Jankovic nu vine la București. Serbia se bazează pe Ivanovic și Jovanovski
Treizecizero | 9 aprilie 2014Azi a fost ziua nominalizărilor în Fed Cup. Nicio surpriză în cele două tabere față de așteptări.
Cu puțin mai mult de o săptămână înainte de cel mai important meci al echipei feminine a României din ultimii 20 de ani am aflat și cine va juca la București.
Înainte de nominalizările oficiale exista o singură mare întrebare: va veni sau nu va veni Jelena Jankovic? Fostul lider mondial și-a exprimat în câteva rânduri intenția de a lăsa locul altor jucătoare în echipa de Fed Cup a Serbiei și de a se concentra pe circuit. În plus, relațiile dintre ea și Ana Ivanovic nu sunt tocmai grozave. Exista însă posibilitatea ca Jelena să treacă peste toate aceste detalii și să vină să ajute Serbia, tocmai pentru a evita riscul unei retrogradări nedorite în a treia ligă valorică a Fed Cup, de unde devine foarte complicat (atât sportiv, cât și din punct de vedere al programului) să mai revii.
Până la urmă, Jankovic nu și-a schimbat planurile. De altfel, faptul că joacă în această săptămână tocmai la Bogota, în Columbia, i-a trădat oarecum răspunsul. Astfel, Serbia va juca la București cu Ana Ivanovic, Bojana Jovanovski, Jovana Jaksic și Nina Stojanovic.
Despre Ana Ivanovic știe toată lumea aproape totul: de asemenea fostă ocupantă a primului loc în lume, câștigătoare și finalistă de Grand Slam, actualmente pe locul 12 în lume (pe locul 8 în Race to Singapore), cu două titluri la activ în 2014 (Auckland și cel de săptămâna trecută, la Monterrey).
Ana are un bilanț egal cu Simona Halep (1-1), câștigând la Doha, în 2013 (6-3, retragere) și pierzând ultimul meci direct, faimoasa semifinală de la Sofia (2-6, 6-1, 6-3).
Pe buna ei prietenă Sorana Cîrstea, Ana o conduce cu 2-0. De asemenea, ambele meciuri au fost pe hard, la AO 2008 (7-5, 6-3) și la Linz 2010 (6-2, 6-0).
În lipsa lui Jankovic, Bojana Jovanovski va avea o responsabilitate mărită. Acum pe locul 39 în lume, Bojana s-a întâlnit în mai multe ocazii cu Sorana Cîrstea. Cele două au șase meciuri directe, scorul fiind egal, 3-3. Niciunul nu s-a jucat pe zgură, însă. Bojana a câștigat cele mai recente două întâlniri, jucate toamna trecută, în China (la Guangzhou și Beijing).
Cu Simona Halep, Jovanovski nu s-a întâlnit decât o dată, pierzând clar, 6-1, 6-2 în primul tur la Wimbledon 2011.
Al treilea nume din echipa Serbiei, Jovana Jaksic, n-a atras atenția decât recent, săptămâna trecută, atunci când a ajuns până în finala de la Monterrey, pierdută cu Ana. Jaksic, 20 de ani, a urcat astfel pe locul 106 în lume. Nu a jucat niciodată cu Simona sau cu Sorana.
Echipa Serbiei e completată cu o alegere surprinzătoare, dat fiind că până la ea mai erau alte opțiuni mai plauzibile. E vorba de necunoscuta Nina Stojanovic, locul 991 în lume, a 20-a sârboaică din clasamentul WTA.
Naționala României a fost, de asemenea, confirmată azi. Formula va fi cea clasică, de la Budapesta: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu. Din lotul lărgit mai fac parte Alexandra Cadanțu, Raluca Olaru și Alexandra Dulgheru.
„România are în prezent multe jucătoare valoroase şi mă bucur că cele mai bune au răspuns pozitiv convocării pentru întâlnirea cu Serbia. Şansele noastre de a accede în Grupa Mondială II sunt mari, chiar dacă Serbia ar veni cu cea mai bună echipă. Simona, Sorana, Monica şi Irina au adus România aici şi cred că a venit momentul să o ducă şi mai sus. În plus, vom juca pe teren propriu, ceea ce este un mare avantaj pentru noi”, a spus Alina Tecșor, căpitanul nejucător al echipei României.
Absența lui Jankovic schimbă substanțial datele problemei, și nu doar din perspectiva adversarelor, mutând greutatea pe umerii lui Ivanovic, ci și prin faptul că mai scade din presiunea cu care ar fi jucat Simona și Sorana. Jocuri succesive cu Ana și Jelena nu doar că ar fi fost o misiune mai dificilă, dar ar fi lăsat puțină marjă de eroare. Deși incomodă, Jovanovski are un început de sezon mai slab decât finalul celui precedent, iar zgura este o suprafață pe care nu se simte atât de bine, comparativ cu hardul. Bilanțul ei pe zgură din ultimii patru ani este negativ (19-22).
Sârboaicele ar mai putea avea un handicap și la dublu. Ana joacă rar dublu, cu rezultate modeste, iar Jovanovski cu atât mai puțin.
Meciul România – Serbia are loc sâmbăta și duminica viitoare, 19-20 aprilie, la Arenele BNR. Sâmbătă se vor juca două meciuri de simplu, iar duminică două de simplu și cel de dublu.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română