ca meciul 5 al barajului să nu se mai dispute.
Nici nu venise prânzul când, până să apuci să înfuleci un hot-dog, puştiul de 18 ani al suedezilor se distanţase la 5-0 în primul set al meciului 4. În timpul acesta, Adi Ungur a părut a-l continua pe cel nefast de vineri, mai mult cu sine însuşi. De aici, Adi a recuperat un break şi a câştigat trei game-uri consecutive. A intrat practic în joc, chiar dacă a cedat setul inaugural şi serviciul de timpuriu, în al doilea. Treptat, nivelul de încredere al piteşteanului a urcat, iar semnalul că fantoma partidei de deschidere dispăruse l-a dat cu un passing-shot magic din deplasare executat cu reverul, la a doua minge de break şi de 1-1 la seturi. “Mă bucur că am reuşit să reintru în meci. Cu ajutorul lui Andrei, al publicului care a fost alături de mine de la primul până la ultimul punct. Andrei mi-a spus: nu te mai gândi la scor, joacă fiecare punct. Şi, probabil, asta m-a ajutat foarte mult. După break-ul din setul 2, m-am enervat un pic şi am început să lovesc la totul sau nimic. Mi-a intrat şi, de aici, s-a schimbat tot jocul”, a spus Ungur, la o oră după finalul meciului.
Ce-i drept, Adi s-a precipitat puţin în tiebreak-ul unui set al treilea echilibrat, forţând excesiv, în două rânduri, cu forehand-ul. Dar aici l-a ajutat şi Ymer, care, dus de impulsurile tinereţii, a irosit şi mai mult cu dreapta. „Cred că meciul s-a jucat în tie-break-ul setului al treilea”, a remarcat căpitanul-nejucător Andrei Pavel, vorbind la rându-i despre blocajul psihologic pe care Ungur l-a depăşit la timp. „Cel mai important a fost ca eu şi Gabi Trifu să-l motivăm. Am ştiut că va fi greu la început. Dar a făcut exact ceea ce ne aşteptam de la el. Să uite de scor şi să lupte până la sfârşit. Sunt mândru de el! Încărcătura a fost mare, pentru că nu e uşor să joci, mai ales când aşteptările sunt mari. Am trecut şi eu mai demult prin ce a trecut Adi azi şi în primul meci. Voia să arate; la antrenament mersese totul foarte uşor, nu am vorbit foarte multe pentru că jucase foarte bine. Dar tensiunea a crescut. La dublu a fost foarte strâns. Şi azi, la începutul setului 2, sigur că mintea începe să-ţi joace feste, începi să te gândeşti că va fi 2-2… Dar Adrian şi-a arătat valoarea, mă bucur foarte mult pentru echipă, dar şi pentru el, sper ca meciul ăsta să-i dea încredere pentru următoarele turnee din circuit. Să-şi dea seama că, muncind şi fiind concentrat, poţi câştiga meciuri chiar fără cel mai bun tenis al tău”.
Cele trei mingi de meci nefructificate la 5-3 în setul al patrulea au amânat deznodământul şi ne-au crescut un pic pulsul. Dar, în game-ul acela prelungit, Ungur a apăsat mai tare pe lovituri şi totul s-a terminat. „A fost bine că n-am ajuns să servesc pentru meci, pentru că atunci s-ar fi complicat un pic situaţia. Aş fi avut emoţii, te gândeşti că ai avut 3-4 mingi de meci, că se poate întoarce”.
2014 se încheie astfel cu bine la nivelul echipelor naționale de seniori ale României: băieții au reușit să se mențină în Grupa 1, în vreme ce fetele s-au calificat în Grupa Mondială 2, după barajul câștigat în aprilie, cu Serbia. Ambele echipe vor reveni în luptă în luna februarie a anului viitor.
Pentru echipa de Cupa Davis a României, 2014 a mai însemnat și despărțirea de Victor Hănescu și revenirea la echipă a lui Florin Mergea, care alcătuiește din nou unul dintre cele mai bune perechi de dublu din lume cu Horia Tecău.
ALTE REACŢII
„Mă bucur că am fost o echipă unită de la început până la sfârşit. Mă bucur că am câştigat. Mă bucur că federaţia ne-a ajutat să aducă mai mulţi juniori pe lângă noi. Şi lor le-a plăcut, s-au distrat, am putut să stăm de vorbă. Sper ca şi ei să înceapă să facă rezultate bune, să fie profesionişti în ceea ce fac şi să ajungem iarăşi să avem jucători în prima sută. Simona Halep venea la meciurile de Cupa Davis încă de când jucam eu. Iubeşte tenisul, e numărul 2 mondial, are o şansă imensă să devină numărul 1 în lume. Ceea ce ar fi extraordinar pentru tenisul românesc! Eu asta vreau să văd de la juniorii noştri, că vor să ajungă şi ei, într-o zi, acolo”. – Andrei Pavel
„Am început incredibil de bine. Cred că altul ar fi fost deznodământul dacă aş fi câştigat setul al treilea. Ungur a fost mai puternic decât mine”. – Elias Ymer
„Felicitări României! În acelaşi timp, sunt foarte mândru de băieţii mei. Am muncit trei săptămâni împreună pentru această întâlnire. Când pierzi, te gândeşti, analizezi ceea ce nu a mers bine. Dar băieţii au luptat! Ştiam de la început că în special dublul va fi foarte dur, la simplu mă aşteptam să avem o şansă în toate cele patru meciuri. Sunt foarte dezamăgit, am pierdut!
Depinde de jucători dacă vom continua cu ei sau nu. Când eşti tânăr, trebuie să munceşti mult, să ai răbdare. În circuit, băieţii din Top 100 au 27-28-32 de ani. În zilele noastre, ia mai mult timp să devii un jucător de tenis cu adevărat bun. Dar nu trebuie să încetezi niciodată să crezi că vei reuşi. Elias are 18 ani. Munceşte mult meci de meci, peste tot în lume. E tot ce poate face. Nu mulţi tineri sunt dispuşi să facă asta. Dar el se dedică şi are toate şansele”. – Fredrik Rosengren
„Eram singurul care încă nu punctase. Mă bucur pentru victorie și pentru băieți. Am avut un început mai greu, mă simțeam foarte crispat, dar mă bucur mult că am reușit să lupt și să revin” – Adrian Ungur, pentru TVR.
„E un an foarte bun pentru tenisul românesc. Și la juniori sunt rezultate bune; trebuie să recunoaștem că FRT nu i-a ajutat foarte mult pe juniori până acum, dar avem câteva proiecte și investiții și să sperăm că în doi ani lucrurile se vor schimba” – George Cosac, pentru TVR.
Pe cine putem înfrunta în februarie?
Victoria, 3-1, cu Suedia a asigurat prezenţa României în Grupa I a zonei euro-africane a Cupei Davis 2015. Viitoarea adversară pentru Pavel & Co., din februarie anul viitor, va fi stabilită prin tragere la sorţi, ulterior încheierii întâlnirii din turul secund al barajului, dintre Suedia şi Letonia (Cu Gulbis în echipă doar la dublu, letonii au pierdut acasă, 1-3 cu Austria lui Melzer). Meciul se va disputa între 24 şi 26 octombrie.
Va conta foarte mult împărțirea pe capi de serie și e prematur de analizat acum, dar unii dintre posibilii adversari din turul I sunt Spania, Rusia, Slovacia, Olanda, Ucraina, Polonia, Slovenia, celelalte urmând a fi cunoscute la finalul zilei, ulterior încheierii meciurilor din barajul Grupei Mondiale I şi din turul 3 al Grupei II. „Trebuie să mai câştigăm două meciuri pentru a ajunge la baraj. Sunt echipe puternice. A fost foarte mare acest pas, mai ales după ce am pierdut în Ucraina, unde a fost un ghinion, un meci care ne-a debusolat pe toţi”, a comentat căpitanul-nejucător al României.
FLASH – INTERVIU
Jonas Bjorkman: „Tinerii să lucreze împreună. Asta e soluţia”
După încheierea întâlnirii România – Suedia, Treizecizero.ro a stat de vorbă câteva minute cu fostul număr 1 mondial la dublu şi 4 la simplu, Jonas Bjorkman, actual component al staff-ului nordicilor. La simplu, Bjorkman a atins semifinalele la US Open, în 1997 şi la Wimbledon, în 2006 şi, după Fabrice Santoro, este cel mai longeviv jucător în Top 100 ATP din istoria tenisului. O adevărată legendă a dublului, deţinător a nouă titluri de Grand Slam (trei la Australian Open, două la Roland Garros, trei la Wimbledon şi unul la US Open), Bjorkman a analizat pe scurt întâlnirea de la Bucureşti, a vorbit despre viitorul tenisului suedez şi despre şansele lui Robin Soderling de a reveni pe teren.
Care ar fi concluziile acestei săptămâni în România?
Românii erau favoriţii, desigur. Dacă priveşti clasamentele, toţi jucătorii voştri stau mai bine. Şi au jucat punctele importante mai bine decât băieţii noștri.
Care a fost cheia întregii întâlniri?
Am avut multe şanse, mai ales la dublu, dar nu le-am valorificat. În tenis totul e să profiţi de oportunităţile ce ţi se ivesc. Din păcate, băieţii nu au făcut-o. Nici astăzi, când Elias a condus cu un set şi un break. Dar aceşti băieţi sunt tineri, nu sunt aşa de experimentaţi. Pentru Christian a fost prima oară când a jucat un meci de cinci seturi, pentru Elias, a doua oară sau a treia. Avem o echipă tânără care învaţă mult jucând astfel de meciuri. Chiar dacă pierd, vor câştiga pe viitor.
Îi veţi păstra pe aceşti puşti în echipă, să înţelegem?
Nu avem alţii mai experimentaţi. E tot ce avem. Avem un grup grozav, cam zece tipi care sunt acolo, luptă împreună, se antrenează împreună. Lucrează în echipă, chiar dacă participă peste tot la turnee individuale. Cred că asta e soluţia. Aşa am avut succes în trecut, în tenisul suedez. Toţi muncind laolaltă. Acum îl avem pe Elias în Top 300, pe Christian în Top 300. Alţii văd că e posibil să urci. La antrenament simt că îi pot bate pe cei doi. E foarte bine că toţi au un scop comun, acela de a creşte în joc.
Mai aveţi, mai avem speranţe, să-l revedem pe Robin Soederling pe teren?
Sperăm, desigur, că se va putea întoarce. Dar e un proces lung. Totul decurge încă foarte lent. Se antrenează când şi când. Ar fi necesar să poată juca timp de cinci-şase ore pe zi ca să se simtă pregătit să revină. Ţinem pumnii strânși şi sperăm. Şi pentru el ar fi corect să-şi dea o şansă să revină. Eu am fost foarte norocos să pot juca atât cât am dorit, apoi am putut să mă opresc fără regrete. Bunul meu prieten, Thomas Johannson, a trebuis să pună punct din cauza unei accidentări. Cred că este foarte complicat din punct de vedere mental s-o iei de la zero. Noi toţi ne dorim ca Robin să revină!
2014 pentru echipa României în @DavisCup, pe scurt: s-a retras Hănescu, a revenit Mergea, ne-am menținut în grupa 1.
— Treizecizero.ro (@treizecizero) September 14, 2014
Franța și Elveția vor juca finala Cupei Davis 2014. La 33 de ani, Roger Federer va juca astfel prima finală de Cupa Davis a carierei.
— Treizecizero.ro (@treizecizero) September 14, 2014
Spania retrogradează după 18 ani din Grupa Mondială a Cupei Davis, învinsă cu 3-1 de Brazilia. Spania va fi în grupă cu România la anul
— Treizecizero.ro (@treizecizero) September 14, 2014
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română