Drop Shots | WTA: Doha e lipsită de primele două jucătoare, româncele beneficiază
Camelia Butuligă | 8 februarie 2014Simona Halep va avea bye în primul tur al importantului turneu de la Doha, din categoria Premier 5. Monica Niculescu a intrat și ea pe tablou, după ce Serena Williams și Victoria Azarenka s-au retras. În ATP, Rotterdam este cel mai puternic turneu al săptămânii viitoare.
După vacanţa post Australian Open, turneul de la Doha pune din nou în mişcare caravana (he) tenisului feminin de elită. Sau cel puţin încearcă, pentru că starurile WTA nu-s pregătite încă să se reapuce de truda zilnică. Serena Williams şi-a anulat participarea din cauza unei probleme la spate şi Vika Azarenka, câştigătoarea ultimelor două ediţii, a spus şi ea pas din cauza unei inflamaţii la picior (îmi ies azi jocurile de cuvinte, chiar şi neintenţionat). Vika nu va juca nici la Dubai. Sam Sumyk, antrenorul ei, a pus pe Twitter următorul panseu: „Accidentările fac parte din traseul unui atlet. Dar asigură-te că le dai un plan de reabilitare pentru a rămâne activi. Fă-le un program”. Se pare, totuşi, că Sumyk e mai bun la teoria cu programul decât la practică. Vika, tot pe Twitter: „E amuzant cum Sam Sumyk îmi spune mereu: „Vika, să nu întârzii!” şi când ajung la timp nu găsesc pe nimeni. Mi-am învăţat lecţia”. Din ultimele poze postate pe net deduc că Azarenka şi-a luat programul de recuperare în propriile mâni: îşi plimbă câinele, filmează chestii promoţionale pentru Bentley şi face shopping.
Serena a mai rezolvat, tot printr-o retragere, o chestie care le dăduse fanilor palpitaţii acum câteva zile: pentru prima oară după mai mult de un deceniu, numele ei apărea pe lista de participare de anul acesta la Indian Wells. Surorile Williams au o relaţie complicată cu BNP Paribas Open şi boicotează în fiecare an turneul, din motive pe care le-am descris pe larg aici. Serena a revenit însă şi şi-a anulat participarea cu următoarea declaraţie: „După o analiză atentă, am hotărât să nu mă întorc la Indian Wells anul acesta. Transmit cele mai bune urări tuturor celor implicaţi în organizarea turneului”. Cum nu era pe listă nici la Dubai, asta înseamnă că Serena va reveni abia la Miami, adică la mai bine de două luni de la ultimul ei meci, eșecul cu Ana Ivanovic.
Revenind la Doha, retragerile Serenei şi Azarenkăi au urmări interesante: Na Li devine cap de serie numărul 1 (şi va trece pe locul 2 în clasamentul WTA pentru prima dată în carieră, Vika va ajunge pe 4). Pe frontul românesc, Simona e upgradată între primii opt capi de serie şi are bye în primul tur şi Monica Niculescu intră direct pe tabloul principal. În calificări mai rămâne Alexandra Dulgheru, care, după ce a trecut azi cu 6-4 6-4 de Kristina Barrois, mai are un hop de sărit, în persoana Tsvetanei Pironkova, aflată într-o formă bună anul acesta.
Tragerea la sorți nu e rea: Simona va juca în turul 2 cu învingătoarea dintre Kanepi/Lepchenko și e pe un sfert de tablou în care le mai are pe Pennetta, Errani sau Bouchard. Și Monica Niculescu e pe aceeași parte de tablou și a picat foarte bine în turul 1, vs wild-card-ul din Oman, Fatma Al Nabhani, jucătoare pe locul 460 în lume.
Sorana întâlnește o jucătoare din calificări (later edit: pe Alla Kudryavtseva), apoi ar putea-o întâlni pe Agnieszka Radwanska în turul 2.
Potențial drum Simona #Halep la #Doha: R1: bye, R2: Kanepi/Lepchenko, R3: Barthel/Vinci, QF: Pennetta/Errani/Bouchard, SF: Radwanska, F: Li
— Treizecizero.ro (@treizecizero) February 8, 2014
ATP: Tablou plin de nume mari la Rotterdam, America de Sud merge înainte fără Rafa. Deocamdată
Juan Martin Del Potro îşi va apăra până la urmă titlul la Rotterdam, în ciuda unor îngrijorări privind starea încheieturii sale. Deşi se pare că n-ar fi complet refăcut, Delpo a confirmat şi pentru Dubai, Indian Wells şi Miami. Rotterdam îşi depăşeşte din nou statutul de turneu 500: 7 dintre primii 15 jucători ai lumii sunt prezenţi, inclusiv Andy Murray, care a primit un wild card. Printre cei de pe listă: Berdych, Gasquet, Tsonga, Haas, Simon, Janowicz, Gulbis, Dimitrov, Verdasco, Monfils. Ar mai fi fost și Raonic și Wawrinka, dar s-au retras. Primul, accidentat, al doilea, încă în recuperare după imensul efort depus în ianuarie.
Tabloul e plin încă din primul tur de meciuri interesante: Delpo şi încheietura lui vor fi testaţi în primul meci contra lui Gael Monfils, care anul acesta e un om nou – are la activ victorii la toată lumea, cu excepţia lui Nadal, şi s-a calificat azi și în finala de la Montpellier. Gulbis şi Dimitrov se pot întâlni în turul doi dacă trec de Istomin şi Tursunov, Simon va juca în primul meci cu opusul său în materie de stil, Nicolas Mahut, Janowicz – Benneteau ar putea să fie exploziv dacă Jerzy nu va ajunge la Rotterdam stors (joacă semifinala azi cu Gasquet la Montpellier). Acelaşi lucru e valabil şi pentru Haas (care e în semi la Zagreb şi are turul unu cu Verdasco), şi Cilic (tot semi la Zagreb) programat cu Rosol la Rotterdam. Pentru cât de anesteziată se zicea că e luna februarie în tenis, băieţii ăştia muncesc, nu glumă.
Organizatorii turneului de la Buenos Aires s-au văzut puşi într-o situaţie dificilă după ce Rafael Nadal și-a anulat prezența, din cauza unui virus stomacal care l-a împiedicat să se antreneze după Australian Open. Fanii argentinieni au fost furioşi, Rafa fiind singurul jucător din top 10 de pe tablou. Organizatorii au pus repede mâna pe telefon şi l-au contactat pe David Ferrer, campionul ultimelor două ediții, care a răspuns imediat cererii (absenţa lui Rafa a eliberat şi tabloul, dar şi o sumă generoasă de bani pentru „appearance fee”).
După ce un control medical pe 3 feburarie pentru a evalua starea spatelui a avut rezultate pozitive, Nadal a început exerciţiile de fitness pe 4 februarie, iar pe 6 februarie, când virusul stomacal a lovit, avea programat primul antrenament. Programat în săptămâna de după Buenos Aires, turneul de la Rio este încă în programul lui, iar la gala Mundo Deportivo (unde Rafa a câştigat două premii, inclusiv „Cel mai bun atlet spaniol al anului”), Nadal a declarat că „recuperarea spatelui este pe drumul cel bun”. Între timp, programul de recuperare al lui Rafa include și momente frumoase:
Rafael Nadal. Madridista. pic.twitter.com/yS8lRiD8ld
— SocialRMadrid (@SocialRMadrid) February 7, 2014
Tenisul aduce flacăra olimpică pe stadion la Sochi: Sugarpova s-a transformat în Sochipova
Mai ştiţi când Sharapova se gândea să-şi modifice numele la US Open în Sugarpova? Chestia nu s-a mai întâmplat pentru că Maria s-a retras din cauza umărului. Dar luând în considerare implicarea Sharapovei în Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi, nu e o idee rea dacă şi-ar schimba numele în Sochipova. După ce a făcut lobby pentru ca Rusia să câştige, Maria este prezentă la Sochi în calitate de ambasador al Jocurilor, dar şi de corespondent pentru NBC. Aseară însă, Sharapova a jucat de departe cel mai important rol al ei din această uriaşă telenovelă numită Sochi 2014: a adus flacăra olimpică pe stadion la ceremonia de deschidere. Cârcotaşii au subliniat că dacă tot e să alegi un atlet care nu concurează într-un sport de iarnă ca prim purtător de torţă pe stadion, Evgheni Kafelnikov ar fi fost un candidat mult mai merituos: este rezident al oraşului Sochi de când s-a născut şi a câştigat o medalie olimpică de aur la Sydney, faţă de Sharapova, care a plecat din oraş la vârsta de 7 ani şi are la activ doar un argint olimpic. Da, sunt argumente valide, dar Kafelnikov n-are nicio șansă să arate mai bine ca Sharapova la alergatul cu părul fluturând în vânt.
JO de la Sochi pendulează până acum, prin cantitatea considerabilă de ştiri pe care au generat-o, între tragedie şi comedie. Chiar înainte să înceapă, Sochi a ţinut prima pagină a ştirilor prin sumele imense cheltuite, controversele legate de starea incompletă a facilităţilor, drepturile minorităţilor sexuale şi deturnarea unui avion. Ceremonia de aseară a mai inclinat balanţa în favoarea comediei, cu această nestemată la care doar ruşii se puteau gândi: „Get lucky” în interpretarea Corului Ministerului de Interne, echipat în uniforme de gală, inclusiv decoraţii. Pharrell cred că moare de invidie.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română