Wawrinka îl învinge pe Thiem, va juca prima sa semifinală la Indian Wells
Camelia Butuligă | 17 martie 2017Stan are o șansă mare să facă prima sa finală la Indian Wells: în semi se va întâlni cu Pablo Carreno-Busta, un spaniol cu joc foarte ne-spaniol, aflat și el în premieră la acest nivel.
S-a activat frumos și jumătatea superioară a tabloului masculin, oui, non? Pe când mult-așteptatele optimi Fedal și Kyrgiovic au fost cam cu sens unic, rezolvându-se în minim de seturi, sferturile de azi-noapte dintre cei doi Pablo (Carreno-Busta și Cuevas) și Stan și Domi au fost niște afaceri pe muchie de cuțit, întoarse și răs-întoarse și tranșate apoi la tiebreak în decisiv.
Stan, am mai spus-o, are nevoie de ceva efort și suferință pentru a prinde viteză într-un turneu și ultimele două meciuri jucate i le-au oferit din plin. Mai întâi tânărul lucky loser Nishioka l-a perpelit pe toate părțile în optimi cu amestecul lui de forehand curbat și backhand plat (apropo, ați văzut ce des se repetă combinația asta la jucătorii tineri? Și Thiem și Sock prezintă aceeași diferență stilistică între flancul stâng și drept. Teoria mea este că au încercat să ia ce-a fost mai bun din Fedal, he). Japonezul are un simț al terenului ieșit din comun și se ține foarte bine în schimburi, deși poartă tricouri cu vreo două numere mici decât majoritatea adversarilor săi. Totuși, să conduci cu un set și să închizi meciul contra unui grande sunt două chestii diferite: Nishioka a servit de două ori pentru meci fără succes înainte să cedeze în tiebreak, nu înainte de a regala audiența cu punctul de mai jos. Adăugăm pe lista #NextGen, subcategoria ”Se mișcă bine, mâini bune” încă un nume.
Contra lui Thiem, Wawrinka a avut iar probleme de rezolvat, dar nu mai multe decât austriacul. Întrebat într-un interviu zilele trecute unde se vede în cronologia generațiilor care aglomerează peisajul ATP actual, Thiem a răspuns că este ”undeva la mijloc” între #NextGen și consacrați. Nu-i o poziție tocmai comodă, a dat el de înțeles, și este motivul pentru care joacă atâtea turnee mici (programul său aglomerat este pus deseori sub semnul întrebării de jurnaliști și fani deopotrivă). ”Nu am de ales: dacă vreau să fiu sigur că pot aduna mai multe victorii consecutive pentru a câștiga încredere, trebuie să joc turnee mai mici. Dacă joc doar turnee importante, inevitabil voi da peste un jucător mare destul de repede.” Acum, cu Federer, Nadal și Delpo clasați mai jos, acest pericol este multiplicat.
Thiem a câștigat recent al optulea său titlu, la Rio de Janeiro pe zgură, dar nu a reușit încă să ajungă într-o semifinală de Masters și a ratat șansa de a o face la Indian Wells. Meciul său de aseară contra lui Wawrinka (prima întâlnire a lor în ultimii doi ani) a fost un exemplu pentru cât de greu poate fi să învingi un jucător cu experiență ȘI talent, chiar dacă acel jucător nu vine în cea mai bună formă de joc. ”Big match players” ca Wawrinka sau Del Potro tocmai de asta sunt periculoși, în ciuda fluctuațiilor: se pot mobiliza și în ceasul al 12-lea și au rezistență la rupere foarte ridicată.
După ce a egalat situația la seturi, Thiem a irosit două șanse de break în primul game al decisivului, iar apoi și-a pierdut serviciul, permițându-i lui Wawrinka să se distanțeze la 3-0. A egalat apoi la 3-3, dar n-a reușit să fructifice o șansă de break care ar fi putut fi crucială la 30-40 pe serviciul lui Stan. Domi a salvat un matchpoint când a servit la 5-6, dar în tiebreak Wawrinka a jucat mai îngrijit și a dominat. ”A fost un meci de nivel foarte bun, decis de câteva puncte”, a spus Stan. ”În acele momente e nevoie să ai încredere în jocul tău și asta am făcut. Am servit bine în tiebreakul decisiv și am încercat să nu dau nimic gratis. Știu că atunci când joc bine, pot bate pe oricine și asta îmi dă mare încredere.” Mă întreb dacă metoda lui Thiem de a aduna multe meciuri la turnee mici se translatează în capacitatea de a trece de jucători mari în fazele avansate ale turneelor mari. Nick Kyrgios pare să aibă o procedură diferită.
Stan are o șansă mare să facă prima sa finală la Indian Wells: în semi se va întâlni cu Pablo Carreno-Busta, un spaniol cu joc foarte ne-spaniol, aflat și el în premieră la acest nivel. Acesta a trecut de Pablo Cuevas, care venea la Indian Wells pe un val de șapte victorii consecutive. La Sao Paolo îl învinsese în semifinală chiar pe Carreno-Busta și a fost foarte aproape s-o facă din nou aseară: a avut două mingi de meci și a luptat eroic pentru prima, aruncându-se după un voleu și având nevie apoi de îngrijiri medicale pentru zgârieturi. Spaniolul a salvat-o și pe a doua, apărând un retur excelent al lui Cuevas și a sprintat în tiebreak.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română