Beijing | Nole – Rafa, schimbarea e după colț; Horia și Max, finală pe final
Adrian Țoca | 3 octombrie 2013Speranțele lui Novak Djokovic de a mai rămâne pe primul loc și după turneul de la Beijing stau în Fabio Fognini, Tomas Berdych sau John Isner. Rafa mai are nevoie de două victorii ca să revină în fotoliul de lider
Turneul de la Beijing alunecă încet, dar sigur, către o finală mult-așteptată, o reeditare rapidă a încă proaspetei finale de la US Open. Scriam aici că finalul de sezon ar putea îmbogăți zestrea meciurilor directe dintre Djokovic și Nadal cu alte patru întâlniri, iar prima dintre ele nu e prea departe. Sigur, Djokovic și-ar dori ca Rafa să nu ajungă la întâlnire, pentru că este singurul scenariu în care sârbul și-ar putea păstra primul loc și dincolo de această săptămână. La acest moment, calculele sunt simplificate: Djokovic trebuie să câștige turneul, iar Rafa să nu ajungă în finală. Lui Nadal îi e suficientă apariția în meciul pentru trofeu ca să-și recapete primul loc, dar senzația este că spaniolul joacă pentru ceva mai mare acum: un final de sezon perfect. După victoriile cu Giraldo și Kohlschreiber, Rafa a ajuns la 20 de meciuri câștigate la rând (24-0 pe hard în 2013), iar întrebarea care se pune acum începe să fie alta: poate Nadal să termine anul neînvins? E încă prematur, bineînțeles, dar spaniolul pare mai determinat ca niciodată, chit că asta sună ca un pleonasm în cazul său. Următoarele obstacole pentru el sunt Fabio Fognini, în sferturi, apoi învingătorul dintre John Isner și Tomas Berdych în semifinale. Comparativ cu cehul, care a pierdut ultimele 15 (!) meciuri directe cu Rafa, mai apt pentru a-i pune probleme pare a fi Isner, cel care l-a împins pe Nadal în două tiebreak-uri în ultimul lor meci direct, finala de la Cincy.
Novak, la rându-i, a început în forță turneul, un 6-0, 6-3 cu Rosol, dar apoi a avut destule probleme cu Fernando Verdasco, într-un 7-5, 2-6, 6-2 obținut mai greu decât arată scorul, cu o altă pană de concentrare survenită în setul doi, cumva caracteristică acestui sezon. Presiunea sub care joacă aici, mai cu seamă că nu mai depinde totul de el, pare să-l afecteze pe Nole, așa că te gândești dacă nu cumva sârbului îi va fi mai bine după ce povestea primului loc se va lămuri. Declarația lui de după meciul cu Nando vine cumva pe aceeași idee: “Încerc să fac ce trebuie să fac, să câștig meciuri. Clasamentele se vor schimba, mereu se schimbă. Nu te poți gândi prea mult la asta, nu e cazul să îți faci griji. Treaba ta e să câștigi cât mai multe meciuri, iar clasamentul va reflecta asta la vremea lui”.
Până una-alta, Novak a ajuns la 16 meciuri câștigate la rând la Beijing, unde are deja trei titluri și, implicit, o legiune semnificativă de fani. Următorul adversar al lui Nole este Sam Querrey, iar sferturile complete arată astfel: Djokovic – Querrey, Ferrer – Gasquet, Berdych – Isner, Nadal – Fognini.
Nu doar locul 1 are o poveste în această săptămână. Dinamica din jurul ultimelor locuri care asigură calificarea la Turneul Campionilor este și mai interesantă. Încă absent de pe teren (se va reîntoarce la Mastersul de săptămâna viitoare, de la Shanghai), Roger Federer se păstrează virtual pe locul 7 în Race, dar ar putea fi depășit de Richard Gasquet, în cazul în care francezul (acum pe 9) va câștiga la Beijing. Wawrinka, eliminat de Querrey, a ratat o șansă bună de a mai acumula puncte, ca și Tsonga, care după finala de la Metz a cedat în turul 2 la Tokyo săptămâna aceasta, învins de Dodig. În schimb, Milos Raonic vine tare pe turnantă. Canadianul a cucerit titlul la Bangkok, săptămâna trecută, și este foarte bine poziționat pentru încă o finală, săptămâna aceasta, la turneul de 500 de la Tokyo. Sferturile de acolo sunt: Del Potro – Dolgopolov; Nishikori – Almagro; Lacko – Raonic; Nieminen – Dodig.
Raonic ocupa, înaintea acestei săptămâni, locul 11 în Race. Interesant e că locurile 13, 14 și 15, adică Isner, Fognini și Almagro sunt încă “în viață” la Tokyo și Beijing, iar un titlu sau o finală pentru oricare dintre ei ar complica și înfrumuseța și mai mult calculele finalului de sezon. Eventuala absență a lui Murray de la Londra crește și mai mult speranțele fiecăruia dintre toți acești jucători.
Max și Horia, la spartul târgului
A trebuit să-și anunțe oficial despărțirea ca Horia Tecău și Max Mirnyi să regăsească drumul spre finală. Nu mai făcuseră una de la titlul câștigat la Hertogenbosch. În China, Horia și Max au obținut două victorii solide în primele două tururi, 6-3, 6-4 cu Benneteau/Zimonjic și 6-4, 7-6 cu Marray/Fleming, apoi au beneficiat de abandonul ineditului dublu de ocazie format de Novak Djokovic și Stanislas Wawrinka. Cei doi protagoniști a două dintre cele mai frumoase meciuri ale anului au făcut pereche la Beijing după ce sârbului i s-a făcut “dor” de dublu, probă care îi îmbunătățește “serviciul și returul”, conform declarațiilor lui. Nole și Stan n-au pierdut decât nouă game-uri în două meciuri, dar au trebuit să se retragă, din cauza unei accidentări a elvețianului.
Oricum, interesantă decizia lui Nole, mai ales că și Federer va juca dublu la Shanghai, cu chinezul Zhang. Una dintre cele mai scurte căi spre revitalizarea interesului din jurul probei de dublu ar putea fi chiar implicarea mai accentuată a starurilor de la simplu, chit că-s puține speranțe ca asta să se întâmple în mod curent.
Revenind la Max și Horia (cărora ATP le-a dedicat cea mai recentă ediție Uncovered, video mai jos) – cei doi așteaptă în finală pe învingătorii dintre experimentații Nestor/Paes și italienii Fognini/Seppi, pentru șansa celui de-al treilea titlu al anului (din cinci finale). Și, poate, un asalt de ultimă oră pentru Londra. Cei doi ocupau locul 11 înaintea acestei săptămâni, la 530 de puncte de locul 8.
ATP World Tour Uncovered – ediție dedicată lui Max și Horia
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română