Simona este tot mai aproape de Top 20 după o victorie grea, în care a salvat patru mingi de set în prima manșă. În semifinale vom avea un meci 100 la 100 românesc: Halep – Alexandra Cadanțu!
Previzibil, Simona n-a avut viață ușoară cu Timea Babos, marea speranță a vecinilor unguri, în sferturile de finală de la Budapesta. O jucătoare masivă, care se bazează pe lovituri de forță, pe un joc preponderent de atac și care se descrie drept o luptătoare, îndrăgostită de condiții de joc rapide și care pune mare preț pe rezistența ei fizică, de trei ori campioană la dublu în turneele de Slam de junioare. Pe Babos poate o mai rețineți după ce a bătut două românce, pe Sorana Cîrstea și pe Alexandra Cadanțu, în drumul către singurul ei titlu WTA din carieră (Monterrey 2012), dar de data aceasta, lucrurile au mers în favoarea reprezentantei României.
Dezavantajată, ca în multe alte ocazii, de diferența de gabarit, Simona a compensat prin inteligență și calm, iar suprafața de joc, mai lentă decât i-ar fi plăcut unguroaicei, a ajutat și ea. Halep a făcut un joc matur, nu s-a crispat când lucrurile intraseră pe un făgaș negativ (2-4 în primul set), iar când loviturile de forță ale lui Babos nu și-au mai găsit ținta, favorita 3 a adunat cu spor erorile neforțate ale acesteia. În plus, evident că încrederea mare pe care o are Simona acum în jocul ei n-avea cum să îi strice, mai ales când s-au jucat punctele mari. Mai exact, în game-ul 10 din primul set. Condusă cu 5-4 și asaltată de agresivitatea adversarei, românca s-a ținut bine și a salvat patru mingi de set, într-un game lung și cu valoare enormă. Scăpată de momentul greu, Simona a zburdat în restul meciului, câștigând opt din următoarele nouă game-uri, 7-5, 6-1, meci încheiat cu o scurtă de efect cu reverul.
Fără să piardă vreun set, Halep ajunge în semifinalele turneului de la Budapesta și ne pune iarăși la calcule: este a patra semifinală din ultimele șase turnee jucate și victoria cu numărul 20 din ultimele 23 de meciuri jucate!
În semifinale, ea o va întâlni, în ceea ce ne dorim să fie un duel 100 la 100 românesc, pe învingătoarea dintre Shahar Peer și Alexandra Cadanțu. Cealaltă semifinală este Chanelle Scheepers – Yvonne Meusburger.
Cu Meusburger, Simona are un head-to-head de 2-1, iar cu Scheepers nu s-a mai întâlnit.
La acest moment, Simona Halep este sigură de saltul pe locul 26 în clasament. Cu încă o victorie, va urca pe 24. Dacă va câștiga titlul la Budapesta, va urca pe locul 23.
Alexandra merge și ea în ultimele 4: semifinală sută la sută românească!
Ultimul meci al zilei de la Budapesta ne-a mai adus o victorie. Alexandra Cadanțu a învins-o din nou pe Shahar Peer, pentru a doua oară în acest an, de data aceasta cu 6-0, 7-5. Primul set a fost unul perfect pentru româncă, iar în al doilea, Alexandra a avut mereu ceva mai mult față de adversara ei din Israel, reușind să recupereze de la 4-2. La 4-3, Cadanțu a mai salvat alte trei mingi de break, reușind în schimb să facă break-ul desprinderii la 5-5.
Nu e prima zi în care Cadanțu reușește o revenire, însă cea de joi este incomparabilă. Condusă de cehoaica Hlavackova, Alexandra s-a salvat dintr-o situație imposibilă: la 6-4, 5-3 pentru Hlavackova, Andrea a ratat cinci mingi de meci într-un game incredibil, punctat cu o serie de răsturnări de situație aproape interminabilă. Alexandra a ieșit cumva din acel game, apoi le-a câștigat pe următoarele șapte în fața unei adversare prăbușite. La 4-0 în decisiv, Hlavackova s-a retras.
Așadar, vom avea o semifinală românească, cireașa de pe tortul unor săptămâni incredibile. Asta ne garantează o finalistă la Budapesta, încă o finală adusă de românce la bilanțul tot mai bogat al acestui sezon. Alexandra și Simona s-au mai întâlnit în două ocazii, Halep câștigând în ambele dăți: întâi în 2011, chiar la București, în Herăstru, în sferturile BCR Open, scor 6-3, 1-6, 7-6, cu un final de meci dramatic. A doua victorie a fost ceva mai clară: 6-2, 7-5 în turul 2 la Fes 2012.
Simo intră în atenția presei de afară
Seria fulminantă de rezultate a Simonei din ultimele săptămâni a început să atragă, în sfârșit, și atenția mass-media specializate din restul lumii. Într-un material denumit „Simona Halep's Steady Rise”, site-ul Tennis Grandstand face o radiografie generală a progresului româncei, pe care o anunță deja drept candidată principală la titlul de jucătoarea cu cel mai important progres al sezonului.
Fără să intre în detalii specifice, articolul prezintă, în linii mari, evoluția carierei Simonei din ultimii ani, începând cu titlul obținut la turneul de juniori de la Roland Garros 2008, trecerea la senioare, continuând apoi cu prima finală în WTA, pierdută la Fes cu Iveta Benesova, a doua finală la Fes, cedată de data asta la Brianti și finala de anul trecut de la Bruxelles. Apoi, bineînțeles, parcursul excepțional de anul acesta, pe seria Roma – Nurnberg – Hertogenbosch – Budapesta, serie care o apropie vertiginos de top 20 mondial.
Autoarea o prezintă pe Simona ca pe un „classic counterpuncher”, posesoarea unora dintre cele mai curate lovituri, din punct de vedere tehnic, din circuit. „Mică de statură, ea nu va fi niciodată în controlul tuturor meciurilor pe care le va disputa, dar acum înțelege mai bine când are oportunitățile de a lua totul pe cont propriu”.
Cea mai interesantă remarcă, și care, în același timp, îi face o mare dreptate Simonei, mi s-a părut cea în care se pune focus pe adevăratul secret din spatele performanțelor româncei: „Halep poate n-o avea atuurile care s-o transforme într-o preferată a presei, atuuri precum unele dintre colegele ei din circuit, dar creșterea ei nu se bazează decât pe un singur ingredient: muncă grea”. Articolul este aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română