Roger arată mai bine ca niciodată, câștigă incredibil de autoritar duelul cu Rafa
Adrian Țoca | 16 martie 2017A rezolvat Federer cea mai grea problemă a carierei lui? După titlul de la Melbourne, elvețianul l-a bătut clar pe Nadal, 6-2, 6-3, într-un meci în care a jucat la un nivel fantastic. Ca și la AO, reverul a fost iarăși cheia.
Dacă la Australian Open și-a vindecat demonii și temerile, la Indian Wells e posibil ca Federer să fi instaurat ceva ce aproape nimeni nu credea că va mai fi vreodată posibil: dominația asupra lui Rafa. Unele statistici se pierd în irelevanță, altele sunt notabile, iar altele spun adevăruri cu o precizie chirugicală. Faptul că, până azi, Roger nu câștigase niciodată de trei ori la rând contra spaniolului spune tot ce trebuie știut despre un matchup care, de-a lungul anilor i-a fost potrivnic, i-a fost călcâiul lui Ahile, dar a servit și ca sursă a unei dorințe irezistibile de a se îmbunătăți.
De aceea, faptul că Federer a reușit această premieră este foarte posibil să anunțe startul unui nou trend în rivalitatea celor doi, unul în care elvețianul este dominant. Și totul a început cu schimbarea tactică magistrală introdusă în acest matchup în finala Australian Open, când, spre surpriza generală, Federer a început să reducă numărul slice-urilor de rever și a început să lovească drive-uri, adesea agresive, luându-i din timp lui Rafa și, implicit, preluând rapid controlul în schimb. Faptul că reverul a devenit, dintr-o dată, din punct slab un argument pentru un titlu de Slam a schimbat fundamental ADN-ul acestui matchup. Practic, Federer i-a anulat planul A al lui Rafa și l-a transformat în planul lui. E o cu totul altă dinamică! Cine și-ar fi imaginat că după 34 de meciuri, Federer va găsi, în sfârșit, soluția?
Iar elvețianul e un excelent frontrunner, folosește ca nimeni altul avantajul scorului în meciuri, iar acum extinde această abilitate și în întâlnirile cu Nadal: a luat încrederea dată de rezultatul de la Melbourne și a transformat-o în show-ul văzut în această noapte.
Rezultatul? Ceva mai bun decât Vintage Federer. Pentru că acest Federer nu este doar despre eleganță și lovituri maiestuoase, ci despre ultraagresivitate. Și nu oricum, ci foarte devreme în punct. La primul semn de minge mai scurtă, Federer era grămadă pe ea. Și și-a comunicat devreme intențiile: era abia al doilea punct al meciului când Roger a strigat Come on! după un winner bubuit.
Mai este despre precizie: altă statistică relevantă ne spune că elvețianul a convertit 4/5 șanse de break, fără să-i fi oferit decât o șansă de break lui Rafa. A fost un moment important, pentru că Nadal a bătut la ușa unui rebreak imediat după ce și-a pierdut serviciul în primul game. Atunci, ca și în alte câteva game-urile în care a fost ținut un pic în șah, serviciul l-a scos rapid din probleme. „Când Roger are avantaj, serviciul lui este atât de bun, iar asta îi permite să joace foarte relaxat”, a spus Rafa.
Și mai este despre asprimea, autoritatea și viteza loviturilor, în special pe rever, din nou cheia meciului. Azi am avut o diferență de 10 km/h între media reverelor celor doi (130 vs 120). Unul dintre backhand-urile câștigătoare ale lui Federer a măsurat 154 km/h. Iar, per total, Federer a avut 83 la sută rată de succes pe rever. Când, în sfârșit, a ratat unul în setul al doilea, comentatorii Tennis TV au exclamat: „He finally misses one!”. Federer a și încheiat meciul cu un winner de rever, care a ținut pentru o fracțiune de secundă publicul în suspans, într-o amintire dulce pentru fanii RF a felului în care s-a încheiat finala de la Melbourne.
Loves a risky match point!@rogerfederer just paints the line to seal victory over Nadal.#BNPPO17 pic.twitter.com/C0PgxorIQQ
— Tennis TV (@TennisTV) March 16, 2017
Și toate astea, pe un teren nu lent, ci foarte lent, care face ca mingea să sară mult, lucru care ajută top spin-ul lui Rafa. Dacă finala AO a fost despre o suprafață foarte rapidă, aici lucrurile au stat fix invers.
Ideea e că Rafa n-a jucat rău, ideea e că nu a fost lăsat să joace nimic și, implicit, n-a avut nicio șansă. A fost brutalizat. Unica lui speranță era azi ca Federer să producă una dintre clasicele lui dispariții mentale atunci când Rafa e dincolo de fileu, dar asta-i mai greu de produs în 2 seturi din 3, plus Melbourne. E timpul să renunțe la planul care i-a adus atâta succes de-a lungul timpului contra lui Roger? Dacă da, și dacă nu găsește o soluție alternativă, asta riscă să-l arunce în postura de outsider complet atunci când îl mai vede pe elvețian, pentru că totul s-ar juca în termenii acestuia. Într-un dialog pe Twitter, cineva observa că Rafa se chinuie să modifice planul de joc. Răspunsul pe care l-a primit a fost elocvent: „There is no other game plan”.
Cool, calm, collected.
Stunning backhand from @RogerFederer! 😮#BNPPO17 pic.twitter.com/srpbzNv3Kl
— Tennis TV (@TennisTV) March 16, 2017
Nadal:"Tried to serve quicker, change directions, changed return position. Today it didn't work. Simple as that" #BNPPO17
— Vanni Gibertini (@vgibertini) March 16, 2017
Nadal:"I need to higher and longer to cause him problems. I didn't do that. Couldn't neutralize his serve or return"#BNPPO17
— Vanni Gibertini (@vgibertini) March 16, 2017
Aceasta este una dintre cele mai fascinante dinamici din tenisul ultimilor ani. Când credeam că nu mai putem fi surprinși de nimeni și de nimic, când credeam că Big Four și-a spus toate secretele, acești jucători ne arată că încă nu le-am văzut pe toate. Permanenta lor dispoziție la a se adapta, respectiv îmbunătăți, e inspirațională. De-a lungul timpului, au fost mai multe cazuri în care unul a trebuit să găsească soluții la ascendentul celuilalt. Dominat copios de Rafa în trecut, Djokovic nu a explodat efectiv decât când a descoperit money-planul eficient contra lui Nadal. Nadal a petrecut câțiva ani căutând la rândul lui o contra-soluție. Federer și-a modelat jocul pentru a-i opri ascensiunea lui Djokovic în anii în care i-a fost unic challenger acestuia. Iar acum iată-l rezolvând și cea mai grea problemă, pentru el, dintre toate.
Dacă se va susține și în continuare, vorbim de una dintre cele mai impresionante realizări ale carierei lui.
Federer avansează acum pe un tablou de pe care au dispărut și Nadal, și Djokovic, iar pe partea de sus sunt puțini jucători care l-ar putea opri. Mai devreme ieșise și Murray; ceea ce face ca niciunul dintre primii doi jucători ai lumii să nu fi ajuns în sferturile de finală ale celor două mari turnee ale acestui an. E un semn a ce va urma? Mai exact, să fie posibilă ca ascensiunea lui Federer să nu se limiteze la atât? Deocamdată, trebuie să-l înfrunte, după o zi de pauză, pe Nick Kyrgios, dintr-o dată incredibil de adunat și de motivat. Kyrgios, care a făcut 2-0 cu Djokovic, are 1-0 cu Federer (victorie pe zgura de la Madrid în 2015), iar noua lor întâlnire va fi captivantă: Kyrgios caută să ducă la capăt un turneu definitoriu, Federer, o altă victorie-mesaj.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română