Start lansat: Simona Halep câștigă în debutul la Australian Open; Victor merge și el în turul secund
Adrian Țoca | 14 ianuarie 2014Simona o va întâlni în turul următor pe Varvara Lepchenko, în vreme ce Hănescu va juca împotriva lui Milos Raonic. Sorana Cîrstea și Irina Begu au fost eliminate, după meciuri în care au ratat un total cumulat de opt mingi de set sau de meci.
Scenariu perfect la prima apariție pe teren pentru Simona Halep, care a împușcat doi iepuri dintr-un foc: a obținut o victorie sonoră, numai bună pentru încredere, și a economisit resurse importante de energie, punându-se repede la adăpost de soarele infernal de la Melbourne.
Ce diferență poate să facă un an în tenis! În 2013, Halep ieșea încă din primul tur al AO, învinsă clar de Sloane Stephens cu 6-1, 6-1. Doisprezece luni mai târziu, românca s-a întors în Australia, „o țară în care mă simt foarte bine”, așa cum a spus la interviul de după meci, din postura de favorită. A confirmat acest statut cu un scor tipic favoritelor, diametral opus celui de acum un an: a fost 6-0, 6-1 cu poloneza Katerzyna Piter, în numai 54 de minute. Dacă v-ați programat ceasurile să vă treziți în jurul orei 3, cu gândul că veți prinde măcar un set, e foarte posibil să nu mai fi apucat mare lucru.
Meciul nu a testat-o prea mult pe Simona, însă în condițiile de astăzi, e un detaliu care nici nu mai contează, ba chiar e mai bine că nu a testat-o. La ora meciului, 11 dimineața la Melbourne, temperatura în aer a atins 38 de grade Celsius (fiind așteptate 42 în cursul zilei), iar la nivelul suprafeței de joc e lesne de închipuit că a fost mult mai cald decât atât. Într-o astfel de atmosferă sufocantă, într-un meci de rutină, cu un adversar într-o zi nefastă, Simona și-a făcut singură un serviciu, închizând meciul cât a putut de repede, fără eventuale probleme neplăcute cauzate de căldură.
Prima victorie a anului a venit natural și cu ușurință, iar Simona și-a apropiat-o cu o atitudine complet schimbată în bine față de mult prea discutatul meci de la Sydney. Pentru început, favorita 11 și-a regăsit mobilitatea și jocul de picioare. Au reapărut acele unghiuri cu care ne-a încântat anul trecut și cu care obișnuiește să scoată viața din adversarele ei. Condimentul l-au reprezentat contre-pied-urile, folosite foarte eficient de fiecare dată. A lovit puternic și cu adâncime, obținând fie mingi scurte, fie erori. Serviciul a atins un procentaj excelent (84 la sută puncte câștigate cu primul serviciu), iar în cele câteva ocazii în care a trebuit să se apere, a făcut-o dezarmant pentru poloneză. Până și limbajul corpului a transmis cu totul alte mesaje. Simona a arătat exact așa cum trebuia: calmă, tonică, fără să arate nici cel mai mic semn de presiune sau teamă, dar în același timp bucurându-se evident de victorie, cu aerul omului care avea nevoie de una.
Liniștea interioară a Simonei a fost confirmată și de interviul de pe teren, la care a arătat mai relaxată decât am văzut-o în multe alte ocazii din sezonul trecut. A început prin a mulțumi publicului pentru că a suportat căldura, declarație care i-a smuls încă din start un ropot de aplauze. A explicat apoi cum se recuperează un sportiv după un efort pe o astfel de temperatură: cu o repriză de jogging prin soare. Adeclinat politicos provocarea tentantă a intervievatorului de a-și imagina cât de departe poate să ajungă în turneu. „O să iau fiecare meci în parte și vom vedea unde pot să ajung”, a spus Simona, care nu a ieșit de pe teren înainte de o repriză de autografe.
Victorie clară, importantă, sănătoasă, un pas absolut normal pentru Simona, care își începe cu maximă eficiență aventura la Melbourne. Calificarea în turul al doilea înseamnă deja puncte în plus în clasament pentru româncă și pune ceva presiune pe Caroline Wozniacki în războiul de la distanță dintre cele două. Ca să-și păstreze locul în Top 10, daneza trebuie acum să ajungă în turul IV.
Următoarea adversară pentru Simo este Varvara Lepchenko (2-6, 6-3, 6-4), o jucătoare americancă născută în Uzbekistan. Deși fără niciun titlu WTA în palmares, Lepchenko a fost cel mai sus pe locul 19 în lume și este considerată ceea ce se cheamă un „late bloomer”. Jucătoare atletică, de anduranță, dar capabilă să atace periculos cu forehandul, lovitura ei de bază, Lepchenko suferă însă la capitolul constanță și nici nu excelează la capitolul putere. Va fi primul meci direct dintre cele două.
Victor merge și el în turul 2
Din 2010 nu mai câștigase Victor Hănescu un meci la un Grand Slam disputat pe hard, serie nefastă căreia i-a pus capăt azi, în primul tur al Australian Open 2014. Românul l-a învins pe germanul Peter Gojowczyk, cel care și-a atras o mulțime de laude după evoluția sa de la Doha, unde i-a luat un set lui Rafa Nadal. Victor a făcut însă un meci foarte bun, și continuă să se bucure de o perioadă foarte mulțumitoare și liniștită a carierei sale, cu destule rezultate notabile. Hănescu a servit excelent și, afară de o excepție în startul meciului, nu și-a cedat serviciul. Românul a câștigat primele două seturi în tiebreak, și pe al treilea cu 6-3, închizând la al patrulea matchpoint.
Hănescu îl va întâlni pe Milos Raonic în turul următor. Cei doi s-au mai întâlnit în două ocazii, scorul confruntărilor directe fiind 1-1.
Prăbușire dureroasă pentru Irina Begu
Din păcate, Irina a devenit protagonista uneia dintre răsturnările spectaculoase ale primului tur. Românca a pierdut cu Voskoboeva (5-7, 6-4, 5-7) după ce a condus cu 5-1 în decisiv și a avut două mingi de meci consecutive, ambele ratate la scorul de 5-4, 40-15 pentru Begu. N-a putut să închidă, iar Voskoboeva a întors meciul cu o serie de șase game-uri consecutive. Anterior acelei căderi a jocului, Irina a fost mereu în joc, foarte aproape de adversara sa. În primul set, Begu a ratat de asemenea o minge de set la 5-4, pierzându-l într-un final cu 7-5, dar a depășit momentul nefast în manșa secundă. Scenariul trist din decisiv o privează pe Irina de o victorie de moral de care avea mare nevoie, în tentativa de a reveni aproape de Top 100.
N-o să avem meci românesc: Sorana, eliminată în turul 1
După doi ani la rând în care a ajuns până în turul III la Australian Open, de data aceasta Sorana Cîrstea n-a mai trecut de primul, intrând, din păcate, pe lista capilor de serie eliminați încă din primul tur la Melbourne. Sorana a pierdut cu Marina Erakovic, 4-6, 6-7, într-un meci în care am continuat să trăim coșmarul șanselor ratate din partida Irinei Begu.
Sorana a pierdut primul set la capătul unei succesiuni de break-uri căreia Erakovic i-a pus capăt cu un hold muncit, într-un game 10 cu multiple egalități, în care românca a avut patru mingi de rebreak și de 5-5. În actul secund, Sorana s-a distanțat la 5-3, ajutată și de procentajul crescut la serviciu. Dar și-a pierdut serviciul exact când servea pentru 1-1 la seturi, apoi a irosit două mingi de set la 5-4, și o a treia la 6-5. Alte două set points s-au ratat în tiebreak, unde Sorana a condus cu 6-4, dar a pierdut patru puncte consecutive, și meciul odată cu ele. A fost a treia înfrângere consecutivă în acest început de an pentru Sorana.
S-a pierdut astfel oportunitatea unei întâlniri românești între Sorana Cîrstea și Simona Halep în turul III, așa că rămânem cu Simona Halep (vs Lepchenko), Monica Niculescu (vs Lisicki) și Victor Hănescu (vs Raonic) pe tablourile de simplu.
O aducem pe Simona în Top Social Leaderboard?
Australian Open are din nou, pe site-ul oficial, o unealtă foarte interesantă, prin care măsoară cum evoluează nivelul de popularitate al jucătorilor în social media, pe durata turneului. Softul scanează rețeaua de socializare Twitter și contabilizează numărul de tweet-uri care conțin numele unui jucător, iar pe baza rezultatelor se alcătuiește un clasament pe care îl puteți găsi aici (general, masculin și feminin). Clasamentul poate fi consultat fie pe baza totalului de tweet-uri, fie luând în calcul numai tweet-urile pozitive, adică de susținere. Simona nu era în Top 10 feminin la ora acestui articol, dar fanii ei români (și nu numai) ar putea-o ajuta să ajungă acolo pe măsură ce postează cât mai multe tweet-uri conținând hashtag-ul #halep; asta, în ciuda faptului că Twitter nu are popularitatea pe care o are Facebook, de exemplu, în România.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română