Wawrinka pierde cu Del Potro, Serena și Venus se strecoară cu greu pe lângă adversare și ploaie. Djokovic doarme pe un 0-2 la seturi cu Querrey
Camelia Butuligă | 1 iulie 2016Novak Djokovic e în pericol să-și vadă oprită seria de titluri de Slam, liderul mondial fiind condus cu 2-0 la seturi de Sam Querrey. Ploaia a oprit meciul, la fel cum a făcut-o de mai multe ori pe parcursul acestei săptămâni. Și Monica Niculescu așteaptă reluarea; ea și Timea Bacsinszky au de jucat ce-a mai rămas din decisiv. După ce și-au împărțit primele seturi, Monica are 1-0 în setul trei
NU MAI SUPORT PLOAIA. Când s-a terminat Roland Garros am sperat că am scăpat de vremea mizerabilă și ne vom muta către pajiștile verzi și însorite cu care ne-a tot tachinat contul oficial de Twitter al Wimbledon. Aiurea. Deși UK nu mai vrea să fie în Europa, este destul de aproape pentru a avea aceeași vreme infectă care ne-a mâncat sufletul (și Simonei șansele) la Paris.
Au fost 11 întreruperi din cauza ploii în cinci zile până acum la Wimbledon, sunt încă meciuri de simplu din turul doi neterminate, mulțimea jucătorilor calificați în turul 4 este formată din Roger Federer, primele două tururi la dublu se joacă doar 2 din 3 seturi, o grămadă de meciuri au fost mutate pe mâine (printre ele, meciul Simonei din turul al treilea și decisivul Monicăi cu Timea Bacsinszky, contând pentru turul al doilea). Drept urmare se va juca și în duminica altfel liberă a primei săptămâni, sacrosancta ”Middle Sunday”.
Middle Sunday has been used for play only THREE times before: 1991, 1997 and 2004 #Wimbledon
— Nick McCarvel (@NickMcCarvel) July 1, 2016
În condițiile astea, mi se pare o ironie maximă că Slamul cu cele mai multe acoperișuri (trei) este Australian Open, unde principala problemă este arșița, nu ploaia (ce-i drept, au început să închidă acoperișurile dacă temperaturile cresc prea tare). Wimbledon se tot alintă cu al doilea acoperiș pe Court 1 care va fi gata abia în 2019 (!), iar cei de la Roland Garros sunt atât de în urmă cu extinderea complexului din cauza problemelor cu vecinii, că nici nu mă mai obosesc să sper că voi vedea în următorii ani acoperiș pe Chatrier. Europa e depășită și meteorologic, și politic, și la numărul de acoperișuri de Slamurile neeuropene. De exemplu, US Open, care și-a frânt mâinile până acum fără succes, a găsit în sfârșit o soluție de a acoperi urieșenia de Arthur Ashe. Iar când s-au pornit, păi n-au mai stat pe gânduri: lucrările vor fi gata la timp pentru ediția de la toamnă, iar un al doilea acoperiș, peste reinventatul Louis Armstrong, va fi gata în 2018.
Asta e: Grand Slamurile or fi fost ele concepute ca turnee în aer liber, dar, la fel ca rachetele, echipamentul și articulațiile lui Rafa și Roger, vremea nu mai e ce-a fost. Meciul lui Venus Williams contra Dariei Kasatkina a fost întrerupt de nu mai puțin de cinci ori. Venus e una din cele mai serene (heh) jucătoare din circuit, dar până și ea părea că e în stare să ia la bătaie pe cineva când a început să toarne brusc chiar înainte de matchpoint.
Expresia lui Venus: ”You have GOT to be kidding me!”☔☔☔ ⁉⁉ https://t.co/OjH5cNy1Rs
— Camelia (@TreizecizeroFST) July 1, 2016
As for Daria Kasatkina:
Not bad for your fourth grass court match ever. Her future, on all surfaces, is bright. #Wimbledon
— WTA Insider (@WTA_insider) July 1, 2016
Nu e vorba doar programul dat peste cap – faptul că nu poți să-ți faci niciun plan și trebuie să stai atârnat și ca jucător și ca spectator și ca jurnalist, neștiind când, cât sau dacă se va juca. Sunt de părere că toate astea modifică șansele jucătorilor, care sunt târâți de pe teren la vestiar și înapoi, nu mai știu când să mănânce, când să se încălzească, când să se odihnească și au meciuri care se întind pe mai multe zile. Asta nu prea e fair play. O să-mi ziceți că e parte din joc, din specificul Wimbledonului, că e pentru toți la fel, etc. Dar când un meci e întrerupt de cinci ori, sau când jucătorii sunt vânturați de pe un teren pe altul sau când nu mai e timp și trebuie să joace în zile consecutive meciuri consecutive? Asta influențează rezultatele și nu e ok. Zicala ”mai bine norocos decât bun” este cu atât mai valabilă în condiții meteo vitrege. Sunt jucători care au noroc cu programul și vremea și-și joacă meciurile și pleacă acasă. Alții, nu. Vom vedea mâne cum va întoarce Novak meciul după cele două seturi pierdute cu Querrey azi. Dacă îl va întoarce.
Poate nu e întâmplător exodul capilor de serie de pe ambele tablouri: azi a căzut și Wawrinka, răpus de propria inconstanță și serviciul lui Del Potro. Poate nu este întâmplător că și Serena și Venus s-au chinuit amarnic ca să-și câștige meciurile azi, în trei seturi, contra lui McHale, respectiv Kasatkina. Jucătorii de tenis sunt creaturi care funcționează ritmic. Le iei ritmul, rutina și le faci praf programul, uite ce se întâmplă. Djokovic e năucit de Querrey, Wawrinka își pierde complet busola cu Del Potro. Nu zic că e singurul motiv, dar poate fi unul dintre ele.
Apoi, revine eterna dilemă care a animat spiritele la Paris și care l-a făcut pe Simon să fumege ieri: cât este de sigur să joci pe ploaie? Sau, câtă ploaie trebuie să cadă pentru ca terenul să devină nesigur? Trebuie să recunosc, englezii sunt mai inventivi decât francezii la argumente (au și mai multă experiență cu vremea). Simon a declarat că i s-ar fi spus ieri că terenul este sigur pentru că ”stropii de ploaie sunt atât de fini că se dispersează în aer și nu mai ajung să cadă pe iarbă”. Asta, recunosc, este genial. Genial. Cu alte cuvinte, forța gravitațională funcționează selectiv la Wimbledon. E de înțeles dorința organizatorilor de a-i da înainte cu turneul pentru că orele sunt înaintate și sunt chestiuni arzătoare la ordinea de joc a zilei, dar felul cum ignoră părerea și siguranța jucătorilor nu mi se pare în regulă. Radwanska s-a certat în zadar la Paris cu arbitrul și supervizorul în timpul meciului pierdut pe ploaie cu Pironkova. Simona a spus că nu e genul ei să se certe, dar poate e cazul ca cineva să se certe pe subiectul ăsta cu organizatorii, în mod oficial. De aceea sper ca Simon, care face parte din Consiliul Jucătorilor ATP, să se țină de promisiune și să ridice problema.
În toată această degringoladă, singura veste bună este reîntoarcerea (cel puțin până acum) a lui Del Potro. Într-adevăr, Wawrinka e un cap de serie destul de mare pentru a ieși din turul doi, dar Delpo l-a bătut fair and square. La conferință, Stan a recunoscut că i-a scăpat meciul din mână în setul doi, când a făcut niște greșeli, inclusiv o dublă, și a dat breakul. ”Pe iarbă câteva puncte jucate prost sunt destule ca să schimbe soarta setului. Am intrat pe teren știind ce să fac, dar după setul doi am jucat ezitant și nu m-am mai ținut de planul inițial. El a jucat bine gameurile pe serviciul lui și a lovit bine cu dreapta. Reverul se vede că nu este 100%, lovește multe sliceuri, dar pe iarbă asta nu e un dezavantaj, dimpotrivă.”
Del Potro, la rândul lui, a făcut până acum două meciuri foarte solide, fără cadouri, în ciuda faptului că a lovit doar un winner de rever până acum în tot turneul. Însă serviciul merge și asta îi dă mult spațiu de manevră. De asemenea, se mișcă bine și câștigă majoritatea schimburilor din spate. Întrebat ce știe despre următorul adversar, Lucas Pouille, Delpo a declarat că știe că e ”un tp de treabă”. Așa e, Pouille e băiat cumsecade, dar nu pe teren. Va fi un test cât se poate de serios.
Wawrinka on Delpo: „It's great for tennis to see him back. He's a great guy. A really good player. Big champion.”
— Ricky Dimon (@Dimonator) July 1, 2016
Ok, să tragem concluzii alarmiste despre nivelul Serenei bazat pe meciul de azi contra lui McHale? Da și nu, mai degrabă nu decât da. Serena a mai avut niște meciuri încinse cu McHale și în trecut; azi, când a contat cu adevărat, la 4-4 în decisiv, McHale n-a putut rezista presiunii aplicate de Serena. Până la urmă, la asta se reduce totul: Serena va presa la momentele nevralgice, iar la Wimbledon îi e cel mai ușor să mențină strânsoarea, pentru că serviciul și pentru că returul. După acel break, ultimele ei puncte au fost trei ași pentru a lua setul și meciul.
Christina McHale had two game points for a 3-0 lead over Serena in the final set. Two DFs and some loose swings and she’s broken. 2-1.
— WTA Insider (@WTA_insider) July 1, 2016
Serena tossed her racket backwards and it landed in the lap of a cameraman, who then held it up proudly. #Wimbledon https://t.co/RKpg3sDjSM
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) July 1, 2016
„I know mentally no one can break me. I knew being a break down in the third I would have to put my mind in it. That's what I did.” -Serena.
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) July 1, 2016
Aceeași întrebare și pentru Djokovic: vom avea un upset mâine? Nu cred până nu văd, pentru că Novak a mai trecut prin ceva similar la Wimbledon anul trecut contra lui Anderson și a ieșit la liman. Mâine e o nouă zi, altă dinamică: Djokovic va fi avut timp să se regrupeze și să se calmeze și Sam va fi avut timp să conștientizeze ce se întâmplă și să se streseze. Cel mai important, ca și cu Serena, Querrey va trebui să-și păstreze cumpătul în setul trei de la 3-3 încolo, iar asta va fi mai greu decât a fost să câștige primele două seturi.
Prognoza sâmbătă
Vremea rămâne instabilă, cu șanse de 50% pentru ploaie, mai ales după-amiaza. Șanse de averse cu descărcări electrice. Temperatura maximă 20 grade.
Programul rămâne și el instabil ca vremea. Teoretic, este cel de mai jos. Practic, vom vedea.
Saturday OOP for Centre, No.1 Court, No.2 Court, No. 3 Court, Court 12, Court 18. #Wimbledon pic.twitter.com/75KzUC0YqH
— WTA Insider (@WTA_insider) July 1, 2016
„Is that humanly possible?”
Dustin Brown may be out, but he still produced one of the shots of The Championships… https://t.co/wHcxiOYyrZ
— Wimbledon (@Wimbledon) July 1, 2016
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română